ten kto twierdzi,ze blade jest dobry nie ma kompetnie gustu...poczytajcie najpierw ksiazki o tej temetyce...jedyny film zwiazany z tym tematem,ktory sie liczy to Wywiad z wampirem Neila Jordana no i Dracula Coppoli...klasykow w stylu nosferatu nie zaliczam do tego z prostej przyczyny...to bylo raczkowanie kina...biblii gutenberga przeciez tez nie klasyfikuje sie jako klasyke literatury:D
A ty to co zjadles wszystkie rozumy i wiesz wszystko....kazdy ma swoj gust jak bys nie wiedzial!!!!!!!!!Wiec kademu sie podoba co innego ;];];]
No cóż...
Owszem, masz rację. Jeśli patrzeć na film pod kątem wampirologi, to istotnie jest to jakiś głupi żart.
Ale jeśli potraktować Blade'a jako film akcji wykorzystujący motyw wampirów to... może nie jest to mistrzostwo świata, ale da się obejrzeć z przyjemnością.
http://www.filmweb.pl/Im,wi%EAcej,cz%EA%B6ci,tym,.....,temat,Topic,id=279374 [www.filmweb.pl/Im,wi%EA ...]
Blade jest krecony na bazie komiksu ... czego wiec od niego wymagasz? to ma byc lekki w odbiorze film z masa efektow specjalnych i scenami walki ... klasyka komiksowa :)
"ten kto twierdzi,ze blade jest dobry nie ma kompetnie gustu..." - tak można powiedzieć zawsze, przytaczając jakikolwiek film. Twórcy "Blade'a" nigdy nie mielo ambicji nakrecenia epokowego dziela zawierajacego wszystkie dane o wampirach, poza tym calosc jest na podstawie komiksu, jak juz zauwazono to wczesniej.
Jedynka byla bardzo dobra, dwojka co najw. przecietna i mam nadzieje ze numer trzeci zatrze niedosyt po czesci 2-giej...
PS. Biblie jako taka zalicza sie do klasyki literatury - ludzie nie bawia sie w wybor jakiejs konkretnej edycji, ale rozumiem o co chodzilo ;)
a czy w kazdym filmie wampiry muszą być romantyczne i cierpiące? Blade to film akcji, na podstawie komiksu, nie miał mieć nic wspólnego z wizerunkiem wampira jaki stworzyła Ann Rice i jako film akcji jest naprawde dobry (jedynka), nie mozna go oceniać pod takim kątem jak ty to robisz
Nie zgadzam się z tobą Lesterze !!!!
Czytałem książki o wampirach autorstwa Ann R. , widziałem też ekranizacje
"Wywiadu z Wampirem" [.. niezmiernie mi się podobal].. i kilka inny ch filmów "horrorow" , ktorych tytułów teraz nie pamiętam , ale dopiero przy Blade'dzie
zrelaksowałem się siedząc w ciemnym kinie
(tak przynajmniej było z I i II częścią).
poprostu chodzi mi o to , że nie możesz zniechecac do filmów , w prawdzie fani filmu i tak pewnie pójdą na seans ale to cię nie usprawiedliwia .
Może następnym razem jak będziesz krytykowal jakis film to dodaj zdanie
).. ale to tylko moja opinia ..( lub coś w tym rodzaju , ok ???
X_x