Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Który bardziej się wam podobał, krótkie uzasadnienie ;:P

ocenił(a) film na 10
pawelc11

oddajmy moze glos Nolanowi:
"To me Joss Whedon is a god, I’m just a huge fan of his work, I love his work on TV. And I thought The Avengers was just an incredible achievement."

ocenił(a) film na 5
hetzer

zapomniałeś dodać, którego Nolana cytujesz :D . To akurat jest wypowiedź Jonathana i jakoś specjalnie mnie ona nie zaskoczyła. Czasami mam wrażenie, że twórcy (reżyserzy, scenarzyści, aktorzy itp) pracujący przy konkurencyjnych projektach (np TDKR i Avengers) mają do siebie i do swoich prac większy szacunek, niż można było by pomyśleć. Nie mieszają z błotem produkcji przeciwników, w przeciwieństwie do ich fanów, którzy coraz częściej urządzają sobie takie powiedzmy "filmowe krucjaty" prowadzone w imię "filmowego zbawiciela" (Nolana czy też Whedona).

Nawiasem mówiąc: również Whedon spytany w którymś z wywiadów o najlepszy film z batmanem odpowiedział "Batman Begins" CH. Nolana :>

ocenił(a) film na 10
zombie001

nie, nie zapomnialem :D

hetzer

lol..daj dojsc do glosu fanbojom avengers i potem dostajesz cytaty od nolana.. tylko nie tego co trzeba.

pawelc11

oba na tym samym poziomie,nadal pozostaje przy stanowisku ze pajak wyszedl najkorzystniej/najlepiej w tym roku a kiszki raimiego poteguja tylko to ze ktos kompetentny w koncu zajal sie sztandarowa postacia ze swiata marvela.

użytkownik usunięty
pawelc11

W Mrocznym Rycerzu Powstaje o dziwo Nolanowi nie udało się dobrze upchnąć wszystkich postaci i czuć, że przesadził z ich ilością. Za to w Avengers jest też dużo postaci, ale każda dostaje odpowiednią ilość czasu ekranowego i swój własny pomniejszy wątek.

TDKR: Batman, Selina, Miranda, Gordon, Fox, Blake, Haley, Dagget, Bane, Dr Pavel, Alfred. Postaci: 11
Avengers: Iron man, Thor, Kapitan, Hulk, Widow, Hawkeye, Fury, Coulson, Hill, Loki. Postaci: 10

Liczyłem tylko postacie, które mają wystarczający czas ekranowy bądź wkładają coś więcej do fabuły, np. tego pomocnika Bane'a czy agenta CIA sobie darowałem. Whedon umiał zmieścić te wszystkie postacie i dac każdemu trochę czasu na ekranie a Nolan nie, mimo że obaj panowie mieli przygotowany grunt pod swoje filmy (Marvel miał osobne filmy o Avengerach a DC poprzednie części batmaniastego).

Druga rzecz, która przemawia za Avengers to brak rzeczy, do których mogę się przyczepić. Wszystko jest spójne i dobrze kontynuuje wątki z poprzednich filmów, fabuła super wyszukana nie jest, ale przynajmniej stawia na postacie i ich relacje, co czyni film takim sympatycznym. Jedyna rzecz do jakiej sie czepiam w Avengers to finał, za łatwo bohaterom walczy sie z Chitauri, przez co nie czuć właściwie żadnego zagrożenia. TDKR niestety ma wiele rzeczy, które podczas seansu co chwilę wyskakiwały i denerwowały człowieka.

Avengers lepszy, mimo iż jakoś nie szaleję za tym filmem. Narazie najlepszy film komiksowy bo nie wiem jak będzie się prezentował Dredd.

użytkownik usunięty
pawelc11

Avengers

ocenił(a) film na 8
pawelc11

Moim zdaniem DK był lepszy od DKR. Więc w tym porównaniu, Avengers.