Więc tak, obejrzałem film, i jednocześnie sporo czytałem komisków w swoim czasie, dość mocno zmienili postac thanosa z szalonego tytana kochającego śmierć, w idealiste balansującego światy, generalnie zrobili z niego to czym jest Galactus, nie żeby to wychodziło na złe, ale jednak chciałbym kiedys postać galactusa zobaczyć w któryś Marvelach(cos w stylu własnie infinity war, niż thor ragnarok, który był porażką).
I tu przechodzę do refleksji, Thanos mając 6 kamieni, przypadkowo unicestwił, najmocniejszych bohaterów, w tym chyba jednych avangersów, którzy mieli jakieś zdolności. Generalnie jak teraz marvel to pociągnie dalej? Nie psując tej atmosfery wojny, obawiam się, ze w jakis sposób Ci wszyscy bohaterowie wrócą do zycia, co popsuje efekt beznadziejności.
Jednocześnie drugie pytanie, przetrwali najsłabsi bohaterowie, xmenów w tym universum nie ma, diabłów typu ghost raider też nie, wątek śmierci jako bogini pomineli, dr dooma i galactusa, pomineli również, generalnie nie ma żadnego bohatera, czy villainsa, poza samym Thanosem, który mógłby go powstrzymać.
E tam, tak naprawdę da się powstrzymać Thanosa, dwa razy prawie im się udało. Thor dałby radę w pojedynkę.
Nie do końca, film pod tym względem jest bardzo nie równy bo najpierw dzieci thanosa rzucaja hulkiem i thorem jak lalką, a potem nie potrafią załatwić czarnej wdowy tak na prawde jednym uderzeniem i ciągle wszystkich duszą. Poza tym thanos zdezintegrował Scarlet, która faktycznie mogła zmieniać rzeczywistości itd. Thor też nagle niby miał mieć moc w sobie, a tak na prawdę dał mu ją kawał zelastwa. By go pokonać nieźle trzeba będzie przekłamac fabułe, albo sam siebie pokona rosterkami i będzie krzyczał "co ja zrobiłem" znajac bajki disneya niestety :/
Jak dla mnie to w kolejnej cześci Thanos będzie czuł taką stratę za córką, że cofnie czas i wszyscy będą żyć :) Myśle że to nawet dosyć oczywiste
Nom tez tak myśle, że pójda na łatwizne, szczególnie, ze wiekszości postaci, które mogły go powstrzymac w ogóle nie dodali, ciekawe czy Stark dostanie też zbroje od krasnoludów jak w komikasach, ale coś czuje ze jak thanos wszystkich wybił to cieżko.