PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371515}

Avengers

The Avengers
2012
7,5 344 tys. ocen
7,5 10 1 343747
6,9 76 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Wg. prognoz na boxoffice.com które zazwyczaj są trafne film podczas pierwszego weekendu zarobi 155 mln$ a w całości 370 mln$
Jeśli te prognozy się potwierdzą myślę że to będzie pierwszy miliarder w roku 2012 bo wydaje mi się że film nie będzie miał żadnych problemów by zarobić poza USA 600 MLN$

Kolejnym miliarderem będzie wiadomo The dark knight rises no i Hobbit :)

j_d64

Ja sam wybiorę się może ze trzy razy na niego, więc nie pozostaje nic innego, jak życzyć filmowi powodzenia w podbijaniu rankingów finansowych. :D

j_d64

HA HA HA HA HA HA HA HA HA! Ale śmieszna wypowiedź! :D

boxoffice.com nie uchodzi za żaden autorytet jeśli chodzi o prognozowanie wyników filmów, a największy fachman w obstawianiu, czyli "The Weekend Warrior" póki co sądzi, że otwarcie będzie w granicach $130M i ponad $300M ogółem w USA.
Jak będzie naprawdę? Może być różnie, siedzę w temacie BO od 2007 roku i póki co obstawiam otwarcie 141-151 milionów $, a ogółem w USA film na pewno przekroczy $300M, pytanie brzmi o ile? Póki co sądzę, że przebicie 340 milionów jest bardzo mało prawdopodobne, a wymienione przez ciebie $370M na dziś dzień wydaje się wynikiem wręcz nierealnym.

To było odnośnie tej prognozy z boxoffice.com, teraz muszę wyśmiać twoją prognozę. "Te Avegners" NIE MA ŻADNYCH SZANS NA MILIARD! Popatrz sobie na wyniki poprzednich pięciu filmów Marvel Studios. Nawet 3D i prężnie rozwijające się rynki w Chinach i Rosji nie pomogą temu filmowi i ogromnym sukcesem będzie przebicie poza USA granicy $400M. Twoje $600M delikatnie mówiąc można śmiało włożyć między bajki.

Ogólnie film raczej ma małe szanse na zarobek powyżej $800M (jak dla mnie wręcz zerowe), ale $700M jest jak najbardziej prawdopodobne.

Juby_

W zasadzie tak... ale kto zabroni się łudzić?!?

TheBlur

A ja sądze, że ma naprawdę spore szanse na zarobienie kupy kasy, bo bardzo dużo ludzi sie na niego nakręciło i chce iść do kina. Przynajmniej w środowisku, w którym ja się obracam ten film jest niesamowicie oczekiwany. Mam nadzieję, że tego nie zepsują i film będzie na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 5
Juby_

HA HA HA HA HA HA ! :D

""Te Avegners" NIE MA ŻADNYCH SZANS NA MILIARD! ", naprawdę żadnych? Jesteś pewien, tak?

ocenił(a) film na 10
Juby_

Nostradamus to Ty nie jestes.pytanie brzmi o ile przekroczy ten miliard i czy cokolwiek sie do Avengers zblizy.

hetzer

W zeszłym roku niemal nikt nie zakładał, że "Transformers 3" przekroczy poza USA 500 milionów dolarów. Film jednak stał się gigantyczną niespodzianką zarabiając 771 mln dolarów, dzięki czemu uzyskał 4 rezultat w historii (wzrost w porównaniu do poprzedniej części wyniósł aż 78%).

Z "The Avengers" jest tak samo. Nawet na boxofficemojo, które podało swoje coroczne prognozy na wakacje obstawiało, ze film zarobi poza USA 580 mln (co byłoby i tak dużym skokiem w porównaniu do „Iron Mana 2” – najbardziej dochodowego filmu z dotychczasowych "mścicieli”). Jak się jednak okazuje film poza Stanami radzi sobie rewelacyjnie i już ma zapewnione zyski powyżej 600 mln. Poza USA nie wątpiłem w sukces filmu, aczkolwiek i ten może być wyższy niż zakładałem (bo przy takich ocenach i recenzjach – czego nie mogłem przewidzieć – film idzie na przekroczenie granicy 400 mln w USA).

