Jeśli ktoś obejrzy ten film na swoim małym telewizorze to pewnie nigdy nie zrozumie jego obecnej oceny powyżej 8. Są ludzie którzy pewnie nawet na nim zasną. W kinie to jest jednak zupełnie inne przeżycie. Jest w nim coś takiego, co sprawiło, że słyszałem tylko 'zarąbisty', 'rewelacyjny' z ust wychodzących z sali.
Może i fabuła jest na 2 jak niektórzy piszą, moim zdaniem fabularnie jest to po prostu taki hollywoodzki standard. Tylko, że przy tym filmie lepsza fabuła by raczej tylko przeszkadzała, bo celem filmu jest wbicie widza w fotel (skutecznie!). Charakter filmu dobrze oddaje charakter postaci iron mana, który cały czas się przed wszystkimi popisuje.
Jeśli chcecie zobaczyć jak powinno wyglądać kino 21 wieku, to nie straćcie tej okazji i obejrzyjcie go na szerokim ekranie dopóki jest wyświetlany w kinach. Nawet jak nie jesteście fanami komiksów (ja również nim nie jestem) to z pewnością docenicie to zmasowane bombardowanie widza dopracowanymi do każdego piksela szczegółami i perfekcyjnym 3D. Chyba, że należycie do osób, którym nie robi różnicy to, czy widzą film w HD czy SD. Jeśli tak to ta wysoka ocena będzie dla Was pułapką.