Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347918
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Bardzo dobry film

użytkownik usunięty

Szczerze mówiąc nie wierzyłem w ten film. Biorąc pod uwagę średniego Thora, Iron Mana 2
i Kapitana Amerykę, myślałem, że będzie to totalny gniot. Na szczęście podczas seansu
byłem miło zaskoczony. Jasne fabuła jest momentami nielogiczna, ma masę dziur, ale
przecież to Avengers, film dla rozrywki. Chciałem przede wszystkim interesujących
dialogów, ciekawych postaci, akcji i właśnie to dostałem.

ocenił(a) film na 10

przyblizysz moze te nielogiczne momenty i dziury?

użytkownik usunięty
hetzer

Najprostsza dziura to taka, że taki kraj jak Stany Zjednoczone w ogóle nie broni się armią. Tylko bohaterowie są ostatnimi zbawcami ludzkości. Ziemię atakuje zaawansowana cywilizacja, która zamiast użyć jakiejś broni masowego rażenia zalewa jedno miasto swoimi żołnierzami. W trakcie ataku tego latającego lotniskowca nikt nie wpada na pomysł by ewakuować załogę, choć na pokładzie znajdują się samoloty. Nielogiczności jest cała masa. Nie rozumiem czemu starasz sie udowodnić, że Avengers to film z bezbłędną fabułą.

ocenił(a) film na 10

moze to przegapiles, ale US Army sie pojawia. wlasciwie to Army National Guard. pojawiaja sie pozno, b nic o akcji nie wiedzieli i nie byli przygotowani- SHIELD nie jest organizacja z USA. Czy Chitauri sa zaawansowani to nie wiem, zaawansowany byl Thanos i pewnie on dal im te technologie. ja ich odebralem jak barbarzyncow. dodatkowo dowodzil Loki, a nie jakis wojskowy ktory mial swoje cele i swoja wizje inwazji. wzobaczymy o co w tym chodzi w Guardians of Galaxy. calkowicie nie rozumiem dlaczego mieli uciekac z lotniskowca, Fury powiedzial wyraznie, ze maja sie kierowac nad wode. plywac wszak to cudo potrafilo i bez dzialajacych wirnikow.

użytkownik usunięty
hetzer

Pływać trafiło ale spadając z olbrzymią prędkością do wody nikt by nie przeżyłby, a sama maszyna by się rozleciała. Może SHIELD nie jest organizacją z USA ale nie oszukujmy się dziś nawet gdy tylko coś się małego dzieje, np. niezidentyfikowany samolot pojawia się w strefie USA pojawiają się myśliwce gotowe go zestrzelić. Więc to, że nie byli przygotowani to nie jest dobra wymówka. Ludzie w Avengers przedstawieni są jak tchórze jestem pewny, że w takiej sytuacji wielu zwykłych ludzi by walczyło. Nie rozumiem czemu bronisz tego filmu. Ten film jak niemal wszystkie o superbohaterach ma dziury i nie ma co się spierać, że nie. Przede wszystkim to film rozrywkowy, nie przekazuje żadnych wartości, nie porusza poważnych tematów i nie prowadzi żadnej skomplikowanej fabuły. Jako rozrywka Avengers sprawdza się świetnie.

ocenił(a) film na 10

3 silniki wystarczaly by utrzymac pojzd w powietrzu, 2 silniki dzialaly, jakas sila nosna pozostala wiec skad ta wielka predkosc sie miala pojawic? samolotow nie uzywa sie w miastach miedzy budynkami. to byla robota dla piechoty ktora sie pojawila pod koniec akcji Avengers.ludzie pewnie walczyli, ale nie o tym byl film wiec nie na tym sie skupili. film byl sprawdzony przez The Science and Entertainment Exchange, tutaj masz lika co to takiego jest: http://www.scienceandentertainmentexchange.org WSZYSTKO z lotniskowcem jest ok. bronie, bo to wyjatkowy film, wielowymiarowy z glebszym przeslaniem. szkoda, ze nie zadales sobie trudu by sie zastanowic nad tym co widzisz i slyszysz.

użytkownik usunięty
hetzer

Wybacz staram się kulturalnie wypowiadać na forum ale Avengers film z głębszym przesłaniem? Nie rób z tego filmu filozoficznego. Obejrzyj poważniejsze produkcje i poczytaj książki a zobaczysz co to jest głębsze przesłanie. Avengers to film akcji i akcja jest na pierwszym planie. Film wyjątkowy? Jest wiele podobnych. To typowa hollywoodzka historia pełna fajerwerków i wybuchów.

ocenił(a) film na 10

wybaczam. o jakich ksiazkach mowisz? Zmierzch czy Czastki elementarne, bo to roznica taka sama w filmach? "akcja na pierszym planie"- no toz jest film akcji, co ma byc na pierwszym planie? Bergmanowskie opowiesc o kondycji czlowieka czy tez niezalezna historia rozchwianej emocjnalnie pomocnicy woznej z fabryki sznurowadel Adidasa w polnocnym Szanghaju? wazne, ze planow jest duzo i film poza akcja ma wymiar zarowno osobisty jak i w subtelny sposob dotyka waznych i wspolczesnych problemow z ktorymi wszyscy mamy stycznosc.

użytkownik usunięty
hetzer

"dotyka waznych i wspolczesnych problemow z ktorymi wszyscy mamy stycznosc." Dorabiasz ideologie do prostego filmu. Avengers nie dotyka żadnych ważnych problemów z którymi wszyscy mamy styczność. Właśnie o to mi chodzi, że to jest film akcji, a nie jak w poprzednim poście napisałeś "wyjatkowy film, wielowymiarowy z glebszym przeslaniem. szkoda, ze nie zadales sobie trudu by sie zastanowic nad tym co widzisz i slyszysz." Film nie jest wyjątkowy a banalny, prosty, posiada historię stworzoną tak by nawet osoba z niskim ilorazem inteligencji ją zrozumiała.

