Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Chciałbym wraz z dzieckiem obejrzeć wszystkie ostatnie filmy z MCU (Marvel Comics Universe), lecz CHRONOLOICZNIE.
Wiem, że wszystkie filmy mają w sobie "smaczki", nawiązujące do poprzednich produkcji cyklu, sceny po napisach końcowych (np. "wejścia" Nicka, czy "Kebab" ! ;) itd.) - pozwoliłem sobie ustalić pewną chronologię jeśli chodzi o seanse:

(1) "Captain America - The First Avenger" (2011) - lata II Wojny Światowej.

(2) "The Incredible Hulk" (2008) - wiem, że obraz "Hulk" w reżyserii Anga Lee z 2003 nie zalicza się do MCU jako wiążącego pozostałe produkcje.

(3) "Iron Man" (2008) - Sherlock vs Lebowski ;)

(4) "Iron Man 2" (2010) - Sherlock vs Tool ;) no i scena po napisach z Młotem

(5) "Thor" (2011) - kosteczka

(6) "Avengers" (2012)

Wiem, że istnieją jeszcze dwa krótkometrażowe filmy "pomostowe", w których bohaterem jest Agent "Tarczy" Phil Coulton.

Jeśli coś pokręciłem, proszę o sprostowanie i poprawę.
Zdaję sobie sprawę, że Marvel/Disney (już) ma w swojej stajni takie "dzieła" jak: "Daredevil" (2003), "Elektra" (2005), "Constantine"(2005) czy serię "X-Men", "Blade", ale mam nadzieję, że poza inspiracją z komików nie są/nie będą powiązane z powyższą listą.

użytkownik usunięty
Reifield

Te co wymieniłeś to osobny wwszechświat. Hulk nic nie wnosi do unowersum, nawet te słowa Starka na końcu, że pomoże złapać Hulka okazują się rzucone na wiatr. Jedynie powiązanie to chyba te monitory z Irona 2, gdzie pokazują zamieszki Hulka z TIH, więc zielonego dałbym przed/po IM2.

ocenił(a) film na 5

Huk to osobny wszechświat niż "Żelazny Sherlock" ? Iron pojawia się Hulku, no i jest w "Avengers". Więc jak to ?

ocenił(a) film na 10
Reifield

http://i.annihil.us/u/prod/marvel/i/mg/5/40/4fbaad4f8d5ea.jpg
tu masz pelna chronologie.
a filmy leca tak:
CA:FA
IM
IH
IM2
Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer (wlasciwie to sie dzieje w trakcie Thora, idealem by bylo spalzowac Thora po zeslaniu go na ziemie i to zobaczyc ;) )
Thor
The Consultant
Avengers
Item 47
przed Avengers jest jeszcze komiks

ocenił(a) film na 5
hetzer

1) Miałem dylemat a) IM b) TIH c) IM2, czy nie a) TIH b) IM c) IM2, ale przecież Sherlock pojawia się w Hulku.
2) Bardzo dziękuję za "Timeline"
3) a tak z ciekawości: jak się do tego ma sprawa z "Guardians Of The Galaxy" (wiem, że będzie nakręcone) ?
Czyżbym wietrzył jeszcze większe "Burdello Bum Bum" ?

ocenił(a) film na 10
Reifield

to mozna bardzo roznie ustawic, Hulk sie zaczyna dlugo przed IM a konczy pod koniec Thora, IM2 tez zawiera sie caly w Hulku i konczy tez przed koncem Thora. dlatego timeline jest dobre zeby sie zorientowac. GoTG ma sie zaczac tuz po Avengers, a plotki mowia, ze sie bedzie konczyc na Ziemi w Avengers 2. ale to plotki tylko.