PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33261}

Bitwa o Ardeny

Battle of the Bulge
1965
6,8 5,2 tys. ocen
6,8 10 1 5169
Bitwa o Ardeny
powrót do forum filmu Bitwa o Ardeny

W roli niemieckich tygrysów wystąpiły amerykańskie czołgi Pershing, które nie są nawet podobne do niemieckich czołgów

ocenił(a) film na 7
Johnson_3

W ciekawostkach stoi, że to M47 Patton...

Johnson_3

Przeciętny zjadacz chleba, taki jak ja - nawet nie wie, że te niemieckie czołgi nie są nawet niemieckie. I wiesz co? Nie przeszkadza mi to ;)

Zizu_17

jak byscie troche pomysleli to byscie wiedzieli ze sprzetu wojskowego w wykonaniu niemieckim niema prawie wcale wiec niby skad mieli go brac do filmow?

użytkownik usunięty
Scheinwerfer

jakbyś troche pomyślał to bys wiedział że można zrobić kopie oczywiście z duzo lżejszych materiałów.

użytkownik usunięty
Scheinwerfer

Skoro w muzeum pod Moskwą stoją nawet MAUS i 600mm moździerz Carl to tygryski akurat małym problemem by były

ocenił(a) film na 8

Stoją również używane przez armię polską w wrześniu 1939 roku TKS i Renault R35.

ocenił(a) film na 2
Johnson_3

nie pershing tylko patton

ocenił(a) film na 5
Johnson_3

BOŻE
To pershingi.
Przez sześć lat grałem nimi w różnych grach i wiem jak wygląda patton a jak pershing.
W ciekawostkach jest błąd.

ocenił(a) film na 2
Lwie_Serce

wikipedia mówi, że Patton

ocenił(a) film na 5
Kamecha

Sorka mój błąd.
Byłem pewny że to pershing gdyż wszystkie pattony jakie dotąd widziałem (a widziałem kilkaset razy) były modelami m60.
Pattony m47 i m48 (które były w filmie) cholernie przypominają pershinga, z daleka są niemal identyczne.
Jeszcze film wyglądał na stary i myślałem że pattonów nie mogli bo dopiero weszły na użytek wojska a pershingi z niego właśnie wychodziły.

Lwie_Serce

To na pewno Patony - ale wstyd .... nawet w naszych niskobudżetowych starali się upodabniać T34 ;)
Nawet broń osobistą mają powojenną ;)
Wygląda to trochę sztucznie ....

ocenił(a) film na 5
nikx

Podsumowując czterej pancerni są lepiej wykonani niż te wszystkie amerykańskie.

Lwie_Serce

Generalnie będąc fanem filmów wojennych - ten jest marny - kupy się do końca nie trzyma ani historycznie ani rekonstrukcyjnie ...
Znając dobrze wykorzystane "sprzęty" chwilami mam wrażenie że Niemcy to Amerykanie .... i mnie to irytuje ...

ocenił(a) film na 8
Lwie_Serce

M47 Patton powstał z rozwinięcia M26 Pershing.Jest jakiejś podobieństwo.

ocenił(a) film na 5
Lwie_Serce

spieracie się czy Patton czy Pershing, a jakos nikomu nie przeszkadza, że stały odkryte, ustawione w rządki jak na defiladę. Oczywiście Niemcy to idioci i nic nie słyszeli o maskowaniu.. szczególnie w sytuacji przewagi aliantów w powietrzu

ocenił(a) film na 5
ronin29

A ty sobie przypomnij że była zima śnieżna, no cóż przynajmniej na początku.

ocenił(a) film na 8
Johnson_3

Dokładniej M47 Patton armii Hiszpańskiej.Bo film był kręcony w Hiszpanii.

ocenił(a) film na 8
Johnson_3

A tak na marginesie.Spostrzegliście że w Niemieckie Tygrysy Królewskie wcieliły się M47 Patton.
Ale nikt nie zauważył że zamiast M4 Sherman występują m24 Chaffee.