Wczoraj miałem okazję zobaczyć długo wyczekiwany przeze mnie(i nie tylko) film Avengers, oparty na serii znanych komiksów. Jako, że w młodości lubiłem komiksy, byłem pozytywnie nastawiony do obrazu, który nie zawiódł moich oczekiwań. Opis wrażeń znajdziecie poniżej.
Muzyka jest dobra i przyjemna dla ucha, dobrze się słuchało, jednak bez rewelacji(7/10). Jedną z najmocniejszych stron filmu są efekty specjalne, które stoją na najwyższym poziomie, wszystko dopracowane jest w najmniejszych szczegółach, sceny walk, wybuchy itp. są po prostu genialne pod względem technicznym. Jedne z najlepszych efektów jakie widziałem(10/10). Gra aktorska i obsada jest bardzo dobra, rewelacyjne role Roberta Downey' Juniora, jak i Kapitana Ameryki, Thora, nie wyobrażam sobie kogokolwiek innego na ich miejsce, niezłe Czarnej Wdowy i Hawkeye. Nie podobała mi się tylko rola Marka Ruffalo jako Hulka, moim zdaniem gość średnio pasuje do tej postaci, nie jest źle, ale mogło być lepiej. Ogólnie obsada świetna(8/10). Fabuła(7/10) jest ciekawa i wciągająca, najbardziej podobało mi się, jak twórcy połączyli w jedną, spójną całość historie kilku bohaterów, wyszło to naprawdę fajnie. Ma też swoje wady; moim zdaniem twórcy powinni bardziej rozbudować historię poszczególnych herosów, jak np. Thor, Hawkeye. Scenariusz(7/10) nie wieje nudą, a wręcz przeciwnie, film ogląda się z bardzo dużym zaciekawieniem, brakowało mi tylko większej ilości scen fabularnych. Sama przyjemność z oglądania(8/10), jest według mnie rewelacyjna; genialne efekty, dobra obsada, fabuła i dużo scen akcji, walk sprawiają, że dzieło bardzo wciąga. Cały film oprawiony jest w bardzo ciekawy, komiksowy klimat(7/10), który jest jak najbardziej na plus. Jedynym minusem w tej kategorii jest to, że trochę za mało trzymał w napięciu, ale zapewne nie wszyscy się w tym przypadku ze mną zgodzą.
PODSUMOWUJĄC: Avengers jest bardzo dobrym filmem Akcji, sci-fi, posiadającym niesamowite efekty, ciekawych klimat i bohaterów, zgrabną fabułę oraz zapewniającym dużą dawkę rozrywki. Większość fanów komiksów wyjdzie z kina zadowolona, natomiast zwykli zjadacze chleba również powinni być usatysfakcjonowani. Moja ocena 8/10.
Zgadzam się w 100%. Miałem na niego nie iść z uwagi na coraz gorsze ekranizacje tego typu. Jednak ta jest rewelacyjna i szczerze polecam ten film! Dopisuje się moja ocena 8/10
"Ma też swoje wady; moim zdaniem twórcy powinni bardziej rozbudować historię poszczególnych herosów, jak np. Thor, Hawkeye."
Od poznawania Thora był film "Thor" a co do Hawkeye to się zgodzę chociaż to jedynie postać drugoplanowa.
Mogli, mogli bo co tu dużo mówić ale Renner to świetny aktor a i postać Hawkeye również moim zdaniem jest ciekawa. Podobno ma powstać osobny film o Nataszy i Bartonie, z chęcią obejrzę. Moim zdaniem mogliby również zrobić nowego Hulka z Markiem Ruffalo bo postać którą wykreował ten aktor w "Avengers" ma moim zdaniem znacznie większy potencjał niż role Nortona i Bany.
Oj zgadam się :) Dzięki Avengers wogóle poznałam Rennera i od razu przypadłm do gustu. Jeśli wyjdzie film o Wdowie i Hawkeye, będę pierwszą osobą, która kupi bilet. Straaaasznie podoba mi się ta para ^^
Oni nie są parą. W komiksie byli przez niedługi czas. A w avengers nie wydaje mi się żeby oboje grali role drugoplanowych.
Ja się rzadko kiedy spinam, więc spokojnie :D A panią Johansson możesz sobie wziąć, ja biorę Rennera, choć i tak razem wyglądają uroczo <3 (wychodzi ze mnie szalony fangirl).