PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371515}

Avengers

The Avengers
2012
7,5 343 tys. ocen
7,5 10 1 343252
6,9 76 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Pozwoliłem sobie spisać najważniejsze i co ciekawsze prawa do postaci należące do studiów MARVEL Studios, FOX i SONY. Mam nadzieję, że pomogą mniej zorientowanym fanom zrozumieć zagadnienia typu "Dlaczego w Avengers nie ma Spidermana i Wolverine'a). Nie ma sensu wymieniać wszystkich, gdyż jest ich mnóstwo i 75% należy do Marvela, ale co ważniejsze postacie tutaj się znalazły. Jeśli kogoś pominąłem lub jest tu jakiś błąd, to podpowiadajcie.

20th CENTURY FOX

Bullseye
Daredevil/Matt Murdock
Elektra/Elektra Natchios
Doctor Doom/Victor von Doom
Galactus/Galan
Human Torch/Johnny Storm
Invisible Woman/Susan Storm
Kingpin/Wilson Fisk
Mr. Fantastic/Dr. Reed Richards
Silver Surfer
The Thing/Ben Grimm
Nova/Frankie Raye
Agent Zero/Maverick/David North
Angel/Warren Worthington III
Beast/Dr. Henry Phillip “Hank” McCoy
Bishop
Blob/Frederick J. Dukes
Bolt/Christopher Bradley
Cable/Nathaniel Richards
Callisto
Colossus/Piotr Nikolaievitch Rasputin
Cyclops/Scott Summers
Deadpool/Wade Wilson
Emma Frost
Havoc
Jean Grey/Phoenix
Juggernaut/Cain Marko
Gambit/Remy LeBeau
Iceman/Bobby Drake
Jubilee/Jubilation Lee
Katherine “Kitty” Anne Pryde
Kestrel/John Wraith
Lady Deathstrike/Yuriko Oyama
Leech
Magneto/Erik Magnus Lehnsherr
Mastermind/Jason Wyngarde
Multiple Man/James Arthur Madrox
Mystique/Raven Darkholme
Nightcrawler/Kurt Wagner
Phat/William Robert “Billy-Bob” Reilly
Professor Charles Xavier
Psylocke/Elizabeth “Betsy” Braddock
Pyro/St. John Allerdyce
Quicksilver/Pietro Maximoff
Quill/Max Jordan
Rogue/(Anna) Marie
Scarlet Witch/Wanda Maximoff
Sabretooth/Victor Creed
Sebastian Hiram Shaw
Sentinels
Silver Fox
Silver Samurai
Siryn/Theresa Rourke Cassidy
Spike
Storm/Ororo Munroe,
Wolverine/James "Logan" Hewlet

UNIVERSAL
Namor

MARVEL
Ghost Rider/Johnny Blaze
Ghost Rider/Danny Ketch
Zarathos
Blackheart/Legion
Phantom Rider/Carter Slade
Mephistopheles
The Punisher/Frank Castle
Blade/Eric Brooks
Deacon Frost
Dracula/Vlad Tepes
Dr. Strange/Stephen Strange
Power Man/Luke Cage
Iron Fist/ Daniel Thomas "Danny" Rand-K'ai
Black Bolt/Blackagar Boltagon
Medusa
Karnak
Gorgon
Triton
Crystal
Lockjaw
Maximus the Mad
Orignal Avengers (Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Hawkeye, Black Widow)
Avengers v2 (Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Hawkeye, Black Widow, Vision, Scarlet Witch, Quicksilver)
Inhumans (Black Bolt, Medusa, Karnak, Gorgon, Triton, Crystal, Lockjaw, Maximus the Mad)

SONY
Spider-Man/Peter Parker
Spider-Woman/Jessica Drew
Doctor Octopus/Otto Octavius
Green Goblin/Norman Osborn
Green Goblin/Harry Osborn
Electro
The Lizard/Dr. Curt Connors
Sandman/Flint Marko
Venom
Carnage
Electro
Kraven the Hunter
Mysterio
Vulture/Adrian Toomes
Sinister Six (Green Goblin, Electro, Rhino, Dr. Octopus, Kraven, Mysterio)

Frieza

Daredevil/Matt Murdock to niego już ma prawo marvel

ocenił(a) film na 8
Frieza

WOW, fajna ściągawka. Tak się zastanawiałem ostatnio, czy Sony nadal ma prawa do Punishera, ale widzę, że już nie.

