5,4 34 tys. ocen
5,4 10 1 33630
4,4 14 krytyków
Bez wstydu
powrót do forum filmu Bez wstydu

Patrząc na komentarze, spodziewałam się kompletnego dna. Tymczasem jestem mocno zaskoczona.
Nie rozumiem, czemu jest tak słabo oceniony? Film mi się podobał, porusza tematy takie jak kazirodztwo, nietolerancja - ale przede wszystkim, jak ktoś wcześniej napisał - temat samotności. To nad nim trzeba się pochylić. Nad samotnością i tym, że bohaterowie są bardzo nieszczęśliwi, zagubieni. Oglądając film myślałam tylko o tym, że ta relacja jest chora, ale w gruncie rzeczy Tadkowi musi być cholernie ciężko. Trudno wyobrazić mi sobie takiej miłości do brata, ale nieszczęśliwa miłość do, ze tak powiem, obcej osoby, jest o tyle prostsza, że
faktycznie z tą osobą można teoretycznie i praktycznie być, a tutaj nie. I on po prostu cierpi.
Szkoda również Irminy. Miałam wciąż cichą nadzieję, że ją i Tadka jednak coś połączy.
Ci, co doszukują się w tym filmie propagandy - serio? Przecież sama Anka wie, że to, co łączy ją i brata, jest złe, Tadek twierdzi, że zachowania faszystów tak samo. To nie jest propaganda, wręcz odwrotnie.
Gra aktorów na nie najlepszym, ale też nie najgorszym poziomie - nie jestem zbytnio fanką Grochowskiej, nie lubię za bardzo sposobu, w jaki gra i mówi, ale nie było źle, Kościukiewicz tak samo. Najlepiej spisała się moim zdaniem Próchniak, ale w gruncie rzeczy miała też najbardziej wyrazistą rolę spośród tej trójki.
Ogólnie oceniam film 7/10.