ocenił(a) film na 10

jak widac wyszlo zbyt skomplikowane. np. Ty nie zrozumiales :)

użytkownik usunięty
hetzer

Dokładnie zrozumiałem, więc nie wypowiadaj się za mnie. Fabuła jest banalna, każdy ją zrozumie, nawet małe dziecko. Irytują mnie ludzie, którzy doszukują się w prostych filmach nie wiadomo czego. Są filmy, gry i książki, które naprawdę niosą przesłanie, skłaniają do refleksji nad wieloma sprawami związanymi z codziennym życiem. Avengers to prosta bajeczka o superbohaterach. Tak, to bajeczka, również dla dzieci, dlatego nie ma tam brutalności i jest wersja z dubbingiem. Niestety jak ktoś ogląda tylko filmy akcji, Avengers wyda mu się bardzo głębokim filmem. Spójrz prawdzie w oczy, jesteś fanboyem, który czuję się urażony, gdy ktoś powie lub napisze złe słowo na jego ulubiony film. Ja napisałem że film jest w swej kategorii bardzo dobry mimo błędów, pomimo to starasz się udowodnić, że to coś więcej niż tylko film akcji!

ocenił(a) film na 10

kolego, logika to nauka scisla, wykozystywana miedzy innymi w ukladach programowalnych opartych miedzy innymi. o bramki logiczne- tak zwanych komputerach. jezeli piszesz, ze cos jest nielogiczne, a cos logiczne jest to nie dziw sie, ze ktos moze poprosic o przyklad. jezeli podasz bledny, to nie dziw sie, ze zaprotestuje. dokladnie tak samo, jezeli powiesz 2+2=5. to tyle tytulem fanbojstwa.
co do przeslania to proponuje siegnac do zamiezchlych zapewne czasow liceum i przypomniec sobie jak sie analizuje utwory literackie/sztuki/filmy. a nastepnie proponuje pomyslec co wiemy o autorze Avengers, oraz jakie ma on przekonania. proponuje przeanalizowac sytuacje na swiecie w okresie powstawania filmu i dopiero sie wypowiadac. innymi slowy troszke myslenia, bo zakladam ze nie rozmawiam z osoba glupia.

o to co ja czytam nie musisz sie naprawde martwic.

użytkownik usunięty
hetzer

Problem tkwi raczej w tym, że po prostu inaczej odebraliśmy ten film. Ty odebrałeś to jako film z przesłaniem, ja jako rozrywkę. Co do nielogiczności to te które podałem muszę przyznać niektóre dość dobrze wytłumaczyłeś, za to tłumaczenie innych wydało mi się nieco naciągane. Dobrze, że na forum pojawiają się osoby z różnymi zdaniami, inaczej wypowiadanie się tu nie miałoby sensu. Obaj wyraziliśmy już swoje zdanie. Zgadzamy się co do jednego, że Avengers to bardzo dobry film i tak podsumujmy naszą dyskusję :)

użytkownik usunięty
hetzer

Do tego Avengers jest tak typowo hollywoodzki. Świadczy o tym między innymi strasznie kiczowata końcówka. A co do książek to dla ciebie polecam zmierzch, bo w prawdziwych historiach z przesłaniem możesz się pogubić :) Być może i tam znajdziesz głębsze przesłanie :) Nie widzę sensu w dalszej dyskusji z fanboyem Avengers, który nawet nie stara się spojrzeć na film krytycznie. Ty nawet w Rambo będziesz szukał głębszego przesłania, mimo, iż produkcja jest bardzo dobrym, ale typowym filmem akcji pełnym wybuchów, nie podejmującym poważniejszych tematów. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

polecam wiec przeczytac jakas dobra analize Rambo: Pierwsza krew a potem sie osmieszc takimi przykladami. oczywiscie mozna tez zaczac myslec, ale komu by sie chcialo, prawda?

użytkownik usunięty
hetzer

Polecam przeczytać raz na jakiś czas poważną książkę. Może wtedy zobaczysz co to jest prawdziwa historia z przesłaniem. I w przeciwieństwie do Ciebie ja myślę. Nie atakuje wszystkich, którzy się ze mną nie zgadzają. Ja po prostu piszę swoją opinię na forum i nie masz prawa zarzucać mi braku myślenia tylko dlatego, że moja opinia się różni od twojej. Niestety takie osoby jak Ty sprawiają, że coraz mniej kulturalnych osób się tu wypowiada. Sprawdź moje inne wypowiedzi, nawet gdy się z jakąś osobą nie zgadzam, nie zdarzyło mi się, żeby zaraz ktoś zarzucał mi brak myślenia. Nie dogadamy się bo ja gustuję raczej w książkach i grach z dobrą historią (filmy nieco rzadziej), a Ty w filmach, których jest masę akcji.

użytkownik usunięty
hetzer

Film jest zajebisty a Hawkeye był najlepszy!!!

ocenił(a) film na 8

Miałem to samo- mimo tego, że jestem fanem komiksów, to z filmów tylko Iron Man mnie urzekł, reszta była niezła, średnia albo słaba. Dlatego na Avengers wcale nie czekałem. Na szczęście Whedon pozbierał to co najlepsze w każdym filmie i usunął to co było słabe, tworząc rewelacyjne komiksowe dzieło.

ocenił(a) film na 8
Madoq

popieram, film fajnie zrobiony, efekty dopracowane, troche zabawnych dialogów, każda postać wniosła coś pozytywnego co dało dobry efekt dla filmu.