Barry Lyndon to genialny film. Zdjęcia są chyba najlepsze w historii kina i doskonale komponują się z muzyką. Mogę oglądać ten film w nieskończoność. Polecam go wszystkim spragnionym niesamowitych wrażeń estetycznych.
przykład tego, co może zdziałać kamera w rękach kubricka, film nagrałem sobie z ale kino i dopiero wczoraj obejrzałem. byłem pod wrażeniem: stanley był geniuszem, świetne zdjęcia i muzyka. polecam !!!!!
Zgadzam się. Jakość zdjęć, nawet wieczorem, na zewnątrz, czy wewnątrz przy blasku świec jest niesamowita. Czym Kubrick to nakręcił? Miał ponoć jakiś sprzęt skonstruowany przez Karl Zeiss dla NASA.
Kubrick nakręcił zdjęcia obiektywami skonstruowanymi przez firmę Carl Zeiss dla NASA. Obiektywy te miały służyć do robienia zdjęć satelitarnych, były wyjątkowo szybkie(f0.7), są nadal 2 razy szybsze od produkowanych obecnie obiektywów.
Poza tym, co istotne, Kubrick użył starych, ale idealnie skonstruowanych kamer Mitchell BNC, kóre były specjalnie przerobione tak, aby pasowały do nich opisane wyżej obiektywy.
Powyższe informacje zaczerpnąłem z filmu "Stanley Kubrick - życie w obrazach" - polecam wszystkim, świetny film o życiu i twoórczości reżysera. A od siebie dodam, że pomijając aspekty techniczne(które są bardzo ważne), bez odpowiedniego oświetlenia i rozplanowania kadru, które to rzeczy są wynikiem unikalnego wyczucia estetycznego Kubricka, tak piękne zdjęcia by nie powastały.