Błękitna laguna

The Blue Lagoon
1980
6,4 35 tys. ocen
6,4 10 1 35021
4,2 8 krytyków
Błękitna laguna
powrót do forum filmu Błękitna laguna

ten film jest po prostu piekny, dobrze zrealizowana fabula, co mnie zachecilo do przeczytania ksiazki i tak tez zrobie, gra aktorska tez dobra zwazajac, ze brooke ma tam tylko 15 lat, nawet bym nie spodziewal, ze jest tam tak mloda, troche film przyomina mi robinsonacrusoe z brosnanem z 1997 roku, no i oczywiscie koncowka znakomita, zapewne zobacze tez czesc druga, 10/10.

użytkownik usunięty
herkules5_56

a wiesz może, czy jest gdzieś dostępna książka przełożona na polski? bardzo mi zależy na przeczytaniu, a słownictwo w oryginale jest dość skomplikowane. a z tego, co sama próbowałam szukać, to jak na razie nic mi się nie udało znaleźć.

po prostu na aktualna chwile nie ma polskiego wydania co jest dla mnie skandalem, bo film jest popularny w polsce, tym bardziej ,ze seria ksiazkowa sklada sie z trylogii, ktora bym chetnie przeczytal.

użytkownik usunięty
herkules5_56

zdecydowanie powinno być tłumaczenie. ale wątpię, żeby zrobili je po 104 latach od wydania książki.

chodzi mi po głowie zgranie się z jakąś grupą ludzi i utworzenie własnymi siłami tłumaczenia, ale nie wiem, czy ktoś byłby na to chętny. bo pierwszy rozdział częściowo mam już przetłumaczony (z błędami i lukami, bo slang marynarzy ciężko się tłumaczy) - cała nowela za długa do tłumaczenia dla mnie samej.

oj dziewczyno to juz szukaj jakis anglistow najlepiej, ktorzy znaja sie na rzeczy

herkules5_56

anusska, odezwij się do mnie w sprawie tłumaczenia, pomogę tyle ile mogę :)

kasiakasza

to wez ja poinformuj na priva, bo ty odp na mojego posta, zawsze jak odpowiadasz na czyjegos komenta to kieruj go do odpowiedniej osoby

użytkownik usunięty
kasiakasza

Dopiero teraz przeczytałam wiadomość, ale grupowe tłumaczenie wciąż aktualne :) Tylko nie mogę znaleźć opcji wysyłania wiadomości, prawdopodobnie mam za mało punktów, mogłabyś się do mnie odezwać?

ocenił(a) film na 6
herkules5_56

A ja się na filmie po prostu uśmiałam, chociaż fakt, grają nieźle.

ocenił(a) film na 5
herkules5_56

w końcu przeżyli czy zatruli się tymi jagodami????