Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347859
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Kierownik mojego kina - gnieźnieński Helios - napisał w czasie korespondencji mailowej, że Avengers będzie dostępne w wersjach 3D, ale też 2D: zarówno napisy, jak i dubbing w obu przypadkach. To znaczy, że raczej na terenie całego kraju można będzie spotkać wersje dwuwymiarowe.

Peeves

To świetnie, bo jak dotąd jedyne złe słowo o Avengers to właśnie słaby efekt 3D. Mnie cieszy to szczególnie, bo w okularach męczą mi się oczy i są dosyć uciążliwe.

użytkownik usunięty
Uag

U nas drugim złym słowem będzie pewnie dubbing.

Jednak wybieram się na seans Avengers, ale w gdańskim Helliosie, bo niestety u mnie w Multikinie olewają sobie seanse 2D. Teraz mają za swoje :]

ocenił(a) film na 8
Peeves

b.dobra wiadomość ;]

ocenił(a) film na 9
Sarah_7

sądze ze to chyba nie możliwe ...

ucia8

Co jest niemożliwe? Sugerujesz, że kierownik kina kłamie i nie mają wersji 2D? Jaki w tym interes?

ocenił(a) film na 9
Peeves

nie dissuj mnie ziomuś,

ucia8

Nie każdy ogarnia jakiś chory slang, ale spoko. W każdym razie to nie była odpowiedź na moje proste pytanie.

ocenił(a) film na 8
ucia8

dlaczego nie mozliwe ?
w UK bez problemu będą wyświelać wersje 2D

ocenił(a) film na 10
Sarah_7

UK to nie Polandia, niestety

Sarah_7

Jak już mówiłem, kierownik kina sam napisał do mnie w czasie korespondencji, że film będzie w 2D, więc nie rozumiem tych wątpliwości co poniektórych. :)

ocenił(a) film na 8
ucia8

W większości kin faktycznie, wersja 3D i 2D jednego filmu jest raczej nie uwzględniana, ale akurat Helios często tak robi.

ocenił(a) film na 9
kaja_zwolinska

Ciekawe czy w Gdańsku będzie 2D jeśli tak , to ide na dwie wersje aby porównać efekty.

ocenił(a) film na 10
Peeves

Helios często oferuje wersję filmu 2D i 3D, jak również z napisami lub z dubbingiem, więc myślę, że i tym razem tak będzie. Przynajmniej w Gdańsku ;)

użytkownik usunięty
Peeves

jak ja się cieszę! Ale jak to się ma do tego, że na facebooku pisał dystrybutor, że tylko w 3D jest w Polsce?

Nie mam pojęcia. Sam się zdziwiłem.

użytkownik usunięty
Peeves

cóż, darowanemu koniowi w zęby nie patrzę, oby u mnie w Heliosie też była wersja 2D :)

ocenił(a) film na 10

dokladnie :)

użytkownik usunięty
hetzer

w moim Heliosie pojawił się film w bazie. Jak na razie tylko w 3D. Chyba trzeba wystosować maila do nich z pytaniem :)

U mnie w bazie też jest w 3D tylko, ale to bez znaczenia, bo powiedzieli, że jest w 2D także.

ocenił(a) film na 1
Peeves

Może ten kto ci odpowiadał się pomylił. Raczej dystrybutor jest bardziej wiarygodnym źródłem niż kierownik jakiegoś kina.

