mimo, że na filmie byłem 3 dni temu, to dziś nasunęło mi się pewne pytanie.
chodzi mi o epzod w Niemczech, gdzie Loki sam otoczył tłum ludzi i kazał im klękać. W kilku miejscach rozstawił swoje kopie i trzymał ludzi w ryzach. Nie wiem czy dostrzegliście, ale te kopie Lokiego miały przypadłość hologramów ze star wars - miały z 1-2 zakłócenia, świadczące o swego rodzaju mikroskopijnym zaniku w przekazie prądu czy czegoś tam, zupełnie jakby się nie opierały na magii. Jak to jest? jakiś komiksowy ekspert tu jest?
Moim zdaniem miało to wyglądać, bardziej kozacko i jeśli o Lokiego to zdecydowanie magik. Mam nawet teorię. Te psychoprojekcje "mrygały", bo Loki mógł się chwilami rozpraszać.
Loki jest nordyckim bogiem psot, knowań, kłamstw itp... opiera się głównie na magii. Multiplikacja jest jedną z jego częstych sztuczek. Zathar może mieć dużo słuszności ==> "Te psychoprojekcje "mrygały", bo Loki mógł się chwilami rozpraszać."
Natomiast zgadzam się z Tobą, że jego duplikaty zrobione były zbyt "technologicznie". Miały zakłócenia jak hologramy. A efektywniej by wyglądały zanikając jak Loki w momencie gdy wykiwał Thora zamykając go w własnej celi na helikarierze.
Pozdrawiam
formalnie tak. ale traktowany jest jak bog, tak w mitologii jak i w Marvelu, wiec oboje macie racje ;)
Tutaj pewny na 100% nie jestem, ale nie pamiętam żeby na kartach Marvel-a potwierdzona była ta wersja wydarzeń. Także jest to raczej wymyślona historia na potrzeby filmu, żeby scenariusz był bardziej "dramatyczny".
Co do kosmity fakt - również boga można nazwać kosmitą bo czemu nie :)
to nie takie proste wyslac Hulka gdzies daleko, nawet za pomoca magii. w Marvelu jest tak, ze wygrywa potezniejsze np. nieskonczona sila Hulka nijako pochlania magie. predzej mogl probowac przejac swiadomosc Salaty, ale do tego sa potrzebne przygotowania. zreszta nawet Doctor Strange tego nie potrafil zrobic ot tak ;)
w komiksie jest podobnie do filmu: to dziecko Frost Giants
to nie takie proste wyslac Hulka gdzies daleko a jednak wysłali Planet Hulk ;)
hulk ma jeden ogromny słaby punkt jest nim banner, który go w jakiś sposób ogranicza,
MARVEL tworząc sałatę przesadził z jego mocą, pewnie będzie przeciwnikiem mścicieli w Avengers 3 :)
PS chociaż lubię Doctora Strange to Loki jest potężniejszym magiem, a wiesz ze to będzie kolejny (najprawdopodobniej) mściciel
alez nasz doktorek to Sorcerer Supreme! bogowie magii go wspieraja, ma na uslugach demony, przy ktorych Loki to mily mlodzieniec z zadatkami na maga...
najpierw poczekajmy moze na TA2 a potem spekulujmy o TA3?
Banner go nie ogranicza, tak samo jak Bruca intelektu nie ogranicza Hulk :) to byl pomysl z kreskowki- do tego bardzo sredni.
Planet Hulk :D JA TO CHCE ZOBACZYC W KINIE!!! i jeszcze WWH!!!
Hulka oszukali i dlatego CZESCIOWO sie udalo. przeciez mial leciec gdzie indziej, ale rozwalil statek i spadl tam gdzie spadl...
bogowie magii go wspierają czyli tez loki :) który ma większe doświadczenie w czarach
mamy fana sałaty a co z RED hulk który silniejszy ?
jak ten Hulk taki silny to poco Avengers
w WWH Strange uzywa mocy demona, ktora prawie pozwala mu pokonac wyjatkowo poteznego Hulka- poziom dla Lokiego nieosiagalny. a to tylko jeden przyklad.