A w ogóle o co chodzi z tym Quicksilverem, jak to jest, że aż dwie wytwórnie mają prawa do tej postaci? Zdziwiłem się, jak się dowiedziałem, że ta postać będzie i w najnowszym filmie o X-Men, i w kolejnym o Avengers.

ocenił(a) film na 7
DarthDream

Obie firmy - Marvel Studios i Fox mają do nich prawa jako że są i mutantami do których prawa ma Fox jak i ważnymi członkami Avengers do których pełne prawa ma Marvel, także bez problemu mogą być w dwóch miejscach jednocześnie:)

ocenił(a) film na 8
Frieza

Spider-Man, Wolverine, Beast, Spider-Woman, Ben Grimm i pewnie ktoś jeszcze też byli członkami Avengers. Ale w filmach Marvel Studios ich ni ma. :<

Frieza

Namor nie wrócił już czasem do Marvela?

ocenił(a) film na 7
roach22

No właśnie nie z tego, co wiem, nadal należy do Universal (info na koniec 2013 roku) nie wiadomo czemu, bo nic z nim nie robią. Powinien niebawem chyba wrócić, bo to fajna postać i szkoda, żeby leżał i się kisił w Universalu.

Frieza

Namor solowo odpada dlatego nie dziwie się, że nawet na siłę nie tworzą byle czego żeby zachować prawa.
Nie wiem jak Marvel miałby wykorzystać te postać, bo właściwie on się tylko sprawdza w jakiś epizodach. Dla mnie on jest po prostu nudny.

No i niech fox dalej zwleka z F4 albo najlepiej niech nic z nimi nie robią. Prawa wrócą do Marvela i będą mieli oni większe pole do popisu. =)
Tak przy okazji ile czasu ma Fox zanim straci prawa do F4?

ocenił(a) film na 7
roach22

Mogą to być plotki, ale z tego, co wiem, to Fox ma 7 lat od czasu wypuszczenia ostatniej części F4: Rise of the Silver Surfer, by zacząć tworzyć nową część, jeśli nie zamieszczą się w tym terminie, F4 wraca do prawowitych właścicieli. Ale nie mogą też zrobić takiej akcji, że zaczną kręcić i przestaną, byleby nie stracić praw, mają oni określone daty na stworzenie i wypuszczenie filmu, inaczej wiadomo:) Marvel sprzedając prawa zawarł mnóstwo podpunktów, które nie pozwolą obijać się Foxowi.

Frieza

Skoro 7 lat to mają czas tylko do czerwca i jeśli rzeczywiście wyrzucili F4 w obecnej formie do kosza to mogą się nie wyrobić nawet jeśli to było by ich priorytetem.
Gdzieś w innym temacie pisałeś, że Marvel traktuje Hulka jak trędowatego i nie wiedzieć czemu nie robią z nim filmów. Jakby to się zmieniło gdyby F4 wróciło do Marvela? Mogliby zrobić iluminatów i wysłać Hulka w kosmos. W ten sposób pozbywając się go na jakiś czas. Kiedy on robiłby rozwałkę na Saakarze w Thorze 3 mogłoby dojść do zmierzchu bogów i Asgard po jakimś czasie wylądowałby na ziemi. Hulk wraca na ziemie i mamy kolejny film z nim czyli World War Hulk. W międzyczasie wprowadzają Sentrego żeby sałata miała kogo sprać.
A wszystko byłoby jeszcze piękniejsze jakby cholerny beyonder gdzieś w międzyczasie zabawiał się nimi wszystkimi(razem z x-menami i pajączkiem) jak zabawkami.
Pomarzyć można =)

ocenił(a) film na 7
roach22

Hohoho żeś się rozmarzył XD Ale racja, fajnie by było, tylko tyle czynników musi się na to zgrać, że masakra:
- Osobny film o Hulku, może nawet dwa
- Powrót praw do F4, gdyż Reed Richards musi dołączyć do Illuminati
- Rozwiązanie sprawy Xaviera, który nie może pojawić się w MCU
- Film Dr. Strange
- Powrót praw do Namora i jego występ
- No i wprowadzenie Golden Guardiana Sentry'ego jakimś sposobem, a z nim może być największy kłopot, bo osobny film z nim raczej nie wchodzi w grę (choć po Guardians of the Galaxy już nic mnie nie zdziwi).
Jednak znając Marvela wiem, ze pomysły na swoje uniwersum to oni mają i wszystko jest możliwe. WWH to bardzo znana seria, pewnie każdy fan chciałby powstania ekranizacji, zatem pozostaje marzyć i spamować Marvela pytaniami i sugestiami o WW Hulk:)