MistrzSeller

No nie wiem, bo na onecie też jakiś czas temu widziałem, że będzie w 2D oraz 3D. Chyba nawet na Filmwebie znalazł się link. Pytałem się przed chwilą drogą mailową kierownika kina i powiedział, że na 100% będzie także 2D...

ocenił(a) film na 8
Peeves

Skąd on ma takie newsy ?
Bo ja mam mail od dystrybutora

Witam,
Zarówno John Carter jak i Avengers są wyświetlane tylko w wersji 3D
Paweł Mrugacz
Dyrektor Marketingu
Forum Film Poland - CC Sp. z o.o. S.K.A

Shadow_5

Powiedz mi: to moja wina, że kierownik kina zapewnił o wersji 2D? Skąd mam? Czytaj uważnie, chłopie. Dostałem takiego maila. Możliwe, że coś mu się popieprzyło i faktycznie jest tylko 3D, ale w takim razie jestem nie tylko zdziwiony, co rozczarowany.

ocenił(a) film na 7
Peeves

No to nie pójdę, bo u nas tylko Heliosy, a w Heliosach 3D jest jak 2D + ból oczu. ;)
Zresztą pewnie i tak bym nie poszedł - jakieś takie mało ciekawe te trailery, tylko wszystko się wali, sypie, błyska i strzela. Nie wspominając o plakacie, w którym perspektywa totalnie leży. ;p

jamqdlaty

Cóż, dla mnie jeden z must see tego roku.

Peeves

A ja dostałam maila od kina Helios w Gdańsku ( CH Alfa ), cytuję: "W naszym kinie na ten moment zaplanowane są tylko projekcje 3D- zarówno z dubbingiem jak i z napisami."
I zonk.

freakdog

U mnie też jednak jest tylko wersja 3D. Właściwie - zostałem jawnie oszukany, bo nawet na plakatach przed kinem była mowa o 2D.

ocenił(a) film na 10
Shadow_5

no i powtarza sie chora sytuacja z poprzednich premier filmowych. nie da sie obejrzec filmu w 2D i na sile wpychaja 3D, ktore za dodatkowa oplata oferuje zawroty glowy i kiepskie doswiadczenia z filmu (szczegolnie, jesli ktos oglada w okularach)

zazwyczaj w takiej sytuacji dziekowalem za film i czekalem na HD release, ale teraz robie wyjatek. interesuja mnie jeszcze w tym roku dyktator, prometeusz, batman i hobbit. pojde tylko na te filmy, ktore beda wyswietlane w 2D z napisami, za reszte nie dam nawet grosika.

ocenił(a) film na 9
Crunik

tylko 3D ??? no to moga sie bujac bo odemnie ani zlotowki nie dostana. mysla ze wepchna mi bajer w postaci 3D a ja na to jak glupi polece :) dobrze ze Battleship byl w 2D. :) poczeka sie troche i w domciu obejrzy a kolesie niech sie wypchaja :)

ocenił(a) film na 10
Peeves

W Bydgoszczy to samo tylko pseudo 3D no nic kina na tym tracą ogromne pieniądze można dać ludziom wybór część (spora) pójdzie na 2D i zysk by mieli, ale to jest Polska i nic tu się nie dzieje normalnie...

mkozuchh

Nie sądzę. I tak będą mieli znaczny zysk. Nawet jeżeli część osób nie pójdzie ze względu na brak wyboru, to możesz być pewien, że zwróci im się to kilkakrotnie, bo większość jednak przeboleje i pójdzie na 3D, nie mogąc dłużej doczekać się filmu.

ocenił(a) film na 9
Peeves

Ze swojej strony dodam tylko, że 3D nie ma prawie w ogóle... ale film super, oczywiście :-)

DonDominik

Na całe szczęście 3D nie bolało tak jak w niektórych produkcjach tego typu, gdy wciskane jest na siłę.

Peeves

To fajnie, ja trafiłem do kina, gdzie było tylko w 3D. Może gdybym zobaczył w 2D, byłaby ocena wyżej.

Litawor

Nie ma w Polsce wersji w 2D. Najwidoczniej Helios mnie oszukał. ;) 2/10... ok, nie mam pytań.

Peeves

Wypowiadam się tylko na temat efektów 3D. Dobrze, że nie masz pytań, bo na temat reszty nie zamierzam dyskutować - kwestia gustu. Do mojego film wyjątkowo nie przypadł.

Litawor

No tak, w końcu od czego innego jest forum DYSKUSYJNE, jak nie od niedyskutowania na temat filmów - czyli gustów.

