PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4035}
5,0 3,1 tys. ocen
5,0 10 1 3055
4,8 5 krytyków
Balanga
powrót do forum filmu Balanga

Jeżeli ktoś pisze, że ten film jest beznadziejny, głupi i żałosny, to znaczy jest niezbyt
rozwiniętym człowiekiem i nie potrafił tego filmu zrozumieć. Reżyser pokazuje w nim
tragiczny obraz naszego społeczeństwa, który nawet do dzisiaj się nie zmienił.

ocenił(a) film na 10
adas_mialczynski

I podzielam i nie podzielam tego co napisałeś. Zgadzam się, że piszący na temat tego filmu, iż jest głupi i żałosny raczej tego filmu nie zrozumieli (z tym epitetem o byciu człowiekiem nierozwiniętym polemizowałbym i stronił od tego typu komentarzy w publicznej debacie). Podzielam Twoją ocenę którą podejrzałem na Twoim profilu dla tego filmu, też dałem mu 10/10. Ale teraz zupełna odwrotność mojego rozumowania i odbioru "Balangi" w stosunku do Twojej opinii, dla mnie nie został tu przedstawiony "tragiczny obraz naszego społeczeństwa", dla mnie został przedstawiony "piękny obraz naszego społeczeństwa". A już zupełnie nie zgadzam się z teorię, że ten obraz "do dzisiaj się nie zmienił". Jest dziś absolutnie inny i różny, zmienił się. Mam ogromny sentyment do czasów kiedy film kręcono i do realiów wówczas panujących. Lata 90 (w tym przypadku początek lat 90) to były fantastyczne czasy dla młodego pokolenia w Polsce. Zasmakowaliśmy wolności, kombinowaliśmy jak koń pod górkę, ale to wszystko miało swoje pozytywy, do których dziś z nostalgią powracam i odnoszę się. Podobnie jak do innych polskich filmów ukazujących tamtą rzeczywistość na przykładzie młodych (dla przykładu "Młode wilki"). Dziś świat pożarła komercja, młodzież, gimnazjaliści, małolaty, itd. - nie chcę ich obrażać, ale najdelikatniej nie mam o nich najlepszego zdania. A młode pokolenie wychowane w latach "Balangi" miało inne wartości i inne życia, nigdy nie zamieniłbym się na lata dorastania, gdybym miał wybór dorastać jak bohaterowie "Balangi" w tamtych latach czy dziś, z pewnością ta pierwszą opcję bym wybrał i basta. Dziękuję.

ocenił(a) film na 10
poland7

W mojej wypowiedzi miałem oczywiście na myśli człowieka niezbyt rozwiniętego emocjonalnie (nie fizycznie).
Napisałeś, że dla Ciebie to "piękny obraz społeczeństwa". Dość odważna opinia. Dla mnie reżyser tego filmu przedstawił nasze najgorsze cechy narodowe (złodziejstwo, pijaństwo, brak współczucia, wulgaryzm). I te cechy do dzisiaj się nie zmieniły. Mogę nawet powiedzieć, że jest gorzej, niż w latach 90. Za to na pewno zmieniło się otoczenie i sytuacja w której żyjemy - i tak mi się wydaje, że Ty bardziej właśnie za tym tęsknisz. Przyznam się, że ja również. Natomiast na pewno nie chciałbym żyć w środowisku bohaterów tego filmu i dorastać tak jak oni. Dla mnie oni byli po prostu kryminalistami.

ocenił(a) film na 10
adas_mialczynski

Może i tak jest, jednak sentyment pozostał i najdalej wczoraj jak na ironię losu ponownie obejrzałem "Balangę". I jakoby podsumowując młode pokolenia tamtych czasów, ta znakomita piosenka z filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=9kp_ccPXYwY

Pozdrawia,

dziękuję.

ocenił(a) film na 10
poland7

Ten utwór również nawiązuje do tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=0Fnp5tnZkJg
Lata 80 i 90 to najlepszy okres dla polskiej muzyki. Czasy, które już nigdy nie wrócą...