Umiem się przyznać do błędu. 800 mln wydawało mi się niemal nieosiągalnym wynikiem dla "The Avengers”, ale jakość filmu a także niesamowicie prężnie rozwijający się rynek poza Stanami (szczególnie kraje azjatyckie) plus 3D dadzą mu gigantyczny wynik i zrobią z niego czarnego konia w tym roku.

Jednak po nim premierę mają TDKR i "Hobbit", a z takimi gigantami żaden film w tym roku nie ma szans.

Juby_

dodaj jeszcze premiere prometeusza !

ocenił(a) film na 10
Juby_

a Ty dalej swoje. gigant jest juz w kinach. reszta jest tlem- bylem, widzialem. nie przez przypadek byl to najbardziej oczekiwany film roku. przeciez Avengers nie maja precedensu, to 5 filmow-reklamowek i 4 lata kampani reklamowej, scenarzysta i rezyser bedacy fanem. a do tego jakosc filmu jest niesamowicie wysoka. oki, LOTR to byl kasowy moloch, ale na Hobbita bym nie liczyl- nie dosc, ze 2 filmy zamiast 1, to i hype jakis niewielki. pewnie skonczy niezle, ale jest to konkurencja dla Prometeusza, a nie Avengers. TDKR? a kto sie tym razem ma zamiar zabic, zeby zrobic reklame? a moze jest tam jakas wybitna rola, o ktorej sie slyszy od dawna? okolice wyniku Incepcji (twrdoglowi milosnicy Nolana+co tam sie uzbiera) beda sukcesem. no, chyba ze jest tam jakas perelka, czego i sobie i Tobie zycze, swietnych filmow nigdy za wiele.

hetzer

Prometeusz jest bardzo niepewny, a jego wynik nie da mu nawet miejsca w TOP10 tego roku.

"Hobbit" ma bardzo duży hype, ale ja jestem jak najbardziej za tym, aby odniósł porażkę.

"TDKR? a kto sie tym razem ma zamiar zabic, zeby zrobic reklame? a moze jest tam jakas wybitna rola, o ktorej sie slyszy od dawna? okolice wyniku Incepcji (twrdoglowi milosnicy Nolana+co tam sie uzbiera) beda sukcesem."

Ale wiesz, że to jest największa bzdura, bo najniższe prognozy dla TDK to przynajmniej 440 mln w USA i 600 mln na świecie. Jeśli chodzi o "wyczekiwaność" filmów, to "Avengers" nie ma szans z Batmanem. Największy i najstarszy portal o box office obstawia dla TDKR wynik 1,350 miliarda dolarów i kompletną dominację w te wakacje.

ocenił(a) film na 10
Juby_

no zobaczymy. ja mysle, ze Avengers to bedzie 3 film w historii, a TDKR zarobi mniej od TDK, w koncu wiekszosc ludzi nie szla zobaczyc Mrocznego Rycerza a Sztywnego Jockera. w kwestii bzdur bym uwazal, to juz drugi raz wysmiewasz czyjas opinie w tym watku. za pierwszym razem pisales o niespodziance, a wiekszosc ludzi tutaj sie tej "niespodzianki" spodziewala :)

hetzer

Nikt nie szedł zobaczyć sztywnego Ledgera, tylko jego genialną rolę. A jeśli śmierć aktora wyreklamowała ten film, to wyreklamowała też następny. W USA masz racje pobić TDK będzie osiągnięciem graniczącym z cudem, ale poza USA rynek rozwinął się nadzwyczajnie, w dodatku TDK nie miał premiery w Chinach (gdzie filmy mogą zarabiać ponad 100 mln $), a TDKR będzie ją mieć. No i wyjdzie w rekordowej liczbie kina IMAX, a z forum boxoffice.com wiem, że bilety we Francji i Niemczech na pierwszy weekend już zostały wyprzedane i ich wartość wynosi 9 mln $ (a do primery 3 miesiące).

Wniosek, nawet jeśli TDKR zarobi w USA minimum tego co może (a wydaje się, że w przypadku tego filmu minimum to $430M) to poza USA ma szanse zarobić nawet 200-250 mln$ więcej niż TDK, a to da mu fenomenalny wynik końcowy.

