5,4 34 tys. ocen
5,4 10 1 33630
4,4 14 krytyków
Bez wstydu
powrót do forum filmu Bez wstydu

Film był tak rozpromowany na różnych portalach filmowych, że nie sposób było przejść
obok niego obojętnie. Po kilku naprawdę niezłych polskich dramatach w ostatnich
latach, spodziewałam się, że i ten film będzie trzymał wysoki poziom. Powinnam była
uwierzyć recenzentom na słowo, kiedy pisali, że film ten jest totalnym niewypałem. Tym
sposobem zaoszczędziłabym 23 PLN.
W mojej opinii film ten położyły 3 faktory:
- słaby scenariusz,
- słaba reżyseria,
- słabe aktorstwo.

Scenariusz szwankuje praktycznie przy każdej scenie, wiele niepotrzebnych dialogów,
postaci, itd. Wątki są jakby powrzucane do tego filmu na siłę, reżyser chciał ukazać wiele
problematyk, zrobił to jednak w tak powierzchowny i chaotyczny sposób, że wyszła z tego
papka bez przekazu. O czym właściwie był ten film? O kazirodztwie? O Cyganach? O
Neonazistach? Jak dla mnie był o wszystkim, a wiadomo, że jak coś jest o wszystkim, to
jest o niczym. I tak też jest z tym filmem.

Reżyseria jest według mnie bardzo amatorska. Reżyser podpatrzył kilka pomysłów z
porządnych europejskich filmów, niestety kompletnie nie potrafił tego zastosować w
swoim filmie - sceny, kiedy brat z siostrą leżą w swoich pokojach i dumają trącą
pretensjonalnością, wiele scen jest chaotycznych i wciśniętych na siłę.

Gwoździem do trumny było aktorstwo 3 najważniejszych postaci - Tadzika, Anki i Irminy.
Tadzik sprawia wrażenie chłopaka nie do końca na etapie rozwojowym maturzysty -
zastanawiałam się podczas seansu czy reżyser chciał dokoptować do wielowątkowości
tego filmu również ułomność psychiczną tej postaci. Do teraz nie wiem czy tak było.
Irmina jest dla mnie postacią niewiarygodną, aktorka zagrała ją do tego bardzo teatralnie
.
Najgorzej oceniam jednak Agnieszkę Grochowską, która była nie do zniesienia. Sceny,
kiedy pali papierosy albo krzyczy na Tadzika były wręcz groteskowe. Tak może grać
aktorka na pierwszym roku PWST, ale nie doświadczona i ponoć "dobra" aktorka. Miała
nienaturalne ruchy, krzyczała w sposób bardzo teatralny, udawała, że trzęsą jej się
ręce,co było widać. Nawet w wannie nie potrafiła się w naturalny sposób myć. Nie
chciałabym obejrzeć kolejnego filmu z tą aktorką. Nie wiem czy grywa w serialach klasy
B, ale uważam, że maksymalnie tam jej miejsce.

Oceniam ten film na 3/10.

ocenił(a) film na 6
Binula

Film widziałam dzisiaj. Niestety muszę przyznać Ci sporo racji.
Dorzuciłabym jeszcze nienajlepsze zdjęcia. Niedojechana kamera i momentami fatalna ostrość. Nie wiadomo było,na czym skupić wzrok. Niektore ujęcia pomysłowe ale niestety było ich za mało.
Było też kilka wpadek reżysersko-montażowych ( aktorka wychodzi w jednych butach,wraca w innych).

ocenił(a) film na 4
Binula

Mam podobne odczucia, nie wiem po co wprowadzili ten wątek z cyganami, zupelnie nie mam pojęcia też co ma do rozwoju głównego wątku kwestia neonazistów. Może powinni zrobić film krótkometrażowy o rodzeństwie zamiast mieszać mnóstwo różnych historii nie wiadomo po co?

ocenił(a) film na 4
krzepka_rzodkiewka

zadałem sobie identyczne pytania... po kiego grzyba Cyganie, neonaziści?! w rezultacie spieprzone wszystkie 3 wątki

Binula

Słuchajcie a może ten film miał trochę pokazać z rzeczywistości i realnych problemów i po to były te sceny ? Też miałem wrażenie, że może nieposkładane, może rewelacyjnie nie wyszły ale czy wolicie filmy bez żadnego tła ? Moim zdaniem były wsadzone dla utrzymania klimatu tylko takiego, że nie wszyscy - na pewno nie wszystkie pokolenia - są w stanie go zajarzyć.
Osobiście dużo nie oglądam ale czy w wielu polskich filmach są sceny i wątki ze społeczności Romskiej ? Mnie się wydaje, ze trzeba było się trochę wysilić dla tej części filmu.

