PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33261}

Bitwa o Ardeny

Battle of the Bulge
1965
6,8 5,2 tys. ocen
6,8 10 1 5169
Bitwa o Ardeny
powrót do forum filmu Bitwa o Ardeny

oglądając to cudo ma się wrażenie że cały budżet poszedł na gaże aktorów , a na makiety choćby z dykty niemieckich czołgów już nie starczyło . pocieszyć się można że gorszy jest tylko film : anzio .

ocenił(a) film na 4
picio

Dokładnie, rażą w oczy te niby "tygrysy królewskie". Tez z bazookami i mundurami tez coś nie tak, chyba nie ta epoka ;) Filmu nie obejrzałem do końca bo nie moge oglądać takich gniotów ;)
4/10

ocenił(a) film na 6
lucabe85

Bo efekty specjalne to warunek konieczny dla dobrego filmu. :]

ocenił(a) film na 2
picio

poza Pattonami w roli Tygrysów i Chaffeesami w roli Shermanów, najbardziej biją puste i płaskie krajobrazy, które mają udawać Ardeny - region pagórkowaty i bujnie zalesiony... amerykańcom nawet nie chciało się szukać odpowiedniego planu zdjęciowego.

ocenił(a) film na 8
Kamecha

Jak to w Hiszpanii.

użytkownik usunięty
picio

A mnie się podoba :-). Głównie ze względu na hymn niemieckich pancerniaków śpiewany przez dowódców czołgów podczas pierwszego spotkania z Hesslerem. Końcowa scena też jest fajne. Znów, dzięki muzyce.

ocenił(a) film na 5

to nie pattony tylko pershingi (pierwsze były jeszcze za II wojny).

ocenił(a) film na 5
Lwie_Serce

Pomyłka sory.
Za dużo widziałem nowszych pattonów a starsze są niemal identyczne do pershingów.

ocenił(a) film na 8

Pierwowzorem dla postaci pułkownika Von Hesslera był Obersturmbannfuhrrer Hans Joachi Peiper z pierwszej dywizji pancernej SS,Leibstandarte Adolf Hitler,który w przeciwieństwie do filmowego Hesslera przeżył wojnę.

ocenił(a) film na 8
picio

Jeżeli obejrzysz więcej filmów wojennych to zauważysz że w wielu z nich występują konstrukcje powojenne.
Chyba dopiero w "Złoto dla zuchwałych" pojawiły się ucharakteryzowane na Tygrysy T34/85.