"The Avengers" nie będzie trzecim filmem w historii. Wierzę w USA pobije ostatniego Pottera, ale poza USA Harry zrobił sobie kosmiczną przewagę. Nawet walka o pobicie wyniku Tf3 i RotK będzie baaardzo ciężka. Ale to się okaże dopiero za dwa tygodnie (kiedy film będzie miał premierę już wszędzie poza Japonią).

ocenił(a) film na 10
Juby_

tylko Ledgera juz z nami niestety nie ma :( wiec i roli nie. tak czy siek, musimy czekac na pierwsze recki.
powinienes tez zobaczyc Avengers, bo na razie to tylko ja widzialem i jestem przekonany, ze bedzie bardzo dobrze. no, w kazdym badz razie w sobote idziemy z kumplami do kina, 8 osob, wiekszosc z nas 2 raz, i z biletami dla takiej grupy zaczyna byc problem. a to 2 weekend. zobaczymy w poniedzialek
cala reszta, ta z cyframi nie bedzie miec zadnego znaczenia, jesli film bedzie slaby.
i co do Twoich koncowych uwag: zobacz ten film, a potem mow o TF3, prosze...

hetzer

To czy film zobaczę (a zobaczę 16 maja o 17:45, bo wtedy wyświetlą u mnie film z napisami) i czy mi się spodoba (a mam ogromną nadzieję, że tak) nie ma wpływu na jego wynik box office'owy. Tf3 miało słabe oceny, słabe recenzje , a ja osobiście zmieszałem ten film z gównem prosto po seansie, a zajmuje 4 miejsce w historii BO. Wniosek: Jakość nie idzie w parze z zarobkami.

Moje typy na dziś dzień:

TA >>> 390M + 680M = 1070M
TDKR >>> 470M + 630M = 1100M

ocenił(a) film na 10
Juby_

to Ci powiem, ze to na " z takimi gigantami żaden film w tym roku nie ma szans" nie wyglada. bardziej na wyrownana walke ;)

hetzer

Typuje ostrożnie, na boxofficemojo jak już wspomniałem dają Batmanowi 1,35 mld!!! ;)

ocenił(a) film na 10
Juby_

TDKR nie bedzie tak widowiskowy jak Avengers czy TF, wiec musi, po prostu musi miec cos swietnego, rewelacyjnego w sobie, zeby nie zaliczyc wpadki. zobaczymy. w poniedzialek zobczymy, co z Avengers

hetzer

Skąd wiesz, że film, w którym mają się walić mosty, mają się dziać niesamowite pościgi Batpodami i z kilkoma Thumblerami, w którym rakiety mają latać za Batmanem w jego latającym pojeździe nad cąłym Gotham, a na ulicach miasta będzie trwać regularna wojna będzie mniej widowiskowy? Widziałeś poprzednie części, albo najnowszy trailer?

ocenił(a) film na 10
Juby_

jest w Awengers jedno ujecie bardziej widowiskowe od calego TDK. jest w TF3 jedna scena bedziej widowiskowa od wszystkiego w TDK, tak miedzy bogiem a prawda. widzialem trailery i widzialem BB i TDK, oba lubie. ale widze tez wady.

ocenił(a) film na 5
Juby_

"Poza USA nie wątpiłem w sukces filmu, aczkolwiek i ten może być wyższy niż zakładałem (bo przy takich ocenach i recenzjach – czego nie mogłem przewidzieć – film idzie na przekroczenie granicy 400 mln w USA)."

Czemu nie mogłeś tego przewidzieć? Joss Whedon od początku wydał mi się idealnym człowiekiem do stworzenia tego filmu. Jest świetnym scenarzystą, a w Serenity udowodnił że umie poradzić sobie z reżyserowaniem widowiskowych, rozrywkowych filmów. Poza tym 'Avengers' to nie to samo co poprzednie filmy z marvel studios, tutaj stężenie zajebistości wzrasta kilkukrotnie :D

ocenił(a) film na 10
M0RiARTY

policzmy ile razy:
Iron Man+Hulk+Thor+Cap+Widow+Hawkeye+Fury= 7 razy wiecej zajebistosci :)

ocenił(a) film na 9
hetzer

Thora mozna policzyc x2 on jest zajebiscie zajebisty=8xwiecej zajebistosci
A tak ogolnie to mam gdzies czt zarobi 30mln wiecej czy mniej ot batmana, film jest genialny i czekam na czesc 2 oraz Thora2.