ocenił(a) film na 4
przemke4

Z pewnością masz rację, jednak skoro coś w filmie ma być celowe to powinno być spójne, a te sceny raziły i wydawało się, że są z innego filmu zamiast uzupełniać jakoś główny wątek. A swoją drogą to chętnie bym obejrzała coś Cyganach, to bardzo ciekawe środowisko.

ocenił(a) film na 6
krzepka_rzodkiewka

Przyjedź do Wrocławia na dworzec pks to zobaczysz bardzo dużo, więcej niż w filmie...
Z filmów o cyganach polecam świetną komedię "Czarny kot, biały kot"

ocenił(a) film na 6
donlemon89

eeee... już nie ma tam tej rodzinki cygańskiej, a przynajmniej ja ich dawno nie widziałem :)

ocenił(a) film na 6
krzepka_rzodkiewka

Nie wiesz o czym mówisz :) To nie zawsze są tacy ludzie jak ci pokazani na filmie, czy na tych festiwalach muzyki cygańskiej :) Właściwie - TO NIE SĄ TACY LUDZIE JAK NA FESTIWALACH CZY W TYM FILMIE :)

ocenił(a) film na 5
Binula

To ja jeszcze dorzucę pytanie: dlaczego polskie kino dramatyczne musi być takie ... nieestetyczne. Przez cały film drażniły mnie wystające sutki głównej bohaterki. (Jest taka fajna rzecz jak stanik...) Podobnie jak celowe ukazywanie brudu i wszystkich porów na twarzy aktorów. Czyli niby to jest bardziej dramatyczne? Nie sądzę, prawdę mówiąc bardziej przejmują mnie angielskie czy francuskie dramaty niż nasze polskie nic...

kliva

estetyczno-górnolotny "Nasz polski" widz ;)

ocenił(a) film na 5
przemke4

Płacę 13 zł za bilet to wymagam:P

kliva

to przeplaciles, zaplacilem 12zl w kinie kultura w wa-wie ;)

ocenił(a) film na 5
przemke4

"Łaś" po pierwsze:P
Przepłacenie boli. Ale przynajmniej wygrałam Hals w promocji w Cinema City:D

kliva

to jak w cinema city to mega-tanio chyba juz bylo..

ocenił(a) film na 3
przemke4

Cienki i naciagany filmik, w dodatku obrzydza ta cala zenujaca sytuacja. Idac na ten film dostalem info ze jest to film o kobietach ktore sie nie szanuja, a ten film poza motywem z tym braiszkiem to zwykla telenowela, a motyw z braciszkiem jest bardzo slaby i naciagany. Bardzo kiepska kopia...

Pr0mil

Ja zapłaciłam 23 PLN w Cinema City, co ja mam powiedzieć. Więcej na polski film do kina nie pójdę, ten mnie skutecznie wyleczył.

ocenił(a) film na 3
Binula

Nie skreślaj wszystkich Polskich filmów. Niedawno wyszła dobra Juma, teraz Jesteś Bogiem, rok temu całkiem spoko Weekend.

Pr0mil

To samo słyszałam o "Sali samobójców" i film mnie bardzo rozczarował. "Jumę" z chęcią obejrzę.

Binula

Dla mnie najlepsze rodzime filmy ostatnich lat to "Ogród Luizy" i "Boisko bezdomnych".
Oglądałam parę dni temu "Sponsoring" - całe szczęście, że tutaj zaoszczędziłam te 23 PLN.

ocenił(a) film na 6
Binula

co jak co, ale Grochowskiej nie można zarzucić nic. była świetna.to samo można powiedzieć o Marczewskim. daj Panie Boże żeby tylu zdolnych studentów było dopiero na I roku PWST.
z resztą zarzutów poniekąd się zgadzam.

karolajna11123

Według mnie Grochowska była mega sztuczna. Nie znam tej aktorki zbyt dobrze, nie mam do niej kompletnie żadnych uprzedzeń, ale tutaj grała fatalnie. To już jej filmowy brat był o wiele lepszy. Niestety bardzo dużo takich ludzi studiuje na PWST, co widać po fatalnych aktorach w polskich filmach (oczywiście sa wyjatki) i ta cała ferajna pokończyła filmówki.

ocenił(a) film na 6
Binula

filmówka jest w Łodzi. i to nie jest PWST.
Kościukiewicz? ja go nie rozumiałam.

ocenił(a) film na 3
Binula

Zgadzam się z opinią i też oceniam 3/10. Dodam jeszcze jeden pominięty przez Binulę wątek: lokalnych polityków i ich rozpasania seksualnego, stręczenie 'narzeczonej' w celach politycznych kuriozalne i czarno-białe do bólu. Kościukiewicz przerysowany, grał jak opóźniony w rozwoju. Próchniak jedzie amatorszczyzną. Grochowska... wygląda świetnie i to była jedyna przyjemność, jaką miałam z tego filmu za jedyne 19,90pln :) tak wątlutkiego i niewiarygodnego rysunku postaci chyba największy skład aktorski by nie uratował