Rulk wygral tylko raz, fakt, ze wtedy prawie odebral moce Bannerowi. jednak w kolejnej konfrontacji juz mu wogole nie poszlo. tutaj prosze pomocny link: http://www.youtube.com/watch?v=FbRNhedZgG0
Hulk nie byl dlugo czlonkiem Avengers- pewnie doszedl do tego samego wniosku co Ty ;)
mam wrazenie, ze Hulk. zawsze Lobo mozna zjesc, a Hulk podniosl 150,000,000,000T (150 miliardow ton). i linki z Salata z gora na plecach:
http://www.incrediblehulkonline.com/secretwarsstrength.jpg
http://media.comicvine.com/uploads/3/33809/1417777-secret_wars_004_19_super.jpg
z tym, ze DC to nie moja bajka ;)
a wlasciwie to Lobo nie moze umrzec, wiec powiedz mi w jakim swiecie? walcza w Marvelu czy w DC?
Ciekawa kwestia. Masz rację, to nie magia. W Thorze, Thor ( :) wspomina że w jego świecie magia i nauka to to samo. Kiedyś Isaak Asimov powiedział coś w stylu że dla mniej rozwiniętej cywilizacji zaawansowana technologia wydaje się magią. Tak pewnie jest w tym przypadku.
Odin kontroluje w sposob absolutny nieskonczone zrodlo energii i stad sie bierze jego moc. jest to magia- nie mozesz powtorzyc "eksperymentu" by porownac wyniki, a to czesc definicji nauki i bardzo dobry "tester" ;)
nigdy nie siedziales wieczorowa pora na romantycznej skarpie z dziewczyna? przciez jak dziewczyna ci powie, ze jej swiatem rzadzi balet, to od razu dojdziesz do wniosku ze Messi porusza sie jak baletnica i ze to wlasciwie to samo XD
a tak na powaznie, to co Thor wie o nauce? jaki to autorytet? jak by to powiedzial IM albo Mr. Fantastic to co innego ;)
Thor wychował się w Asghardzie więc przypuszczam że trochę się zna. To tak jakby stwierdzić że żołnierze w naszym świecie są tak głupi że myślą że w ich karabinach mieszkają złe dychy które zabijają ludzi. Ale już dla Indian 500 lat temu sprawa wyglądała inaczej. Nigdy nie widzieli prochu więc działanie broni palnej wytłumaczyli sobie duchami. Na im poziomie rozwoju cywilizacji to była magie.
Poza tym w Avengers widzimy że teserak można podłączyć do technologi. A brama z Thora jest ewidentnie maszyną.
I właściwie dlaczego niby nie można by było powtórzyć eksperymentu w przypadku nieskończonego źródła energii?
bo tylko Odin nad nim panuje i ma do niego dostep.
Cosmic Cube to tylko potezne zrodlo energii, wcale nie magicznej.
w Thorze byl most, nie brama.
idealnym rozwiazaniem bedzie poczekac na opinie Doktora Strange, on bedzie wiedziec najlepiej. w komiksach jest to magia i tej wersji bede sie trzymal :P
w komiksach jest magia ale w filmach jest technologia aby świat Asgardu lepiej pasował do naszego, ja takiej wersji będę się trzymał. :) Odin panuje nad mocą ale nie ma chyba mowy o jej pochodzeniu ( filmach). Jeśli jest naturalne np. powstało wraz z wszechświatem to trudno mówić o magii.
magia = nauka w tym filmowym świecie czyli magia ,,czary mary ,, jest dla wyższych istot kosmitów= bóstw a dr strange czy szkarłatna wiedźma nie czarują ?
Czarują, ale w komiksach. Na potrzeby filmu zamienili źródło energii Asgardczyków z magii na technologie, jak to napisałem powyżej. Strange i Wiedźmy jeszcze w filmach nie widzieliśmy więc nie wiemy jak filmowcy mogliby ich potraktować.