ocenił(a) film na 10
natalia81k

to jak Thora x2 to Hulka x3, bo on "the najzajebistszy is here!!!"
co do reszty to mi tez lata, wazne, ze film swietny. i ze bedzie Hulk 2 ;)

ocenił(a) film na 9
hetzer

mozemy ich wszystkich pomnozyc przez 10, naprawde nie mam nic przeciwko!! tak tylko zaznaczylam Thora bo skurczybyk ladniutki jest hulk niestety wypada troche gorzej w tym temacie:):)

natalia81k

Najzajebistszy jest Loki, czemu go nie dodaliście?

ocenił(a) film na 10
0wner2

1.sama dodaj, jak lubisz. samoobsluga! ;)
2."Hulk smash puny god!!!"

hetzer

Sam*

ocenił(a) film na 10
0wner2

przepraszam :)

ocenił(a) film na 9
0wner2

moze jak zrobimy jakis ranking czarnych charakterow to wtedy wystawimy Lokiego;)

ocenił(a) film na 9
natalia81k

omfg skad mi sie tam ot wzielo??*od

Juby_

widze ze zmieniasz co chwile gdzie indziej pisales ze 1070mln ahhaha spoko niebawem sie dolacze i dam konkretne wyniki na rozne etapy zarabiania!

Syrinx

1070 pisałem dzisiaj, a ty odpowiadasz na post sprzed 7 tygodni, zdajesz sobie z tego sprawę? :P

Juby_

dobra dobra misiu! to dawac swoje typy w tym temacie czy bedziesz zakladal odzielny o boxoffice? dzis w nocy postarams ie dac typy !

Syrinx

Po co oddzielny? Dawaj tutaj. Ogólnie wszystkich zainteresowanych BO zapraszam tutaj:
http://www.filmweb.pl/user/Mr_MarQx/blog/467896?commentsPage=110#komentarze

Juby_

poszlo! :D

ocenił(a) film na 9
Juby_

Fajnie się teraz czyta tego posta, widząc
Domestic: $200,300,000 31.2%
+ Foreign: $441,500,000 68.8%
= Worldwide: $641,800,000
Zarobione w 3 dni xD

j_d64

Jakby kto pytał, oto nowe informacje na temat BO dla 'The Avengers".

Pokazy o północy dla "The Avengers" wyniosły 18,7 mln $. Jest to 8 wynik w historii, o 200 tyś. lepszy niż wynik "Mrocznego Rycerza" (nie warto w tym zestawieniu uwzględniać tego, że TDK był w 2D, a TA jest w 3D, ponieważ nowy film Marvela pokazywany był na mniejszej ilości ekranów). Jest to najlepszy rezultat uzyskany przez film w maju.

Wyniki z piątku otwarcia wczoraj szacowało się na 65-67 mln$ (czyli podobny wynik do TDK). Jednak pokazy nocne były na tyle owocne, że studio spodziewa się piątkowych zysków na poziomie 70-74 mln$. Tak więc "The Avengers" ma szanse na drugi wynik otwarcia, ale tak jak obstawiałem (jako jeden z nielicznych) film nie pobije rekordu pierwszego weekendu. W środę obstawiałem w grze box office'woej, w której typuje się wyniki z weekendu, że produkcja Disney-Marvel zarobi 162,6 mln$. Póki9 co wygląda na to, że dużo się nie pomylę, bo film walczy o wynik w przedziale 160-165 mln$.

Juby_

Wynik z piątku okazał się jeszcze wyższy. Studio szacuje go obecnie na 80,5 mln$ co jest drugim najwyższym wynikiem w historii!!!

Juby_

Może przebije Pottera ;)

John_Shepard

Bez pokazów północnych Piątek wynosi prawie 62 miliony. Jeśli film nie traciłby dużo w sobotę i niedzielę to bohaterowie Marvela mogą nie tylko pobić Pottera, ale i zarobić ponad 190 mln!!!

