Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

1. Gdzieś przeczytałem że żeby pozbyć się hulka trzeba zastrzelić bannera w jego normalnej wersji. W filmie jednak jest powiedziane że banner chciał się zabić ale hulk wypluł kulę. Jak jest naprawdę?
2. Czy fabuła filmu jest oparta na jakimś komiksie czy wymyślona przez reżysera(chodzi mi o obronę NY , Akcję w Stuttgarcie i tak dalej)?

ocenił(a) film na 8
Dybsom

Ad 1. Nie jestem pewien czy to co przeczytałeś było a propos normalnego marvela czy może jakichś odnóg p.t. "What if" lub innych wymiarów.
Ad 2. W pierwszym odcinku Avangers, Mściciele walczą z Lokim ale są bez Kapitana Ameryki i zamiast Furego, agentki Hill i całego Shield są Ant Man i Wasp. A fabułą nie ma nic wspólnego z obroną NY i akcją w Stuttgarcie, te wydarzenia raczej nie są z komiksów. Za to Chitauri są z serii Ultimate Avangers [czyli z innego komiksowego wymiaru marvela].

ocenił(a) film na 8
The_Venomisher

hej kolego widze ze jestes obeznany w temacie mam pytanko czy w komiksach Avengers pojawiaja sie moze postacie typu Spiderman Wolverine albo ktos inny z x-man'ow badz fantastycznej czworki ??

inovation2

Często zdarza się, że te postaci występują gościnnie w swoich seriach komiksowych, np. w ramach współpracy. Z kolei Wolverine i Spidey byli, ale od stosunkowo niedawna, członkami Avengers.

ocenił(a) film na 10
inovation2

z FF Thing dziala w tej chwili aktywnie w Avengers. zreszta w ostatnim nr. Hulka mieli Salate powstrzymac we 2- Wolverine i Thing. dostali konkretne wciury, Thing nawet kawalek twarzy stracil, strasznie sie wkurzyl :)

ocenił(a) film na 8
inovation2

Problem polega na tym, że jedna wytwórnia filmowa ma prawa do ekranizacji Spider-Mana, druga do Avengers, a chyba jeszcze trzecia do X-Men. Wszystkie te molochy chcę jak najwięcej kasy dostać a jak najmniej (wy-)dać. A nikt nie sprzeda dochodowego interesu na amen. Dlatego raczej nigdy się nie dogadają w sprawie filmu z X-Men, Spider-man'em i Avengers w jednym...

ocenił(a) film na 8
The_Venomisher

Ale dogadanie się może nie być potrzebne, bo zanim Marvel będzie potrzebował tych licencji (a przez najbliższe trzy lata mają co robić), to mogą one wygasnąć i wrócić z powrotem do nich.

ocenił(a) film na 8
The_Venomisher

Ostatnio czytałem, że większość udzielonych licencji Marvel-a wygasa. Podobno do 2016 r. Marvel ma mieć wyłączność na swoje komiksy i niby nie mają udzielać już licencji. Postanowili to wcześniej kiedy Marvel stał się filią Disney-a.

ocenił(a) film na 8
Wafel88

Większość, nie wszystkie. Oni mają te umowy tak skonstruowane, że jeszcze się będą kłócić poprzez prawników kto, kiedy ma ile zarobić na czym przez długi czas...

ocenił(a) film na 8
The_Venomisher

Źle zrozumiałeś te licencje które Marvel dał to zarobki z filmu zostają w studiu, które nakręciło film. Marvel dostał już działkę swoją. Teraz te umowy wygasają i np Spider-Man ma powrócić do Marvela i to on będzie kręcił film o tej postaci tak samo ma być z X-men. Marvel kiedy wchodził na rynek nie miał kasy aby samemu kręcić filmy po powstaniu Marvel Studio (1993) zaczęło się coś dziać ale dopiero po (2000) roku filmy zaczęły przynosić zyski dużo dużo większe. Pod marką Marvel Studio (filia Disney-a) ma powstać kolejny Spider-Men i kolejne X-men first class. Z tego co jeszcze wiem ktoś z Marvela się wypowiadał na temat licencji i powiedział że tak naprawdę studio żałuje że dało licencję innym firmą bo sami nie mogą wykorzystać postaci swoich.

ocenił(a) film na 7
Wafel88

Niestety nie jest to prawda.
Umowa Sony co do Spider-mana jest skonstruowana w taki sposób, że jak długo będą produkować kolejne filmy/gry itp pod znakiem Pająka to będą te prawa mieć.

