PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125494}

Bernard i Bianka

The Rescuers
1977
7,0 6,4 tys. ocen
7,0 10 1 6440
5,8 4 krytyków
Bernard i Bianka
powrót do forum filmu Bernard i Bianka

Nie uważacie podobnie? Może to czepialstwo, ale mnie to uderzyło, jak ją oglądałam. Kiedy
krokodyle niosą Penny do góry nogami, widać jej majtki i odkryty brzuch. W innej scenie
przebierając się w koszulę nocną, widać jej plecy. Pomijam już sytuację z ciekawostek, gdzie w
oknie była kobieta topless. Nie uważacie, że takie sceny nie powinny mieć miejsca? Przecież to
bajka dla dzieci, a wygląda trochę na zachętę dla pedofilów.

ocenił(a) film na 6
tolerancja91

Zapomniałam jeszcze o jednej scenie, gdzie pokazuje myszom podziurawione przez krokodyle majtki

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

Też mnie to troszkę uderza- cała bajka bardzo urocza i klimatyczna, ale rzeczywiście dziewczynka pokazująca dziury w majtkach to już podpada pod pedofilię, mimo wszystko... Sceny topless nie zauważyłam, być może w mojej kopii filmu już jej po prostu nie było, ale epatowanie brzuszkiem i pupą Penny jest moim zdaniem co najmniej niesmaczne. Być może po prostu jest to kwestia "innych czasów"- kiedy jeszcze nie mówiło się głośno o wykorzystywaniu dzieci a gołe pośladki malucha były uznawane za urocze, nie podpadające pod zboczenie. Sama nie wiem... W każdym razie cieszę się, że nie jestem w swoim czepialstwie osamotniona ;)

ocenił(a) film na 5
MalyPigmey

...ale małe dzieci chodzą tak ubrane - lub, jak kto woli, rozebrane! :)

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

Jestem tego samego zdania, takiego typu sceny były niepotrzebne. Jeszcze to niesienie przez krokodyle do góry nogami i opadającą koszulę można zrozumieć (chociaż nie wiem po co pokazywano to kilka razy), ale ta scena przebierania się... Kompletnie zbyteczne w bajce.

ocenił(a) film na 5
Slutty_Pumpkin

Myślę, że twórcy realizowali założenia scenariusza; nie zwracali uwagi, że ktoś może inaczej postrzegać pewne drobne aspekty. Osobiście nie widzę w tym niczego złego, jednak każdy zwraca uwagę w obrazach na inne rzeczy.

ocenił(a) film na 7
tolerancja91

tez to zauwazylam. Tego bylo nawet wiecej...
Na szczescie ten film ma tez duzo innych plusosw. Ale nie wszystkie sceny sa adekwatne dla dzieci.

ocenił(a) film na 5
tolerancja91

...a czy to jest nagość? Wiem, że każdego gorszy coś innego, jednak ja w taki sposób tych scen nie postrzegałam. Nawet nie przyszło mi do głowy, że mogą zostać odebrane w taki sposób.

tolerancja91

Założycielko tego poronionego tematu. A może zabroń albo napisz, że to przecież skandal, że małe dzieci trafiają na plażę. Ile tam nagości!!!!! Już leżysz plackiem i z rozpostartymi ramionami wznosisz modły do ojca dyrektora?

ocenił(a) film na 6
Nick_filmweb

a może przeczytaj jeszcze raz mój wpis i wysil mózg, bo ewidentnie nie zrozumiałeś przekazu

tolerancja91

Zrozumiałem bardzo dokładnie. W tym filmie nie ma nagości jako takiej. Są za to urywki scen jakie towarzyszą każdemu, normalnemu dziecku w każdym normalnym domu. Uprawiasz skrajne czepialstwo, seks dla Ciebie to zapewne grzech i niewątpliwie jesteś za tym aby dziecko kąpać w ubranku. Skończyłem.

Nick_filmweb

To nie jest skrajne czepialstwo. A to co Ty robisz nazwałbym buractwem :D
Czemu tyle w Tobie nienawiści :D? Przecież można normalnie podejść do tematu, prawda :)?
Nagość przez disneya jest często propagowana, można sobie o tym poczytać.
Takich scen można było łatwo uniknąć, są one nie potrzebne. A więc po co oni to robią?
To jest prawidłowe pytanie. https://www.youtube.com/watch?v=YzNXgk5eWGg

Nick_filmweb

No, niestety racja. Taką specyfikę myślenia wynosimy z domu, pewnie przy nieoswajaniu z nagością, cielesnością itd. A tak swoją drogą, możesz trochę wyluzować.