Juby_

a tak śmiałeś się z mojej wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 10
John_Shepard

ja bym bardzo chcial. duzo bardziej pasuje mi historia np. naukowca ktory zmienia sie w zielonego, niepokonanegi i glupawego olbrzyma czy superzolnierza ubranego w US flage od historii nastolatka z rozdzka latajacego na miotle. jakkolwiek glupio to wszystko brzmi ;)
wyniki zaiste imponujace! teraz duzo zalezy od tego "co ludzie powiedza". trzymam kciuki!

hetzer

jestem w 100% pewny że to jest tegoroczny miliarder;)

ocenił(a) film na 10
j_d64

ja mam nadzieje, ze to jeden z miliarderow. po prostu sie boje o TDKR plus denerwuje mnie robienie bog wie czego z TDK (a jako film byl "tylko" swietny) ale chcialbym, zeby walka byla jak najbardziej zacieta. "with great film comes great boxoffice", ze tak sobie sparafrazuje ;) a swietnych filmow nigy za wiele!

hetzer

Na pewno ucieszy cię wieść, że film w sobotę nie zanotował spadku (jak to zazwyczaj robią filmy, przy gigantycznym dniu otwarcia) tylko wzrost wpływów i zarobił ponad 68 MILIONÓW!!!!

Po dwóch dniach na jego koncie znajduje się już 149 MLN i film idzie na rekord najszybszego przekroczenia granicy 150 mln, 200 mln (może to zrobić w nawet 4 dni) no i oczywiście będzie nowym rekordzistą weekendowego otwarcia z wynikiem przynajmniej 185 MLN!!!

Oj zacząłem się bać o Batmana (któremu kibicuje bardziej niż jakiemu innemu filmowi w tym roku). :P

ocenił(a) film na 10
Juby_

jupi! ;)
oczywiscie ze cieszy, bo wart jest tego ten film. ale to nie tak, ze jest to dla mnie najwazniejsze. najwazniejsza jest klasa filmu i zeby NIE PRZEPADL w kinach i te dwa warunki wygladaja na spelnione. bedzie wiec kontynuacja, pewnie z Whedonem u steru :) a to chyba jedyna mozliwa odpowiedz Marvela na DC Nolana i jego wyznawcow. w sensie Whedon jako "glowny konstruktor Universum Marvela" vs. Nolan jako "glowny konstruktor Universum DC". wyszlo by to nam, widzom na dobre.
ja tez sie boje o TDKR, ale z innych powodow. o BoxO. jestem spokojny- "Powszechny Kosciol Nolanowski" daje taka gwarancje. tzn. ja wciaz mysle ze na koniec roku Avengers bedzie tuz za Titanikiem, czy jak ta lajba sie nazywala, i ze miedzy Titanica a Avatara nic sie nie jest w stanie wcisnac, ale to nie jest takie istotne. koniec koncow 100.000.000 mniej czy wiecej nic nie zmieni. ja sie boje o efekt, ekhm... "artystyczny". zakladam ze bedzie dobrze, ale tez sie boje, ze bedzie za "realistyczno-artstycznie" ze zmutowanym Bane.
no, a teraz sniadanko i trza sie zaczac przygotowywac do "iscia do kosciola" na "msze Whedonowska" ;)
ps. masz moze wyniki pierwszej 10?

hetzer

Ale pierwszej dziesiątki tego weekendu, czy jakiegoś innego zestawienia?

A co Bane'a, to przecież u Nolana nie będzie on "zmutowany". :P

ocenił(a) film na 10
Juby_

ten weekend, tylko dla US jesli mozna prosic. ciekawi mnie jak reszta konkurencji wytrzymala to starcie
z Bane mnie nie zalamuj. to co, to bedzie koles z silki w maseczce? tak czy siak zobaczymy wkrotce

hetzer

Nie wiadomo skąd Bane się weźmie, na pewno nie z siłki. :P A maseczkę ma nosić z tego samego powodu co Vader. Tutaj masz szacowane wyniki:

http://www.deadline.com/2012/05/avengers-now-260-5m-overseas-could-reach-585m-wo rldwide-through-sunday-with-u-s-canada-russia-china-openings/

ocenił(a) film na 10
Juby_

Bane mal uciete rece i nogi i spalone pluca na planecie pokrytej lawa? ;)
dzieki za linka. wychodzi, ze nic w tych Stanach nie ogladaja poza Avengers