Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Pytanko

ocenił(a) film na 8

Dlaczego tak wielowymiarowy i inteligentny film, który podobno przerasta większość użytkowników tego portalu jest targetowany dla małolatów i wypuszczany w kinach z dubbingiem?

ocenił(a) film na 8
ApolloCreed_

Bo w Polsce jest chyba przekonanie, że jak film suberbohaterski to dla dzieci, a w USA ma kategorię PG-13. Nie uważam tego filmu za wielowymiarowy. Uważam że jest świetny w swojej prostocie, daje dużo zabawy i nie robi z widza jakiegoś idioty.

użytkownik usunięty
ApolloCreed_

E tam wielowymiarowy, jest tylko trójwymiarowy, 3 to nie wiele, a polski dubbing był kiepski, lepszy byłby czeski, przynajmniej można byłoby się pośmiać.

ApolloCreed_

czyli jak już film jest z dubbingiem to nie może być inteligentny lub wielowymiarowy?

roach22

Avengers jest naprawdę świetnie zrobioną.....bajką.
9/10 sie należy.Film ma inteligentny humor,i dość ciekawą fabułe.
Bardzo dobrze poprowadzono postacie. Inteligentny ? Zależy jak na to patrzeć. Wielowymiarowy ? Absolutnie nie ! Fabuła jest bardzo prosta,ciekawie opowiedziana,i prostoliniowa. Z kolei Niesamowity Spider-man ma również miłą fabułe,lecz jest troche słabszy od Avengers,ale i tak uważam że zrobili lepiej od Raimiego.,ocena 7/10.Inaczej jest z TDKR ,który jest niesamowitym,niezwykle emocjonującym obrazem.Fabuła jest nieszablonowa,a akcja (jak na tak długi czas trwania) niezwykle wartka. Ocena 10/10.

ocenił(a) film na 9
transformers567_fw

bez obrazy ale gdzie tam wartka akcja jest ?? Po przeanalizwaniu jest mniej wiecej tak: pierwsze minuty z samolotem akcja , potem przerwa. Batman pojawia sie po okolo 45 minutach - akcja . Po 20-25 minutach znika na 40 minut by (magicznie) pojawic sie na koncòwke jakies 25 akcji. Akurat w akcjie ten film nie obfituje biorac pod uwage jego dlugosc. Dla mnie solidne 7 lecz slabszy od 2 poprzednich czesci

simek19

Wartka akcja chodziło mi o szybkość fabuły,jej prowadzenie.A pozatym akcji jest w tym filmie sporo :
1) Scena z samolotem
2) Scena z Seliną w barze,potem te sceny z najemnikami oraz w kanałach.
3) Od momentu wejścia na gielde,do momentu zniknięcia Seliny na dachu.
4) Zabicie Dagetta.
5) Ta krótka walka z najemnikami w kanałach i walka z Bane'm.
6) Zaatakowanie policjanta w łazience przez Seline.
7) Wejście Foxa i Mirandy do biura i te całe sceny w podziemiach.
8) Walka Blake'a z ludzmi Bane'a.
9) I właściwie całą ostatnią godzinę od rozpoczęcia śpiewania hymnu do wywiezienia bomby za miasto przez Batmana można traktować jako jedną wielką scenę akcji.

ocenił(a) film na 10
transformers567_fw

co do TDKR to pomyliles pomyliles slowa "glupawa" z "nieszablonowa", zapomniales wspomniec o slabiutkich portretach psychologicznych, dluzyznach w czasie ktorych bohaterowie opowiadaja o tym co zrobili i co za chwile zrobia, braku logiki w postepowaniu, miejscami zalosnym aktorstwie. akcja owszem byla, ale tracila wyraznie amatorskimi filmami.

ocenił(a) film na 8
hetzer

wszystko to co zarzuciłeś TDKR i tak jest na wyższym poziomie niż Avengers

hetzer

O, już fanboy wbił i się bedzie pluł.

transformers567_fw

Fabuła nieszablonowa? A to dobre, przecież TDKR to typowy motyw upadku i powrotu do formy bohatera + plagiatowanie "Świat to za mało".

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ApolloCreed_

Może dlatego, że to jest film dla małolatów (nie wiem czemu przyznano mu kategorię wiekową PG-13, bo na ekranie praktycznie nie ma krwi, przemocy, umiera tylko jedna osoba), wypchany humorem po brzegi, przez co nic w nim nie można brać na poważnie.

