PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98534}

Blade: Mroczna Trójca

Blade: Trinity
2004
6,5 66 tys. ocen
6,5 10 1 65680
4,2 20 krytyków
Blade: Mroczna Trójca
powrót do forum filmu Blade: Mroczna Trójca

Może mi ktoś wytłumaczyć czym są i skąd się biorą?
Rodzą się z innych czystokrwistych? Troche to śmieszne...

ocenił(a) film na 7
Lestat_18

w Blade jest wprowadzony motyw wampirów czystej i pół krwi polega to na tym,że czysty wampir jest urodzony z wampirów a pół to człowiek zmieniony w wampira, i jak najbardziej nie jest to śmieszne, tzn wydaje mi się że wiem dla czego tak uważasz -> patrząc na Twój nick, również jestem zakochany w świecie wampirów Anny Rice ale jeśli uważasz że tylko jej konwencja jest słuszna to tak jakbyś uznał jej książki za historyczne, Blade to po prostu inna wizja/koncepcja świata z połączeniem wampirów, równie dobrze można wyśmiać Resident Evil bo podobne wątki mutacji pojawiają się w najnowszej wersji RE jak i w Blade II, lubiąc tematykę wampirów trzeba się otworzyć na różne możliwości, oraz Anna Rice prowadzi kroniki wampirów w ogóle przez inny czas, tam historia tutaj teraźniejszość/przyszłość jak w RE, kto wie co by wynikło ze świata "wywiadu z wampirem"

ocenił(a) film na 6
omen399

Bo dziwne wydaje się że wampirzyce mogą zachodzić w ciążę? I tylko te czystej krwi czy pół też?
I co krwią takiego noworodka karmią? Z resztą ponoć wampiry starzeją się bardzo powoli...czyli wychodzi na to że taki noworodek zanim by wyglądął na 10-letnie wampirzątko by musiał rosnąć ze 100 lat? :/

Lestat_18

wampiry nie istnieją

ocenił(a) film na 3
zukasz

zukasz - twój komentarz jakże krótki, a jakże dosadny :D No i ująłeś to, co było do ujęcia. Zgadzam się z twoją postawą w 100%.
Rozwodzicie się nad jakąś koncepcją wampirów w filmie, który jest zapychaczem czasu, tanim, komercyjnym, tandetnym filmem akcji (bo kto śmie nazywać to horrorem, tak samo zmierzch).

Dałem mu 3 z litości, za efekty specjalne. A żeby nie było, jestem fanem fantasy. Dlatego tym bardziej doskwiera mnie głupota niektórych filmów, a nie jestem nastawiony negatywnie z góry.

ocenił(a) film na 4
Astral_the_Shadow_Prayer

Co do wypowiedzi że to horror nie jest to się zgadzam. Ale "wampiry nie istnieją" i "gadzam się z twoją postawą w 100%" a potem "żeby nie było, jestem fanem fantasy." Ha, jest to całkiem śmieszne zdanie ;) w zależności od scenariusza wampiry też mogą być częścią filmu fantasy (i niejednokrotnie są). Niby wampiry nie istnieją ale napakowany barbarzyńca walczący z wielkim gadającym gadem i posługujący się się magią jest bardziej prawdopodobny i realny?

ocenił(a) film na 4
Lestat_18

W serii Blade jest wyraźnie w pierwszej części powiedziane że wampiryzm w filmie jest potraktowane z naukowego punktu widzenia. Jako nieuleczalna choroba, wirus niczym Aids tylko przenoszona w inny sposób. Jest to inne podejście do wampirów niż ogólnie spotykane w innych filach, książkach itp. Ale mniej radykalne niż w świecie "Buffy" gdzie wampiry do demony przywoływane z innego wymiaru i przejmujące dane ciało.
Dlatego należy trochę inaczej je postrzegać i w swoim wnioskowaniu nie dopatrywać się powiązań z innymi wampirzymi historiami i schematami.

W drugiej części wyraźnie naznaczone jest że wampiry mogą się rozmnażać - ale jest to wystosunkowane tylko to tych czystej krwi. Czy to dotyczy tych przemienionych ludzi za życia? Nie wiadomo. Czy wampir czytej krwi to wampir narodzony w dwóch innych wampirów czy tylko wampir który pochodzi bezpośrednio z lini pierwszego? (Draculi) Czy po prostu jak u ludzi pochodzi w długiej i poważanej rodziny a samo przemienienie w wampira odbyło się za zgodą rady wampirów itp. Też nie jest to wprost powiedziane.

Ja po obejrzeniu wszystkich trzech części mogę zaryzykować i według własnych upodobań stwierdzić:
Wampir czystej krwi to wampir zrodzony bezpośrednio od samego pierwszego wampira - Draculi. A także ich cieleśni potomkowie. Bo zakładam że tylko wampiry czystej krwi mogą się w ten naturalny sposób rozmnażać. Wszyscy w typowy sposób przemienieni ludzie w wampiry (przez ugryzienie) to tzw. pół-wampiry. I nie są oni w stanie normalnie się rozmnażać (jak ludzie). Także proces starzenia się wampirów czystej krwi jest typowo ludzki - starzeją się ale bardzo powoli. A ci przemienieni - dla nich czas rozwoju staje w miejscu.
"czyli wychodzi na to że taki noworodek zanim by wyglądął na 10-letnie wampirzątko by musiał rosnąć ze 100 lat?" dla mnie tak... przecież wampiry są długowieczne i pewnie czas nie stanowi dla nich takiego ograniczenia i przeszkody jak dla nas ludzi :D Wystarczy spojrzeć że ten Master w drugiej części jak wyglądał - pewnie za następne 1000 lat to byłby chodzącym workiem zgniłych kości :P

A co do pytania: "I co krwią takiego noworodka karmią?" ... Wiadomo przecież że krew to podstawa :D

Mnie ta opcja pasuje to charakteru filmu i tylko do tej trylogii ją stosuję. Inne wampirze filmy mają swoje prawa rządzące mrocznym światem i je szanuje :)