Avengers: Wojna bez granic

Avengers: Infinity War
2018
8,1 211 tys. ocen
8,1 10 1 210846
7,6 68 krytyków
Avengers: Wojna bez granic
powrót do forum filmu Avengers: Wojna bez granic

Od razu zaznaczam że jestem fanem komiksów, więc z uproszczeniami jestem ok, ale jarałem sie tym filmem od początku jak to ogłosili i jakkolwiek daję 8/10, to jest to raczej "tylko" a to głównie przez bardzo naiwne rozwiązania w scenariuszu. Juz prawie zdejmują rękawicę Thanosowi i nagle Star-lord wali go w głowę pistoletem... no ręce opadają, rozumiem że był wściekły, no ale kur... co on chciał tym osiągnąć w ogóle? No i mógł poczekać chwilę... Dalej Thor otwierający jakiś przesmyk światła planety ręcznie, w miejscu gdzie to robi specjalne uchwyty, no ale kur... ktoś je umieścił akurat w takim miejscu żeby spalić tego kto to robi na popiół, bo przecież po co w innym miejscu, atak na wakandę i otwierają kopułę bo sie może ktoś przebić gdzie indziej, no jezu, z taką kopułą można pilnować wszystkich miejsc... no i sam początek. Thanos zabija wszystkich na statku Asgardu, ale Thora oszczędza, no bo przecież on jest najmniej szkodliwy. Ehhh, albo się starzeję albo nie wiem, coś jest nie tak.

ocenił(a) film na 9
umo69

Quill po ludzku nie wytrzymał. Plan popsuł ale jest to w jakiś sposób uzasadnione. Z kolei otwieranie "drzwi do gwiazdy" miało się odbywać zdalnie i nikt nie powinien nigdy tego robić ręcznie więc co za różnica gdzie jest mechanizm?
A Thanos oszczędza Thora z prostego powodu - ginie przypadkowa połowa. Skoro Loki padł nadprogramowo to Thor ma żyć, ilość musi się zgadzać.

ocenił(a) film na 9
Barmh_d

i nie mógł poczekać 5 sekund żeby mieć faktycznie jakieś szanse? I w ogóle chodzi mi bardziej o sposób reakcji. Kto stuka Thanosa pistoletem w czoło???
Skoro nigdy nie miało być otwierane ręcznie to po jaką cholerę ktoś zamontował uchwyty w celu ręcznego otwarcia?
No tak, no to coś tam połowa nie zagrała bo zginęli wszyscy asgardianie ze statku. A jeżleli mówisz o Bogach, to zabił tez Heimdala, więc ta połowa też się nie zgadza.

ocenił(a) film na 9
umo69

Nie zginęli wszyscy, bo Thor mówił, że Thanos wybił połowę Asgardczyków. Poza tym, oni wysadzili cały statek i mogli mieć pewność, że Thor też zginął.

ocenił(a) film na 9
umo69

Thanos nie oszczędza Thora. Uruchamia fioletowy kamień, by zniszczyć statek i zostawia tam Thora. Po co ma go "ręcznie" zabijać, jak zaraz statek i tak wybuchnie? A to, że Thor przeżył, to już inna historia. W trakcie całego filmu widać, jak złożoną postacią jest Thanos. On nie zabija bez sensu, aby tylko krew się polała. Dlatego nie zabija Wandy, która zniszczyła Kamień Umysłu. Po co ma to robić, jak zaraz i tak go odzyska, po czym pstryknie palcami i połowa ludzi i tak umrze? Dlatego nie zabija Quila, który strzela do niego na końcu, tylko teleportuje się szybko na Ziemię, by zdobyć ostatni kamień.

A co do twoim zdaniem złego projektu maszynerii wokół tej gwiazdy i umieszczenia dźwigni w innym miejscu - w ten sposób możnaby przyczepić się do wszystkiego. Terroryści porwali samolot i przywalili w WTC? Dlaczego inżynierowie nie wsadzili tam elektroniki do zdalnego sprowadzenia samolotu na ziemię? Prom Columbia wybuchł, bo odpadła pianka ze skrzydła? Dlaczego nie zrobili jej mocniejszej, wytrzymalszej? Dlaczego umieścili ją akurat tam? Dlaczego wszystkie samochody nie są wyposażone w 20 poduszek powietrznych i hamulce z ceramiki? Dlaczego buduje się kolej tradycyjną zamiast kolei magnetycznej, która praktycznie uniemozliwia wykolejenie? I tak dalej można by bez końca wymieniać. Dźwignia została zaprojektowana tam, bo widocznie było to najwygodniejsze, a nikt nie zakładał, że ktoś będzie musiał uruchomić to ręcznie. Tyle.

ocenił(a) film na 9
Atmospherate

Quill jest debilem i mentalnie dzieckiem, GOTG i GOTG.V2 to pokazują bardzo mocno. To, że nie poczekał wpasowuje się w charakter jego postaci. Więc tak, nie mógł poczekać 5 sekund. A Thanos wybija połowę Asgardczyków. Thor mówi nawet o tym w rozmowie z Rocketem.