PS: Świetny nowy awatar. ;)

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

jest targetowany do wszystkich, podobnie jak Indiana Jones i Star Wars. co do dubingu to zapytaj sie dystrybutora. a tak swoja droga to 12 gniewnych ludzi tez ma dubing

hetzer

@Juby_ Rozumiem że ten post dotyczy Avengers,bo tam faktycznie tylko Coulson ginie.Bo jeśli ci chodziło o TDKR to.....jak w filmie umiera tylko jedna osoba ? W TDKR prawie cały czas ktoś ginie. - policjanci,albo ludzie Bane'a,lub zwykli ludzie (głównie podczas rewolucji).
A z ważniejszych postaci :
Bane,Talia,Daggett,Stryver,Foley,Burmistrz Gotham,Dr Pavel,Barsad (najbardziej zaufany człowiek Bane'a).

A co do hetzera - nie zgadzam się :)
Fabuła nie jest głupawa,dlużyzny ? Zależy. Logika ? Tu też się nie zgadzam. Aktorstwo jest na najwyższym poziomie.

transformers567_fw

A czy ja w swoim poście gdziekolwiek sugerowałem, że piszę o innym filmie niż o "Avengers" (na którego forum jesteśmy)?

Juby_

PS: Przeczytałem twojego pierwszego posta w tym temacie i już wiem, czemu od razu spytałeś o TDKR. Nie ma to jak być szalonym fanbojem.

transformers567_fw

zwłaszcza śmierć cotillard, żenada..

ocenił(a) film na 10
transformers567_fw

glowny zly chce pomscic czlowieka, ktory zniszczyl mu zycie. aby to zrobic chce udowodnic, ze jezeli wypusci zbirow z wiezien, a zamknie policje w kanalach to miasto upadnie.
naprawde nie widzisz jak absurdalne sa motywacje i plany Bane?

ocenił(a) film na 8
hetzer

12 AM ma dubbing z prostych względów, to jest kino gadane, z żywiołową dyskusja gdzie niekiedy aktorzy wypowiadają jednocześnie i lektor nie do końca by się tu sprawdził

ApolloCreed_

Ja tam mam wersje z lektorem (czyta bodajże Tomek Knapik) i lektor sprawuje się świetnie.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

a Avenges to jest kino bez dialogow i nie zdaza sie tu by aktorzy mowili jednoczesnie?

ocenił(a) film na 8
hetzer

Avangers to przede wszystkimi akcja, obok Raid chyba najbardziej przepełniony akcją film ostatnich lat. Dialogi owszem są, bo to nie kino nieme ale powoływanie się na 12 AM jest nietrafione

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

to Ty chyba jakis skrot ogladales, hahaha. "akcji" jest jakies 50 minut, reszta to sa dialogi, ktore, zeby bylo smieszniej, sa niezwykle istotne i sa na poziomie znacznie wyzszym od tych z filmow Nolana.

ocenił(a) film na 8
hetzer

No właśnie aż 50 minut to bardzo dużo, zwłaszcza sekwencje z samolotem i finał z kosmitami jest przesadzony, choć oglądanie tego jakoś specjalnie mnie męczyło. Dialogi ok ale raczej bez szału. Nie wiem po co mieszasz w to Nolana, ale w jego filmach lepiej to wygląda - o wiele więcej ciętych, błyskotliwych i zapadających w pamięć kwestii

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

przeciez w kazdym Gacku jest wiecej akcji niz w Avengers, ten film jest wyjatkowy wlasnie ze wzgledu na swietne wywazenie tych elementow...

ocenił(a) film na 8
hetzer

w Gackach a w szczególności TDK o wiele lepiej to wygląda, jest kilka krótkich ale za to konkretnych oraz umiejętnie rozłożonych w fabularnie sekwencji akcji. W Avengersach za to są bardzo ale to bardzo długie (samolot, kosmici) + kilka krótszych, lepszych lub gorszych

ApolloCreed_

Nie gadaj z tym fanboyem, gość hejtuje i trolluje wszystko co od DC i spuszcza się nad wszystkim co Marvela, gdzie się tylko da.

ApolloCreed_

Dubbing nie oznacza, że film był targetowany dla dzieci. Po prostu taka jest obecna polityka polskich dystrybutorów, żeby wszystko dubbingować (jak w innych krajach Europy). Oczywiście jest ona zgubna i już po wynikach finansowych "Oza" i "Jacka" w tym roku widać, że się nie sprawdza ale dystrybutorzy pewnie i tak nie ustąpią.