CZEMU AVENGERS JEST LEPSZY OD TDKR?
wiecej akcji, postacie ciekawsze nawet do fabuly sie przylozyli. efekty bardzo dobre, bledow sie nei dopatrzylem
Jestem fanem obu filmów i trudno mi powiedzieć, który lepszy. The Avengers z pewnością posiada w sobie więcej efektów i poczucia humoru, mnóstwo barwnych postaci. Ale nie mogę odmówić TDKR dobrego zrobienia i świetnego zwieńczenia całej trylogii. Oba filmy są dla mnie genialne w swoich gatunkach. Batman jest po prostu bardziej ludzki i przez to akcja staje się realniejsza (mniej dynamiczna).
Bo to jest trudny dylemat :) Każdy film opowiada o czymś innym w zupełnie inny sposób. Z jednej strony tryskająca mocą i życiem grupa superbohaterów a z drugiej przygnieciony przeszłością Batman, który musi się podnieść z mroków. Mi oba przypadły do gustu, zaś Batmanowi nie dałem 10/10 właściwie tylko za brak Jokera.
u mnie było tak, że pierwszy raz obejrzałem Avengers nie oglądając wcześniej nic z Marvela (Iron Manów, Incredible Hulka, Thora, Kapitana Ameryki). podobał mi się, ale wtedy oceniłem go na 7-8. po obejrzeniu wyżej wymienionych filmów obejrzałem Avengersów jeszcze raz i się zachwyciłem. natomiast co do TDKR - od początku byłem przekonany, że to doskonały film i zastanawiałem się nawet między 9 a 10. chyba minimalnie wygrywa u mnie jednak Batman, choć... zobaczymy jak wyklaruje mi się opinia do końca roku, kiedy będę robił podsumowanie całego roku ;)
Miałem nadzieję, że będzie o nim chociaż mała wzmianka (nie chodzi mi o pokazanie postaci w filmie). Ale w drugiej części namieszał tyle, że mogli chociaż powiedzieć, co się z nim stało. Do tego jeszcze dochodzi dość krótko pokazana śmierć Bane'a, ale to nie zmienia faktu, że film mi się podobał.
Nie wiadomo czy Bane zginął. Komentarz Seliny "Nie jestem przekonana do nie zabijania..." może oznaczać zarówno to, że zabiła Bane'a i się wytłumaczyła, ale też, że go nie zabiła, ale uważa, że powinno się to zrobić. Ale to i tak nie ma znaczenia, bo nie będzie więcej filmów.
Ja nie mam dylematu, Avengers zdecydowanie mi się bardziej podobało a po TDKR spodziewałem się zdecydowanie więcej.
po prostu avengers jest o wiele lepszy od tej taniej nolanowskiej produkcji
nolan powinien pozostac tylko przy filmach typu memento
Avengers jest rewelacyjny ale w kategorii "popcornowy letni film" mnóstwo efektów,ckekawa fabuła,i fajni aktorzy.Również ten film jst przyjazny również dzieciom.Brutalność w filmie jest na poziomie zerowym,jeat to film kierowany do 10+ ,lecz nie dziwie sie że podoba sie rôwnież starszym,mimo że świat Avemgers jest kolorowy,dziecinny,bo film broni się jak już wspomniałem ciekawą fabułą,śmiesznym humorem,i niesamowitymi
Efektami specjalnymi.
Natomiast TDKR jest dużo bardziej poważny,realny,i mocny.Świat Batmana jest brutalny,mroczny i nie przewidywalny.Ma rewelacyjne aktorstwo (zwłaszcza Bane),niezwykle epicko wykonane sceny akcji,niesamowitą muzykę,świetne efekty (wiadomo TA ma lepsze,ale tu wyciśnięto maks),nieprzewidywalny scenariusz,fabułę.... Właściwie wszystko wykonane jest na najwyższym poziomie.Obydwa filmy mają odemnie 10/10,Avengers jest doskonałym kinem przygodowym,Batman genialnym kinem ambitno-komercyjnym.I choć oba dostały najwyższą notę ,porównywanie Avengersów do Batmana,to jak porównanie myszy do słonia.
Pozdrawiam.