Stwierdzenie, że kolejny Spider-mAn i kolejni X-meni mają powstawać pod szyldem Marvela to bzdura.

ocenił(a) film na 8
Dealric

No to właśnie napisałem to.... Zerknij na wpis niżej poprawiłem po nie całym roku :)

ocenił(a) film na 7
Wafel88

o ile dobrze się orientuję, to niejasna jest też sytuacja z prawami do Ant-mana. Niby ma je Disney, dlatego film jeszcze nie został zrealizowany, ale jest zapowiadany na 2013 rok. Ktoś się orientuje jak to z tym jest?

ocenił(a) film na 8
blek

Dokładnie co do licencji Ant-Mana to nie wiem. Wiem że licencje na Spider-Man'a ma Sony i umowa licencyjna jest skonstruowana w taki sposób, że licencja sama się odnawia po 5 latach pod warunkiem że zostanie nakręcony film przez studio. Tak więc tą licencję marvel za szybko nie odzyska, a z tego co czytałem zapowiedziano jeszcze 2 filmy ze pająkiem więc minimum 10 lat zanim marvel odzyska prawa.

użytkownik usunięty
Wafel88

Dlatego właśnie całe to nazwanie filmów powstałych przez ostatnie parę lat, łącznie z Avengersami filmowym uniwersum Marvela to żart. Filmowe uniwersum Marvela bez Spider-mana, X-menów i fantastic four?- do dystrybucji tych dwóch ostatnich również ma prawa inne od Disneya studio, konkretnie 20th Century Fox. Jeśli coś pokręciłem to mnie popraw, ale jeśli wszystko się zgadza, to całe to o filmowe uniwersum Marvela to wielki wał. Jakie to kompletne uniwersum filmowe bez postaci f4, x-menów i spidera, z postaciami z Avengers jedynie do tej pory. Uczciwie to całe przedsięwzięcie Marvela można nazwać niekompletnym uniwersum filmowym Marvela. Uniwersum filmowe bez Wolverina, Spider-mana czy Humana Torch, to jakiś niekompletny byt :)

Dlatego jaranko się tym całym filmowym uniwersum Marvela jest zabawne, bo bez tych postaci nie istnieje kompletne uniwersum filmowe Marvela.

ale z drugiej strony co roku jest masa marvel filmów/dla każdego coś innego.

użytkownik usunięty
hudylobo

Też racja, ale mnie tylko ciekawi, jak dalej będzie wyglądać to filmowe uniwersum Marvela. Jeśli to ma być filmowe uniwersum z prawdziwego zdarzenia to muszą przedstawić wszystkich ważnych super-herosów- na razie filmowe uniwersum to tylko Avengers. Za pewne Marvel będzie za jakiś czas wprowadzał nowe postaci do Avengers- ant-man, wasp itd, ale jeśli chcą stworzyć naprawdę rozbudowane uniwersum to muszą również przenieść pozostałe najpopularniejsze postaci i ich drużyny, a do tych nie mają wciąż praw.

Dokladnie tak, tych najpopularniejszych sprzedali i mamy takie 3 marvel uniwers. Fan na tym nie cierpi ale predko NewAvengers na ekranie nie zobaczymy. WolviSpaidi i Cap razem ...tylko w komiksach. Ale studio marvela nie spi im sie wypromowal jego miejsce ma zajac dr Strange. Spider szybko nie wroci Xmeni pewnie tez nie a ff jakis rebot ma zaliczyc. Troche szloda ze WB tylko REDsprzedalo, moglo byc ciekawie gdyby taka JSA powstala od Foxa np.

ocenił(a) film na 7
hudylobo

Akurat jest o tyle śmiesznie, że X-meni i FF mają pewną szansę się pojawić, ale to wymagałoby sporo roboty.
Obie wytwórnie należą do Disneya i poprzez Disney wytwórnie mogłyby się dogadać co do wykorzystania pewnych postaci za część zysków itp.
Zresztą jest duża szansa na to, że wydarzy się to już w raz z finałem drugiej fazy w postaciach Quicksilvera i Scarlet Witch (Quicksilver, prawdopodobnie z siostrą, pojawi się także w Days of future past), jeśli studia zdecydują się w pewnym stopniu dogadać i użyć postaci jako łącznika.
Warto też pamiętać, że X-meni zaczęli bardzo późno współpracować z Avengersami (świat kocha superbohaterów, ale nie superbohaterów mutantów).

ocenił(a) film na 7

Akurat Human Torch nie żyje to go olać;)

ocenił(a) film na 7
inovation2

Spiderman pojawił się np w jedenastym zeszycie Avengers (gościnnie)