A mianowicie: dlaczego film, który dostał tyle nominacji do Oscara ma na tej stronie ocenę dobry i trochę, podczas gdy produkcje typu "Camp Rock" czy "Pamiętnik księżniczki" są "bardzo dobre"?
Jeżeli chodzi o mnie, to powiem tak:
- Świetna kreacja Leonardo DiCaprio i Cate Blanchett
- Rewelacyjne zdjęcia i efekty specjalne
- Piękna muzyka
Skoro takiemu filmowi dajecie takie niskie noty, to jaka produkcja jest w waszych oczach naprawdę bardzo dobra???
Nie martw się tym nic nie poradzisz.Mnie też bardzo podobał sie film.Di Caprio według mnie genialnie zagrał w "co gryzie Gilbrta Grapea?"i tym razem rolę człowieka z problemami psychicznymi(w gilbercie Grape grał chłopca z dużym opóźnieniem umysłowym)zagrał rewelacyjnie.Podobnie Kate,która idealnie pasowała do tej roli.
Ha! no właśnie. Cate Blanchett to dla mnie jedna z najlepszych współczesnych aktorek, a Leo w "Co gryzie Gilberta Grape'a" zagrał rewelacyjnie i też bardzo cenię go jako aktora choć niejest dla mniejak dla niektórych ideałem męskiej urody.
A to, że niektórzy filmwebowicze mają kiepski gust, to cóż... Trudno.
Czasami nie warto ufać ocenom. Często wysoka średnia gwarantuje obejrzenie dobrego filmu, ale to nie jest żaden wyznacznik. Nie wszyscy mają taki gust jak Ty. Dlatego nie każdy film z dosyć niską średnią Ci się nie spodoba i nie każdy film z dobrą oceną musi Ci się spodobać:)
Kilka razy byłem zachwycony po seansie (ostatnio "Zodiaca"), wszedłem na filmweb, a tu tylko nieco ponad 7,3. No i na odwrót też się zdarza. Np. nie sądziłem, że "Przekręt" (ma u mnie 8) będzie tak wysoko w rankingu (nie myślałem, że w ogóle się znajdzie w top100). Czasami to kwestia gustu, a czasami bezguścia.
Święte słowa, chociaż ja się przyznam, że za pierwszym razem Aviator mi nie podszedł, byłem strasznie nim rozczarowany, ale po jakimś czasie udało mi się obejrzeć ponownie niektóre sceny i zacząłem się zastanawiać dlaczego tak nisko oceniłem ten film. Podszedłem do niego drugi raz i co? Zdecydowanie nie żałuję ;) Nie mówię, że to film wybitny itd., że trzeba go oglądać aż się spodoba, tylko myślę, że po prostu warto dać mu drugą szansę, jest świetnie nakręcony, wyreżyserowany i zagrany, w dodatku chyba w żadnym innym filmie Hollywood tamtych lat nie wyglądało tak pięknie ;)
Bo niestety filmweb jest opanowany czesciowo przez durne dzieciaki, ktore podniecaja sie Pamietnikami ksiezniczki, camp rockami, haj skul mjuzikalami i daja im najwyzsze noty. Spotkalam sie nawet z opinia, ze taki haj skul mjuzikal w swojej kategorii jest nawet lepszy od Hair...
Nie oczekujmy cudow od tych bezmozgich, podazajacych za moda biedackow.
Pozdro dla tych ktorzy doceniają Aviatora :) tez mysle ze to swietny film, a co do High School... i costam :D to no comments
dołączam się do tematu . co do oceny, to teraz i tak jest wyższa niż kiedyś. kiedy ja po raz pierwszy apelowałem do fanów mody na sukces, film miał 6.67 , także może za 20 lat Aviator będzie tak samo dobrze oceniany jak dzisiaj chętnie oglądane jest W11.
Bo "Aviator" to bardzo poprawnie, a nawet ekstrawagancko, wyprodukowany aleza to bardzo nudnawy film o
... No właśnie, chyba przedw wszystkim o Leonardo DiCaprio. Pytasz, która produkcja jest w naszych - czyli
tych innych, którzy nie dzielą zachwytów nad "Aviatorem" - naprawdę bardzo dobra. No, wg mnie jest wiele
takich filmów, sporo filmów Antonioniego i Felliniego, z innych to chociażby 'Nachtblende' Żuławskiego, z
nowszych to 'Barrio' albo 'Princesas' de Arano'y, 'Porozmawiaj z nią' Almodovara, 'Basen' Ozona i td i tp.
Natomiast co do argumentu opartego o Oskarach za tym, że "Aviator" jest bardzo dobrym filmem nie
skomentuję, jako, że dla mnie jest to wyznacznik bardziej przychylności wąskiego towarzystwa wzajemnej
adoracji niż jakikolwiek wyznacznik jakości...