PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140246}
4,8 92  oceny
4,8 10 1 92
Bates Motel
powrót do forum filmu Bates Motel

Prosilbym o opinie na temat tego filmu. Chcialbym obejzec wszystkie 4 czesci Psychozy i zastanawiam sie czy nic nie strace nie ogladajac "Bates Motel"

prodigy532

pierwsza część najlepsza...klasyka kinematografii !!! A co do tego filmu...nie oglądałem i chyba nie obejrzę, a jeśli kiedyś obejrzę to tylko z zasady.Anthony Perkins nienawidził "bates motel"...nawoływał do bojkotu tego filmu...i nie dziwie mu sie wcale a w cale!

prodigy532

są cztery części, a to jest piąta. Ta część miała być z początku odcinkiem pilotażowym do serialu ale zrezygnowano. Nie polecam. To już taka piąta woda po Psychozie, ba dziesiąta.

doris1997

Piąta część? Czwarta wyszła 1990, a piąta w 1987? xD

Szejku

Ten film nie jest kanoniczny.

piotral_2

Skąd wiesz?

Szejku

Z wikipedii. Wpisz sobie w wikipedii Bates Motel 1987. Normana zagrał tu również inny aktor niż w serii. Film jedynie nawiązuje do Psychozy i jest spin offem.

piotral_2

To serial też jest niekanoniczny?

Szejku

Film i serial nie mają ze sobą nic wspólnego poza tytułowym motelem. Film dzieje się po śmierci Normana, w czasie gdy serial przed wydarzeniami z pierwszej Psychozy. Film jest uznawany za niekanoniczny z kilku powodów. Po pierwsza sam Anthony Perkins uważał go za niewypał. Po drugie w kanonicznej Psychozie IV motel podobno ulega zniszczeniu (nie widziałem jej, ale czytałem opisy, no i na plakacie ma płonący motel) w czasie w filmie "Bates Motel", który fabularnie dzieje się po czwórce tytułpwy motel wciąż stoi. Można więc go potraktować jako alternatywną wersje wydarzeń po trzeciej części. A jeżeli chodzi o serial to podobno nie ma w nim zbytnio niezgodności z serią, więc chyba jest oficjalnym prequelem.

piotral_2

od kiedy prequel dzieje sie w pozniejszych czasach?