PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112202}

Blady strach

Haute Tension
2003
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 11212
6,4 16 krytyków
Blady strach
powrót do forum filmu Blady strach

Muszę na wstępie zaznaczyć ze sięgnąłem po ten film ze względu na nazwisko reżysera, ktory po udanym remake'u "Wzgórz" i dobrych "lustrach" urósł w mych oczach na wschodzącą gwiazdę kina spod znaku gore, tudzież slashero-survivolowych siekanek, których w przemyśle filmowym rodem z USA jest nadzwyczajnie dużo, przy czym udanych, jest najzwyklej mało. Francuzi do nie dawna byli niemalże odwrotnością serwując przy tym udane slashery.
Po natłoku pseudo-ambitnych filmów holywoodzkich produkcji postanowiłem obejrzeć kino lżejsze, przynajmniej dla szarych komórek, bo z pewnością nie dla oka. Jako fan kina grozy z chęcią zasiadłem do obejrzenia omawianego filmu, od początku rozkoszując się perfekcyjnie zrealizowanymi scenami gore (może poza bezsensownym odrąbaniem głowy przy użyciu mebla). Pod tym względem film jest naprawdę udany, w końcu to ten tytuł otworzył drogę do Hollywoodu dla Alexandra Aja.
Pomijając grę aktorską, która była naprawdę dobra, przejdę może od razu do konkretów, czyli do slów krytyki:). Cale 3/4 seansu to dobrze zrealizowana prosta rzeźnia, typowo na odmóżdżenie, ale żeby było zabawniej najwyraźniej scenarzyści chcieli zabrać widzom satysfakcje z bezmyślnego oglądania posoki krwi, wprowadzając psychologiczny watek rozdwojenia jaźni...ok wszystko było by fajnie, gdyby tylko trzymało to się kupy, tak jak to mialo naprzyklad miejsce w "tozsamosci" lub "figh clubie"-choc ten akurat to juz zupelnie inne kino. Chcecie dowodu na brak logiki?? o to one- Dziewczyna była po raz pierwszy u koleżanki w domu, tym samym po raz pierwszy w tej okolicy, wiec skąd znała imię gościa na stacji benzynowej?? skoro morderca byl wytworem jej wyobraźni, jej wcieleniem to kto jeździł furgonetka?? gdy ujrzeliśmy furgonetkę po raz pierwszy Marie była w domu, furgonetka była także wyimaginowana?? skoro tak? to czym u licha została przewożona ofiara?? Marie wzięła ja na barana?? nie wspomnę juz o scenie pościgu po lesie, Marie jechala dwoma autami naraz?? furgonetka wypchała ten drugi samochód z drogi niby jak???Transformers 2??:)...i Przede wszystkim dlaczego akurat jej mordercza natura aktywowała się w tamtych rejonach i z jakiego powodu??, inne motywy pominę bo można by jeszcze je jakoś wyjaśnić...

Jednym słowem film póki byl prosty byl dobry, od momentu kiedy zachciano zagmatwać historie film zepsuł sie a widzowi pozostaje uczucie ze scenarzyści chyba zasnęli w pewnym momencie przy pisaniu a gdy się obudzili dokończyli scenariusz nie do końca pamiętając o czym pisali wczesniej ...a szkoda bo mógł to być naprawdę dobry slasher z elementami gore.