Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347918
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Ich sześcioro

ocenił(a) film na 8

Nie było w historii jeszcze filmu, pod którego grunt przygotowywany był tak długo, z taką starannością i pietyzmem - dzięki temu już przed premierą Mściciele byli skazani na sukces. Niech się Disney uczy promocji filmów a nie puszcza niemal na sucho, jak 'Cartera'. Już przed obejrzeniem przewidywałem ocenę, potem cały seans utwierdzał mnie w swoim zdaniu. Po prostu 'Avengers' niczym nie zaskakują i są dokładnie tym, czego można było się spodziewać - filmem perfekcyjnym technicznie, cudownie zrealizowanym, ponadto w doskonały sposób klei wszystkich czterech superbohaterów, dorzucając dwóch dodatkowych, którzy wcześniej swoich własnych produkcji nie mieli. Film przynajmniej na mojej liście nie jest najlepszą ekranizacją komiksu, ale już jeśli zawężamy tematykę do superbohaterów to co najmniej drugie miejsce zajmuje (bo pewnego oczywistego filmu przeskoczyć raczej nie ma szans). Jeśli mogę przyczepić się do czegoś, to chyba tylko jednej rzeczy. Ta produkcja powinna być wyjątkowo epicka i monumentalna, były ku temu wszystkie przesłanki. A jednak tego słowa 'wyjątkowo' brakuje - nie ma tu odpowiedniego wstępu i budowy klimatu, potem akcja również nie próbuje ani przez moment nadać tej odpowiedniej największym produkcjom nuty wyjątkowości, cudowności, geniuszu. To JEST świetny film o superbohaterach, ale nadal TYLKO film o superbohaterach. A trochę szkoda, w tej tematyce to mógł być prawdziwy kamień milowy.

ocenił(a) film na 10
Kruczysko

a moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy od TDK, ma zdecydowanie bardziej ludzkich bohaterow, nie tak jedno czy dwu wymiarowych, logiczna akcje a nie twisty oparte na nielogicznosciach i dojzalszy, blizszy normalnemu zyciu temat. a wszystko to w dowcipnej i optymistycznej formie. no chyba, ze myslales o Straznikach czy czyms innym, to wtedy sprostuj :)

ocenił(a) film na 10
Kruczysko

http://cdn.craveonline.com/images/stories/2011/2012/May/Comedy/thor_batman.png?1 336524330
;)

ocenił(a) film na 8
hetzer

No nie, o Rycerzu, Strażnicy na trzecim miejscu pudła. I przynajmniej dla mnie to, co wymieniłeś za jego wady jest zaletami - ten brak spójności w działaniach, więcej mroku i nielogicznego szaleństwa, mniej realizmu - akurat to zrobiło na mnie większe wrażenie niż w gruncie rzeczy opowiedziana bardzo prostymi środkami historia ciągnących w swoją stron e i w końcu jednoczących się superbohaterów. No owszem, jest to bardziej życiowe, ale również banalniejsze.

ocenił(a) film na 10
Kruczysko

w sposob oczywisty osobiste preferencje decyduja o ocenie. ja jako banalny odebralem watek milosci i poswiecenia, taki wziety zywcem z filmow dla nastolatkow. trudniej mi sie idebtyfikowac z Batmanem niz z np. Thorem, jego dylemat dotyczacy Lokiego a wynikajacy z milosci braterskiej jest mi znacznie blizszy. ogolnie osobowosci, relacje i motywacje w Avengers sa pelniejsze i dojzalsze. ale odbior filmu to tak indywidualna sprawa, ze przekonywac na sile oczywiscie nie bede

ocenił(a) film na 8
Kruczysko

Moim zdaniem jest epicki. Scena, gdy stoją w szóstkę, szykując się do walki, jest kwintesencją całej serii, całego projektu, który pochłonął tyle lat pracy. Do tego fantastyczne sceny batalistyczne (długie ujęcie, pokazujące całą szóstkę walczącą w różnych miejscach, z kamerą płynnie, bez cięć przechodzącą do każdego z bohaterów po kolei- cudo), widowiskowe efekty specjalne i sceny walki wręcz.

Mnie ten film ogromnie zaskoczył- mimo tego, że jestem fanem komiksów, a w szczególności Marvela, szedłem raczej z ciekawości do kina i zachęcony pochlebnymi opiniami. Z poprzednich filmów tylko Iron Man mnie porwał, kontynuacja była słabsza, za Hulkiem nigdy nie przepadałem, chociaż film z Nortonem był całkiem w porządku, Thor był plastikowy i nieudany, a Cap był co najwyżej niezły. Dlatego po Avengers oczekiwałem bardziej "Iron Mana 3 & reszta". Ale Whedon zrobił coś fantastycznego- wybrał z poprzednich filmów to, co było w nich najlepsze i pominął to, co było słabe (nie licząc stroju Kapitana). Dostaliśmy Starka, jak zwykle pełnego dynamicznego humoru i bezczelności, zagubionego w nieswoich czasach Rogersa, który jednak odnajduje się ponownie w roli dowódcy, do tego dorzucając do dialogów trochę autoironii, której ktoś o pseudonimie Kapitan Ameryka zdecydowanie potrzebuje. Do tego Thor, grany przez idealnie dopasowanego do roli Hemswortha- dumny, honorowy, porywczy, obcy w naszym świecie. Nowy Banner- Ruffalo, zastępujący świetnego Nortona- sprawdził się moim zdaniem doskonale. Cichy, stojący na uboczu naukowiec, skrywający w sobie zabójczą, brutalną siłę. Szkoda mi jedynie Hawkeye'a, który nie dostał wystarczająco dużo czasu, by Renner mógł go dobrze przedstawić, chociaż moim zdaniem i tak zrobił co mógł: Hawkeye zawsze stał trochę na uboczu, był nieco buntowniczym, pyskatym mrukiem. Zobaczymy, co pokaże w kontynuacji.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Ależ oczywiście, że jest epicki, ale nie MONUMENTALNY - a to właśnie tego spodziewałem się po ogromie pozytywnych opinii (zasłużonych w gruncie rzeczy) i rozmachu przygotowań, projektu, etc.. Na przykład trylogia 'SW' jest epicka, a 'LotR' monumentalna (co wcale nie znaczy, że lepsza, ale... Akurat czy do serii Lucasa, czy Jacksona chyba ciężko mieć jakiekolwiek zastrzeżenia co do jakości) - mniej więcej taką różnicę mam na myśli. Też lubię czasami poświęcić nieco czasu komiksom, choć akurat nie Marvela czy DC, bardziej skłaniam się w kierunku powieści graficznych, mimo to staram się w miarę na bieżąco zapoznawać się z kolejnymi ekranizacjami superbohaterów - i Mściciele jak powiedziałeś zawarli to, co było w poszczególnych produkcjach najlepsze.

użytkownik usunięty
Kruczysko

W przypadku Lucasa można mieć zastrzeżenia co do nowej trylogii, ale dobrze wiem, że chodzi ci o oryginalną :)