Frieza

To chyba każdy fan marvela marzy o WWH, Civil War, Secret War(cholera, same wojny)itd.
Rzeczywiście żeby wysłać Hulka w kosmos potrzebny jest konkretny pretekst. Już przed tym potrzebni są kandydaci na iluminatów(na siłę to mogliby pominąć xaviera). Potem Hulk robi rozwałkę i sajonara.
No ale to byłyby plany na 50 fazę, bo nawet jeśli chcieliby to zekranizować i mieliby pełne prawa do każdej postaci to i tak droga do tego jest cholernie daleka.
No i Sentry to niby taka postać w Marvelu nie najważniejsza ale jedna z potężniejszych, dlatego jakaś porządna geneza by się przydała.

Całe szczęście, że te inne studia też sobie całkiem dobrze radzą z X-menami i nawet spider-manem. Nie licząc kilku wpadek to są to miejscami rewelacyjne adaptacje/ekranizacje.
A Marvel w końcu, z tego co widzę robi film godny jednego z najlepszych superbohaterów ever =). Czyli Captaina(ale to już moja opinia).

ocenił(a) film na 7
roach22

No Sentry'ego najciężej zobrazować, bo z jednej strony to średnio znany bohater, a z drugiej najpotężniejszy superbohater na Ziemi i Top 5 we Wszechświecie, a w WWH gra dużą rolę także przed walką z Hulkiem.
Z Illuminati jakoś by sobie poradzili, Xaviera nie trzeba by dodawać, Namor zapewne wróci do Marvela, Król Inhumans Black Bolt należy do Marvela, Dr. Strange niebawem zacznie się kręcić, więc nie ma źle, mamy wszystkich prócz Xaviera i chwilowo zapewne Sub Marinera.

Frieza

Z tą potęgą postaci w filmowych światach lepiej uważać. Fox ograniczył Phoenixa do tego poziomu, że Wolverine mógł zabić Jean Grey nawet kiedy byłą opętana co normalnie w komiksie skutkowałoby raczej spopieleniem Logana.
Z drugiej strony to top 5 to dla sentrego odrobinkę za dużo. Może 10 albo 20, bo ja już w tej chwili znam postacie, których nawet on by nie ruszył i jest ich więcej niż 4 =).

A co do tych wszystkich praw to gdyby te studia się dogadały to mogłyby połączyć te światy jednocześnie nadal samemu tworząc filmy do poszczególnych postaci. Potem taki crossover z Iron Manem, Magneto itd zarobiłby przynajmniej tyle co Avengersi, jak nie więcej. Oczywiście ta współpraca musiałaby wyglądać inaczej niż "róbcie co chcecie". Jakby się przyłożyli to by mieli jeszcze większe zyski. Ale cholerny Marvel miał te swoje problemy i musiał posprzedawać prawa. =)

ocenił(a) film na 7
roach22

No gdyby Fox, Sony i Marvel połączyły siły i stworzyli coś na wzór New Avengers z Wolverinem, Spidermanem, Iron Manem, Thorem, Hulkiem wraz z Fantastic Four u boku, to byłby najbardziej dochodowy film wszechczasów bez dwóch zdań, Ja wierzę, że kiedyś coś podobnego powstanie, w końcu wszyscy wiedzą, że to byłby ogromny zysk przy 33.3% budżetu od każdej firmy, finansowe eldorado, a jak wiemy w Hollywood liczy się zysk.
Co do Sentry'ego, to dużo naczytałem się o tym bohaterze i naprawdę sporo dowiedziałem. Też na początku nie uważałem go za aż tak dopakowanego, jednak taki jest i będę twierdził, że to poziom nawet wyżej od Silver Surfera, podchodzący w pełnej mocu do poziomu Phoenix.

