8,4/10 na filmwebie i ponad 8 na kadym lepszym ogólnośwatowym portalu filmowym
To bardzo wysoka ocena, zważywszy, że jak wspomniałem wszystkie portale dają mu co najmniej 8/10 - tj. średnia. Może bardzo dziwić ten fakt bo to kino masowe, a takie podatne jest na najgorszą krytykę z każdej strony. Jeśli coś nie wyjdzie natychmiast "dzieło" mieszane jest z błotem, niestety tak to już jest. A tu i krytycy i widzowie wypowiedzieli się pozytywnie. Co więcej pośrednio dzięki dobrej reklamie film chce obejrzeć miliony widzów w kinach i zazwyczaj większość jest zadowolona z tego co zobaczyła.
Nie oszukujmy się, to kino masowe, ma bawić rzeszę ludzi, powodować oderwanie się od szarości świata i wyluzowanie. To kino dla każdego, od dziecka po starego człowieka. Nie doszukujmy się tu wielkiej głębi, bo nie o to chodzi. Mamy grupę bohaterów, ich sprzęt ,atrybuty i misję ocalenia świata. Jak dla mnie na 2h wystarczyło i bawiłem się świetnie. Co najważniejsze ci bohaterowie byli ludzcy, co bardzo mnie zaskoczyło. Nie byli już to ci, "którzy łapu capu, co by nie zrobili i tak wygrali". To chyba największy plus. I proces tworzenia teamu, bo chyba o tym jest ten film.
Nawet Tony Stark okazał się człowiekiem, a nie "metalowym robotem".
Ci, którzy nie wiedzieli proszę nie zaśmiecać tematu swoimi nieistotnymi uwagami. Jak można oceniać coś czego się nie zobaczyło, czego się nie przeżyło?. Zastanawiałeś się kiedyś trolu internetowy? Tak do ciebie mówię!. Idź do kina, a potem wróć i oceń, a może i podziel się z nami swoimi odczuciami.
Bodajże za miesiąc wychodzi 3 część Batmana, na którą osobiście czekam od czasu Mrocznego Rycerza z niesamowitą rolą Jokera. Mam nadzieję, podbije poprzeczkę, którą zawiesił ten film, ale niewątpliwie klimat będzie inny.