Peeves

Nie, nie dyskutuje się o gustach. Natomiast jest wiele filmów, przy których można prowadzić dyskusje znacznie bardziej rzeczowe i obiektywne. Tutaj jedynym takim obszarem wydają mi się efekty specjalne (w tym 3D). W przypadku filmu nastawionego w 100% na pustą rozrywkę (niekoniecznie musi to być czymś negatywnym) wszystko sprowadza się do gustu - uważam dialogi za słabe, humor mnie nie bawił, akcja w większości momentów nudziła. Na fabułę nawet nie umiałbym znaleźć wystarczająco pejoratywnego określenia.

Po prostu nie przepadam za tego typu filmami. I zdawałem sobie z tego sprawę idąc do kina, wybrałem się dla kogoś, a nie z powodu samodzielnej decyzji. Jeśli komuś podobał się np. "Iron Man", to ten film też może mu się spodobać (chociaż IM jednak podobał mi się nieco bardziej). Jeśli nie - lepiej trzymać się z daleka.

ocenił(a) film na 9
Litawor

Rozrywka może i prosta, ale nie prostacka.

Litawor

"Nie, nie dyskutuje się o gustach. "

Here we go again... Ile osób to jeszcze powtórzy? Tym bardziej zakrawa to o hipokryzję na TYM forum. Ludzie, nie osłabiajcie mnie. A o czym zazwyczaj rozmawiacie, skoro całe życie, każda jego dziedzina, to kwestia gustu? Jest to takie argumentum pauperum, którego się używa chyba tylko, gdy nie ma się nic innego do powiedzenia.

Peeves

No ja Ci już wszystko powiedziałem. Teraz Ty mnie możesz nazwać głupim, powiedzieć, że się nie znam, wskazać, co jakie filmy wg Ciebie ja "źle" oceniłem i żebym wrócił do oglądania <<tu wstaw tytuł filmu, którym Ty pogardzasz>>. Jeśli chcesz, to proszę bardzo. Jeśli nie, to wydaje mi się, że dyskusja na temat gustów została wyczerpana.

Litawor

A ja Wam troche wspolczuje z tymi problemami z 3D. Mieszkam w Irlandii, tutaj kina chyba sa troche lepiej wyposazone (pomijajac fakt ze KAZDY film dostepny jest w 2D/3D) bo wiekszosc filmow 3D na ktorych bylem po prostu robila wrazenie. Nie wiem czy to kwestia kiepskiego sprzetu w PL czy po prostu innych systemow (bylem kiedys na "Jak okielznac smoka" w 3D i przyznam ze bylo to fatalne, zwlaszcza okulary systemu czerwone/niebieskie). Tutaj czesto chodze do kina na filmy wlasnie dlatego ze sa w 3D (np Battleship) pomimo tego ze sam film jest do d... ale po prostu lubie efekty 3D.
Avengers - moim skromnym zdaniem - maja jedno z lepszych 3D jakie widzialem ostatnio, porownywalne do Avatara. Krecone bylo w 3D wiec efekty o niebo lepsze niz w post-produkcjach. Szkoda ze w Polsce to jakos koslawo jest, potem ludzie sobie zle opinie wyrabiaja i rynek kuleje... :/

Lizard_Of_Bodom

"Krecone bylo w 3D wiec efekty o niebo lepsze niz w post-produkcjach."

Jak to? Przecież "Avengers" nie było kręcone w 3D, lecz konwertowane.

Peeves

No wlasnie przed chwila sie na ta informacje natknalem i wrocilem do tematu sie poprawic... :/ fakt. Zdziwiony jestem - powiem szczerze, widac zrobili to porzadnie bo widzialem kilka post-produkcji i nie moglo sie to z tym rownac.
Dalej obstaje przy fakcie ze warto isc na (porzadny) seans 3D :]

Lizard_Of_Bodom

The Avengers nie było kręcone w 3D :)