PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630798}
7,5 197 tys. ocen
7,5 10 1 197202
8,0 98 krytyków
Blade Runner 2049
powrót do forum filmu Blade Runner 2049

"Łowca Androidów" to film, który słynie m.in z niesamowitych zdjęć, jednych z najlepszych w historii. Ciekawe kogo Ridley zatrudni do oświetlenia tego obrazu.

John Mathieson potrafi malować światłem, ale ostatnio chyba nie po drodze mu z R.S. W każdym razie ma jakieś doświadczenie w tym gatunku i nie obraziłbym się gdyby dostał te posadę.

Może Darek Wolski? Jego filmów s-f nie widziałem, ale jeśli polubili się z Ridleyem na planie "Prometeusza" to możemy mieć Polaka w obsadzie;)

Jest jeszcze "Harris Savides", z którym Scott spotkał się na planie "American Gangster". Bardzo Go lubię, świetnie posługuję się kontrastowym, klimatycznym światłem (patrz "Seven").

Z nikim innym reżyser "Łowcy..." ostatnio nie pracował więc tylko ich biorę pod uwagę.

Chociaż gdybym miał trochę pofantazjować to rzuciłbym okiem np na Rogera Pratta (12 małp) .

krzychun

Wpadłem przypadkiem do tematu i zobaczyłem babol - oczywiście Savides nie robił zdjęć do Seven, ale podtrzymuję jego kandydaturę.

krzychun

Harry'ego już nie ma z nami. To może Jeff, syn Cronenwetha, który ostatnio zdobył nominację do Oscara? Byłoby to niezłe kontynuowanie ojcowskiej tradycji. Kogo Scott by nie wybrał, strona wizualna będzie maksymalnie dopieszczona. Rid już tak ma :)

Mnie zachwycają zdjęcia Prieto ("Aleksander", "Ostrożnie pożądanie"). Ten operator potrafi bardzo dużo. A jeżeli chodzi o spektakularne zabawy z kolorami i światłem, to Dion Beebe ("Chicago", "Wyznania gejszy") jest godny uwagi.

Wolski, to jednak bardzo sprawny rzemieślnik. Jego zdjęcia potrafią przykuć uwagę i są solidne, ale nie noszą znamion geniuszu.

krzychun

Może Dariusz Wolski. Ma na swoim koncie kilka kapitalnych obrazów

ocenił(a) film na 8
krzychun

No jak to? Najlepszy film SF od czasu "Blade Runnera"? Logiczne- "Gattaca" ze zdjęciami Idziaka.

Oczywiście Le_Pier ma rację, przynajmniej w pierwszych dwóch zdaniach bo potem już nie=)

Ale serio,serio, przy kapitalnym scenariuszu, wystarczy solidny rzemieślnik w rodzaju Larrego Fonga ("Watchmen","Super 8") czy Daniela Mindela ("Star Trek", "John Carter").

Żeby coś takiego powstało ("kapitalny scenariusz") to by trzeba zwołać Worldcon o gabarytach Los Alamos i kilka lat nad tym posiedzieć.

Fiasko.

ocenił(a) film na 9
krzychun

Wyborem oczywistym jest Jeff Cronenweth, syn Jordana.