Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347918
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Według mnie, "Avengers" stworzył nowy nurt w kinie, polegający na kreowaniu uniwersum postaci komiksowych i to w taki sposób, że jest odbierany znacznie lepiej niż "tematyka dla dzieci" mimo iż zachowuje swój komiksowy i nieco kiczowaty klimat.. Jeszcze nigdy w histori ekranizacji tego typu literatury, nie osiągnięto taki sukces łącząc wiele postaci różnych filmów w jedną megaprodukcję.
Nic więc dziwnego, że w po gigantycznym sukcesie "Avengers" powstał pomysł na stworzenie uniwersum filmowego "Justice League", którego poczatkiem ma być "Man of Steel", którego premierę zapowiedziano na 2013 rok.
Tak czy inaczej czekam z niecierpliwością na "Avengers" 2,3,4 itd. oraz co najmniej kilkanaście filerów filmowych. W istocie renesans ekranizacji komiksów.

ocenił(a) film na 5
Davie87

Była moda na westerny, serwowano masę tytułów, jedne lepsze, inne gorsze, perełki kinematografii i szmiry, których nie da się obejrzeć bez mocnego znieczulenia czymś wysokoprocentowym. Później była moda na chińskie mordobicia, później na hollywoodzkie mordobicia, dalej na filmy gangsterskie, a teraz jest moda na ekranizacje komiksowe. I tak samo jak w przypadku każdego gatunku, serwuje się nam po kilka-kilkanaście produkcji rocznie z różnych wytwórni. Jedne lepszych lotów, inne niższych. Martwi mnie tylko fakt, że za ilością wydanej kasy na produkcję nie idzie jej jakość. A jeszcze gorsze jest to, że to widzom wcale nie przeszkadza. Zachwycają się kiczem i szmirą i nabijają kabzę producentom i przekonują ich, że nieważne, jakie gówno sprzedają, ważne by było kolorowo zapakowane, popsikane perfumami i oklejone zabawnym liścikiem.
Niedawno była nagonka na polski film Kac-Wawa, gdzie oburzano się na taką właśnie sytuację, że nie ważne jaką się zrobi szmirę, że wystarczy ją tylko dobrze zareklamować walnąć naklejkę 3D, a widz i tak to kupi, i tak nabije kabzę producentowi. Nie oceńcie mnie źle, nie porównuję Avengers do KacKupy (to zupełnie inna liga), ale martwi mnie fakt, że ekranizacje komiksów niebezpiecznie zbliżają się do takiej właśnie sytuacji, gdzie nie dba się o widza, tylko o liczbę zer na koncie. Też czekam z niecierpliwością na "Avengers" 2,3,4 itd, ale chciałbym, by były to produkcje bardziej przemyślane i lepiej dopracowane. By głupota i banał nie kuły tak mocno po oczach.

ocenił(a) film na 10
wisznu

Po części się z tobą zgodzę, ale miałem na myśli to, że powstaje nurt łączący wiele filmów o superbohaterach i jeden który pokazuje wszystkie te postacie grane przez tych samych aktorów, o to mi chodziło. A kwestia jakości pozostaje w strefie gustów.

ocenił(a) film na 4
Davie87

To kojarzenie z tematyką dla dzieci przełamał raczej batman:P

ocenił(a) film na 10
winnim

i za to chwala Burtonowi

hetzer

hehe niezly zart,o ile batman returns jest kierowany do doroslego widza to i tak nolan przelamal bariere wiekowa.

ocenił(a) film na 10
winnim

Zapewne masz na myśli trylogie Nolana. Owszem, Nolan przełamał te skojarzenia dla dzieci, ale tylko dlatego, że przedstawił Batmana jako nie-komiksowa postać (tym bardziej w trzeciej części).
Whedon natomiast przełamał ten stereotyp dziecinnych komiksów ukazując komiksy w oryginalnej, nieco kiczowatej, postaci, ale w takiej, która przemawia do rożnych grup wiekowych. I to stawia go wyżej niż Nolana w sposobie ekranizacji komiksów by jak najbardziej przypominał oryginał.