Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347889
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

to cytat z gali wręczania nagród za filmy komediowe 2012- nie pamietam nazwiska tego, który to powiedział -ale ten afroamerykanin stwierdzil, że w najbliższym czasie jestesmy na takie produkcje skazani...
Nie zaliczam się do fanów postaci komiksowych ale wg mnie to chyba najlepszy film z tej serii. Odpuścili sobie te rozterki wewnętrzne superbohaterów, którzy jak to w innych filmach nie mogli zaakceptować swoich mocy/umiejetności- co akurat mnie drażniło. Ileż można oglądać batmana czy hulka, który nie chce być batmanem czy hulkiem. Nie głupi był pomysł aby pokazac problemy ze zrobieniem z nich drużyny z uwagi na ich ego chociaż można sie też poprzyczepiać. Trochę obawiałem sie głupawego patosu ale tutaj tworcy dali sobie na wstrzymanie i nie przesadzili.Wydawało mi się, że wyszło z tego przyjemne kino rozrywkowe ale...
Ale coś mi nie pasuje. Sami biali (jeden zielony), jedyna kobieta (do tego o psudonimie wdowa"), o orientacji seksulnej superbohaterów niewiele wiadomo - czyli brak parytetu. Poza tym jakaś tajemna organizacja decydująca o losach świata, wydająca rozkazy Nickowi Furry. Nic się nie zgadza z zasadami "amerykańskiego filmu". Do tego Stark reprezentujący "starych bogatych" mających gdzieś innych (biednych) w sporze z reprezentantem ludu (Kapitanem Ameryką), dziwni naukowcy robiący swoją niezrozumiałą i niebezpieczną "naukę". Do tego "Bóg", który ma gdzieś swój lud, którym się opiekuje. Hmm.. czy twórcom nie chodzilo o pokazanie czegoś więcej...

ocenił(a) film na 10
nickto

dobre XD

nickto

Pomijając postać Nicka Furyego to w końcu film który nie razi w oczy przesadną poprawnością polityczną. Wystarczy że w "Thorze" Heimdall był czarny (!!!). To skład Avengers składa się z białych bohaterów, tak jak powinien. Jest jedna kobieta co prawda, ale pokazuje w walce, że odwagą nie ustępuje mężczyznom, więc osobiście jestem w stanie ją zaakceptować.

Dlaczego zrezygnowano z motywu "braku akceptacji własnych umiejętności"? Pewnie dlatego że każda postać miała już swój film ;) A Natasza i Barton umiejętności sami wyćwiczyli, więc nad czym mają płakać?

Jeśli chodzi o zasady "amerykańskiego filmu: to trzy podstawowe zostały spełnione:
-powiewające flagi
-wiwatujące tłumy dziękujące bohaterom za ocalenie zycia
-kosmici atakują akurat USA

Thor nie ma swojego ludu gdzieś. Przecież mógł poświęcić ziemię i pójść sobie. Lokiemu chodziło tylko o nasz glob.

pozdrawiam

Mistel

"Wystarczy że w "Thorze" Heimdall był czarny (!!!)"

Fakt, ale przynajmniej dobrze gra. Teraz nikogo innego nie wyobrażam sobie w tej roli.

Peeves

A dla mnie to był poważny minus ...Ogólnie lubię Edrisa Elbę to dobry aktor ale ..no kur wa na litość "Boską" to jest nordycka mitologia Bogowie północy ... gdzie tam czarny (dobrze że nie wpadli na pomysł by Thora uczynić murzynem a Lokiego kobietą ... ta poprawność polityczna) a co do Black Widow ..bardzo mnie irytowała.... jak można przechytrzyć czy okłamać Boga kłamstw ....to byla już w uj przesada...po za tym tyle koksów i każdy odstał wpier dziel a Czarnej Wdowie nie spadł nawet loczek z głowy ....to były momenty ..które mocno psuły klimat filmu a niema nic gorszego niż psucie klimatu to współczesna pięta Achillesowa producentów dlatego wychodzą takie ..efektowne ..czasem gnioty ..bo zabija sie klimat historii który jest bazowy miejmy nadzieje żę Prometeusz to zmieni i wymusi na filmowcach do starej zasady tworzeni filmów skonstruowany logicznie bez większych dziur tworzących KLIMATYCZNĄ CAŁOŚĆ. ;)

Norven

Tylko że to nie jest nordycka mitologia, lecz komiksy, które tworzą własną wersję. Tak samo masz w Marvelu postaci z mitologii grecko-rzymskiej, ale oni wszyscy są przedstawieni jako wyższe byty, inna cywilizacja, a nie typowi bogowie. I nieźle trafiłeś - w Marvelu Loki był też kobietą. ;)

Peeves

Nie trafiłem ...tylko wiedziałem o tym ;) - jestem ;) Fanem Lokiego :] i znam tę postać na wylot ..dlatego cieszyłem się że nie poszli w tym kierunku :] za młokosa hodowałem DC i troszkę Marvelów ..a także pokaźną kolekcję Mega komiksów z AVP ;)

Norven

Spoko. Zabrzmiało to w taki sposób, jakbyś nie był tego świadom.

Mistel

tak, ale trzeba przyznać im, ze wszystkie "amerykanizmy" pokazali dosyć skromnie nawet nie było porządnego przemówienia przed bitwą a to już duża zmiana. I dowódca (Furry) wykiwany przez wszystkich; i przez tę swoja organizację i przez własnych zołnierzy. No może raczej porzucony... Celowo pozbyli sie patosu? W amerykańskim filmie?
No i miejsce ataku dziwadeł z kosmosu. To już nie tylko USA! To dolny Manhattan- serce amerykańskiej klasy średniej. W tym ataku nie ucierpieli "zwykli" obywatele ale jak przypuszczam menadżerowie, maklerzy giełdowi itp...

nickto

Nie ku**a Manhattan to Związek Radziecki :/

Mistel

nie rozumiem

ocenił(a) film na 8
Mistel

Koledze chodziło raczej o Boga, a nie o Thora.

ocenił(a) film na 8
nickto

Nick Fury prawdopodobnie jest Żydem, do tego czarnym, a SHIELD to nic innego jak masońska organizacja paramilitarna, dążąca do przejęcia władzy nad światem.

Madoq

Akurat armia Izraelska ma czarnoskórych w swoich szeregach. Są to tzw. Felaszowie - etiopscy żydzi.

ocenił(a) film na 8
Mistel

Dzięki, nie miałem pojęcia, że istnieją czarni żydzi.

Madoq

To taka ciekawostka ;) Bez napinki.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Mistel

Bez napinki, naprawdę nie wiedziałem.