Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347859
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

fajny,efekty super ale ZA DLUGI 50min-zapoznania z ematem i bohaterami ktorych znamy?
bez przesady film tak naprawde zaczyna sie jak wyruszaja na tym lotniskowcu do NYC a w
miescie juz pelnia akcji ,3D kompletnie niepotrzebne kiedy oni z tym skoncza? nic to nie
wnosi 100razy lepiej by sie ogladalo w 2d w HD tyle ze wyboru u mnie nie bylo tylko miedzy
dubbingiem i napisami oczywiscie to 2 wybralem ;) ale spokojnie mogli zmiescic ten film w
100minutach bylby bardziej dynamiczny

Richie.25

Jedni narzekają, że za krótki, drudzy, że za długi. Jedni narzekają na fabułę, która jest niby słaba i chcieliby jej poprawienia, a innych ta fabuła przerasta i chcą jej skrócenia. To ciekawe, jak jeden film może skutkować tak różnymi opiniami.

ocenił(a) film na 5
Peeves

Ile ludzi tyle opinii, taka prawda. To akurat zaleta filmu. Gorzej jakby budził tylko złe odczucia albo (to najgorzej) nie budziłby żadnych i ludzie przeszliby obok niego obojętnie :)

ocenił(a) film na 8
Richie.25

czy ja wiem, mi sie 3d podobalo
tez na napisy poszedlem ofc

ocenił(a) film na 5
Hascosept

najlepszy efekt 3d był na reklamie (z ta piłka która leci na twarz) a fil w wersji cyfrowej byłby zdecydowanie lepszy, ale czego sie nie robi żeby zarobić

ocenił(a) film na 8
Richie.25

Film wcale nie jest za długi, powiem więcej nie ma zbędnych scen. Ekspozycja bohaterów i pokazanie formowania sie więzi między nimi, pokazanie dlaczego ta grupa jest w ogóle w stanie działać było absolutnie konieczne, bo:
1. Wbrew pozorom nie wszyscy znają tych bohaterów. Nie sądzisz chyba, że całe tłumy, które poszły na Avengersów do kina widziały wszystkie stand alone movies? A film musi być zrozumiały również dla niewtajemniczonych. Za długie zapoznanie się z tematem? Ja raczej wolę, jak fabuła ma ręce i nogi.
2. Siłą tego filmu są bohaterowie działający razem jako zespół. Musi być poświęcony czas, żeby widz zobaczył jak ten pokręcony zespół nauczył się działać razem i dlaczego zamiast wrzucenia paru dziwaków w wir akcji. Bez wprowadzenia byłaby to tyko pusta nawalanka, a ja dziękuję za taki produkt. Wybrałabym się raczej na Battleship, jeśli chciałabym tylko efektów specjalnych i totalnej rozwalanki. Nie tego oczekuję po filmie Jossa Whedona.
3. Krótszy film byłby bardziej dynamiczny? Byłby bardziej męczący po pierwsze. Avengersi mają bardzo dużo akcji, wybuchów, walk i pościgów, a zaletą tego wszystkiego jest, że to wcale nie nuży czy męczy, a przy tym nie ma dłużyzn.
Tak więc film jest naprawdę zrobiony z głową, a było niełatwym zadanie wprawienie w ruch takiej obsady, żeby nie wyszedł kicz.

ocenił(a) film na 7
milkaway

Gdyby nie Iron Man i Black Widow dałbym 6. Spodziewałem się filmu z dużo większym rozmachem. Ta inwazja obcych też jakaś niemrawa. Czy tylko mi się kojarzyły te wielkie biomechaniczne pojazdy z Gears Of War? Brakowało głębi poza tym w tym filmie. X-Man Last Stand duuużo lepszy

ocenił(a) film na 8
Richie.25

Ogólnie nie mogę się z tobą w 90 % zgodzić
1. Nie każdy musi znać tych bohaterów więc krótka prezentacja była wskazana (i tak ograniczyli się do minimum)
2. Film nie był za długi. Mnie pasowało, a i tak nie odczułem kiedy mi ten czas minął bo się dobrze bawiłem na nim.
3. Odnośnie 3D to byłem i w Imax i w Heliosie i powiem tak, 3D było naprawdę super w Imax, ale w Heliosie było zbędne. Nie wiem kiedy dystrybutorzy zrozumieją że puszczanie filmów 3D na projektorach innych niż te Imax'a i oczekiwać że będą efekty 3D to tak jakby kręcić film kamerą z komórki a oczekiwać efektu jak z profesjonalnej kamery.
Prawda jest taka, że w kinach typu Helios, Cinema City czy Multikino projektory 3D to zwykłe zabawki które dobrze nie potrafią 3D wyświetlić, do tego tandetne okularki, co przekłada się na nie zadowolenie z seansu. W zwykłym kinie po seansie 3D zawsze odczuwam bóle oczu i głowy, po seansie w Imax tego problemu nie miałem.

Podsumowując technologia 3D może i jest innowacją w dziedzinie kinematografii ale dla odpowiedniego efektu powinna być wyświetlana tylko na sprzęcie do tego przystosowanym. W zwykłym kinie mogła by być jedna sala do 3D (bo Imax nie jest w każdym mieście) ale 2D też powinno być dostępne.

ocenił(a) film na 10
Shadow_5

film rewelacyjny, bylem raz w kinie i miazga : D szkoda ze tak daleko mam , bo z chęcią pojechałbym 2 raz : D niesamowite przeżycie , czasem dało się odczuć ciary : D

a przy okazji wstawiam link z moim tańcem , proszę o wyrozumiałość nigdzie nie trenuje , a każda reklama jest dobra wiec proszę nie hejtujcie mnie : D http://www.youtube.com/watch?v=QLmZZl9s-cE&feature=share