Frieza

Z tym najbardziej dochodowym to nie przesadzajmy, jest spora szansa na to zwłaszcza jesli Avengers 2 zarobia tyle samo lub wiecej niz Avengers 1, wtedy bedzie to bardzo mozliwe ale na razie nie badzmy niczego pewni.

roach22

W MCU jakos sie staraja oby nie spłycili siły wielu innych postaci bo niektore spłycili.

The_Fallen

Ta, wiem. Ronan padający po tańcu Star Lorda. =D

ocenił(a) film na 9
Frieza

Ok, po trzech latach wypadałoby zaktualizować :D

Bullseye
Doctor Doom/Victor von Doom
Galactus/Galan
Human Torch/Johnny Storm
Invisible Woman/Susan Storm
Mr. Fantastic/Dr. Reed Richards
Silver Surfer
The Thing/Ben Grimm
Nova/Frankie Raye
Agent Zero/Maverick/David North
Angel/Warren Worthington III
Beast/Dr. Henry Phillip “Hank” McCoy
Bishop
Blob/Frederick J. Dukes
Bolt/Christopher Bradley
Cable/Nathaniel Richards
Callisto
Colossus/Piotr Nikolaievitch Rasputin
Cyclops/Scott Summers
Deadpool/Wade Wilson
Emma Frost
Havoc
Jean Grey/Phoenix
Juggernaut/Cain Marko
Gambit/Remy LeBeau
Iceman/Bobby Drake
Jubilee/Jubilation Lee
Katherine “Kitty” Anne Pryde
Kestrel/John Wraith
Lady Deathstrike/Yuriko Oyama
Leech
Magneto/Erik Magnus Lehnsherr
Mastermind/Jason Wyngarde
Multiple Man/James Arthur Madrox
Mystique/Raven Darkholme
Nightcrawler/Kurt Wagner
Phat/William Robert “Billy-Bob” Reilly
Professor Charles Xavier
Psylocke/Elizabeth “Betsy” Braddock
Pyro/St. John Allerdyce
Quill/Max Jordan
Rogue/(Anna) Marie
Sabretooth/Victor Creed
Sebastian Hiram Shaw
Sentinels
Silver Fox
Silver Samurai
Siryn/Theresa Rourke Cassidy
Spike
Storm/Ororo Munroe,
Wolverine/James "Logan" Hewlet

UNIVERSAL
-

MARVEL
Namor
Kingpin/Wilson Fisk
Daredevil/Matt Murdock
Elektra/Elektra Natchios
Ghost Rider/Johnny Blaze
Ghost Rider/Danny Ketch
Zarathos
Blackheart/Legion
Phantom Rider/Carter Slade
Mephistopheles
The Punisher/Frank Castle
Blade/Eric Brooks
Deacon Frost
Dracula/Vlad Tepes
Dr. Strange/Stephen Strange
Power Man/Luke Cage
Iron Fist/ Daniel Thomas "Danny" Rand-K'ai
Black Bolt/Blackagar Boltagon
Medusa
Karnak
Gorgon
Triton
Crystal
Lockjaw
Maximus the Mad
Orignal Avengers (Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Hawkeye, Black Widow)
Avengers v2 (Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Hawkeye, Black Widow, Vision, Scarlet Witch, Quicksilver)
Inhumans (Black Bolt, Medusa, Karnak, Gorgon, Triton, Crystal, Lockjaw, Maximus the Mad)
oraz wszystko inne.

SONY
Spider-Man/Peter Parker (Sony udostępnia prawa Marvelowi)
Spider-Woman/Jessica Drew
Doctor Octopus/Otto Octavius
Green Goblin/Norman Osborn
Green Goblin/Harry Osborn
Electro
The Lizard/Dr. Curt Connors
Sandman/Flint Marko
Venom
Carnage
Electro
Kraven the Hunter
Mysterio
Vulture/Adrian Toomes
Sinister Six (Green Goblin, Electro, Rhino, Dr. Octopus, Kraven, Mysterio)

Proszę o ifnormację, jeśli coś się zmieni.

Heidi_1611

Mam pytanie a jak z jest z Manthingiem ?