Obejrzałem ten film z dubbingiem, ponieważ nie miałem akurat innej możliwości i muszę przyznać, że szczerze się zawiodłem. Jako fan gatunku do fabuły i gry aktorskiej zastrzeżeń nie mam, jednak zdubbingowanie tego filmu to wręcz świętokradztwo. Głosy polskich aktorów podłożone pod gwiazdy typu Samuel L. Jackson, czy Robert Downey Jr. dla mnie są po prostu nie do przetrawienia. Nie wiem jak przyjęli to inni, jednak dla mnie dubbing w tym filmie to kompletna porażka, i żeby rzetelnie go ocenic najpewniej obejrzę go drugi raz, tym razem z napisami.
Ja do kina pójdę na dubbing oglądałem już wersje z oryginalnymi głosami i chciałbym porównać te dwie wersje a przede wszystkim chce skupić sie na oglądaniu a nie na czytaniu napisów.
Moim zdaniem polski dubbing zrobił z tego filmu film familijny z elementami Sci-Fi. Co do polskich głosów to tylko Marcin Bosak w roli Lokiego stanął na wysokości zadania i świetnie poradził sobie w tej roli. Przyzwoicie wypadli również Paweł Ciołkosz w roli Kapitana Ameryki i Magdalena Kumorek jako Pepper Potts. Najgorzej wypadli natomiast: Krzysztof Stelmaczyk jako Nick Fury który przez cały film sprawiał wrażenie, jakby miał przeziębienie, Mariusz Bonaszewski w roli Iron Mana był po prostu irytujący a Wiktoria Gorodeckaja w roli Czarnej Wdowy tak bezosobowo wypowiadała kwestie Scarlett Johansson, że miałem wrażenie, iż będzie zaraz ziewać ze zmęczenia. Grzegorz Damięcki w roli Bruce'a Bannera był bezosobowy, a Łukasz Nowicki jako Thor chyba zapomniał jak się dubbinguje postaci, gdyż większość kwestii Chrisa Hemswortha wypowiadał z przesadną ekspresją. Gdy ten film wyjdzie na dvd to na pewno będę oglądał w wersji z napisami.
Ten dubbing aż tak tragiczny to on nie jest ale fakt, Iron Mana i Nicka Fury spaprali na całej linii.
Ten polski dubbing to szmira. Byłem na tym filmie 3 razy z napisami, ale ani razu z dubbingiem. Jak ściągnąłem kamere z dubbingiem to żal mi się zrobiło dzieci. Nie rozumiem ludzi (nawet tych, którzy są fanami marvela). Jak można chodzić na takie filmy z dubbingiem. To jest obraza dla oryginalnych aktorów i dla filmu.