PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4063}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21078
8,7 47 krytyków
Barry Lyndon
powrót do forum filmu Barry Lyndon

4 Oscary za scenografię, zdjęcia, kostiumy i muzykę zapewne zasłużone, ale po raz kolejny spotykam się u Kubricka z filmem robionym głównie dlatego, by nacieszył oko reżysera i grono osób poszukujących doznań wizualnych. Kubrick genialnym reżyserem jest, jego wpływ na swoje produkcje jest widoczny aż nadto, jednak patetyczność przekazu ma też swoje granice, za którymi przeradza się w sztuczność. Po raz kolejny na próżno szukać choćby źdżbła naturalności w grze aktorskiej. Żołnierze, jak w "Ścieżkach chwały" w scenie bitewnej padają na ziemię w arcyśmieszny sposób (sama bitwa także wygląda przedziwnie, angielskie oddziały po prostu niestrudzenie ruszają do przodu po francuskie kule - ale to temat dla koneserów historii wojen). Dialogi, choć buchające perfekcyjnie dobranym słownictwem, sprawiają wrażenie rzemieślniczo wykutych na pamięć. Jest tu oczywiście próba przeniesienia na ekran tamtejszej rzeczywistości, w której wyższe sfery spędzały dnie na takich właśnie kwiecistych pogawędkach, ale każdy wie o nieskończonym powtarzaniu scen przez Kubricka, do momentu, aż nie zadowolą jego samego. Wyzbywa w ten sposób swoje filmy z bardzo istotnego elementu aktorskiej spontaniczności, czego oko ludzkie być może nie wychwyci przy genialnym Jacku Nicholsonie, ale przy "Pomarańczy" czy "Barrym Lyndonie" już tak. Moja ocena: 7/10.

ocenił(a) film na 10
zolof

Chyba sobie trochę wkręcasz.

ocenił(a) film na 7
Motorcycle_Boy

Z całym szacunkiem, ale wkręcaniem nazwałbym stawianie temu filmowi okrągłej dyszki. Mam nadzieję, że nie zrobiłeś tego wyłącznie z powodu nazwiska Kubrick.

ocenił(a) film na 10
zolof

Nigdy nie oceniam filmów przez pryzmat nazwiska. Co najwyżej zaniżę ocenę jesli dobry reżyser zrobi film niesatysfakcjonujący mnie.

ocenił(a) film na 7
Motorcycle_Boy

Dokładnie tak ma się rzecz z moją oceną "Barry'ego Lyndona" (i "Pomarańczy" przy okazji). Nie urwałem się z choinki, oceniając ten film ot tak sobie na 7, tylko mam wobec filmów Kubricka zawyżone wymagania i jeśli się nimi rozczaruję, obniżam ocenę w stosunku do oceny ogólnej. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
zolof

Z oceną Mechanicznej Pomarańczy się zgodzę - tez dałem 7/10. Barry Lyndon to jednak dla mnie dużo lepszy film ale tez rozumiem, że może się nie podobać. Ogólnie z Kubricka to chyba Full Metal Jacket lezy mi najbardziej. Dr. Strangelove akurat nie miałem okazji oglądać.

ocenił(a) film na 7
Motorcycle_Boy

Może nie tyle nie podobał się, bo Kubrick to jednak zawsze bardzo dobra oferta dla widza, co oddziałał na mnie w dużo mniejszym stopniu, niż tego oczekiwałem, wiedząc jak genialny klimat Kubrick potrafi wytworzyć. Mam nadzieję, że odnajdę to w "Full Metal Jacket", którego na pewno niebawem obejrzę, natomiast mogę w tej kwestii polecić Ci właśnie Strangelove'a, zwłaszcza, że to również film powiązany z tematyką wojny.