PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=510596}
5,9 2,4 tys. ocen
5,9 10 1 2358
6,0 2 krytyków
Bloomington
powrót do forum filmu Bloomington

oglądnęłam już wiele filmów o miłości dwóch kobiet i wywnioskowałam, że większość filmów kończy się źle

the_cranberries

Widocznie nawet twórca homo kina uważa że "inna miłość"nie zasługuje na szczęśliwe zakończenie...szkoda

ocenił(a) film na 5
nudnaja1234

z drugiej strony, filmy o tematyce LGBT skłaniają do myślenia. Nie są to tak płytkie filmy jak te o miłości "kobiety i mężczyzny, które są przesłodzone i kończą się jak najbardziej happy endem". Też bym chciała, żeby tworzono więcej filmów tego typu z "radosnym" zakończeniem, jednak nic nie pozostaje tak w pamięci jak łzy wylane na świetnym filmie którego zakończenie wstrząsa dogłębnie xD

ocenił(a) film na 4
Krupssi

racje masz i skłaniam się do tego nisko xD ale nie sądzisz, że to jakiś sposób dyskryminacji itp? to po prostu moja opinia.

ocenił(a) film na 5
the_cranberries

mhmm no możliwe, chociaż homo kino nadal jest tematem niszowym, co widać w Polsce. Nie znajdziemy tu wielu zagranicznych filmów, nawet na necie. Myślę, że minie jeszcze trochę czasu, zanim normalnie włączymy TV i będziemy mogli oglądać takie filmy xDD Póki co, to niestety zauważyłam że w coraz to wielu teledyskach pojawia się watek homo... no kurde, to coraz bardziej zniechęca innych widzów do tych kwestii. Nagie całujące się laski w klipach muzycznych stały się chlebem powszednim. Ludzie widząc ten wizerunek, w rzeczywistości nie dostrzegają niczego innego w filmach lgbt. Tym samym spada oglądalność xD

Krupssi

Proszę Cię, rozumiem, że ludzie mają różny gust, że jednym się ten film podobał (wnioskuję, że np. Tobie), a innym nie (np. mnie), ale mówienie, że filmy traktujące o miłości/związkach/przygodach kobiety i mężczyzny są "płytkie", tylko dlatego, że nie ma tam wątku lesbijskiego, jest bez sensu. Są filmy dobre i filmy złe, są takie średnie i takie super świetne, nie dzielmy tego wg. orientacji seksualnej ich bohaterów/bohaterek.

ocenił(a) film na 5
baluk

sorry może źle się wyraziłam i nie dopisałam wcześniej "niektóre są płytkie" bo ja nie oceniam filmów pod względem tego czy są tam homo czy hetero. Znam tylko kilka (nie wiem...2 ) wzruszających filmów LGBT a większość, która wycisnęła mi łzy (mówię o filmach miłosnych czy jak to nazwać) to normalne filmy. Mi się średnio film podobał ale ja oceniam również za fabułę, jakość zdjęć itp więc dlatego dałam taką ocenę.

Krupssi

Spoko, ze swoich preferencji filmowych nie musisz się przecież nikomu tłumaczyć, czepiam się tylko wydźwięku Twoich słów :)

ocenił(a) film na 5
baluk

no źle ujęłam, nawet nie zauważyłam jak to brzmi ;)

ocenił(a) film na 5
the_cranberries

w taki razie widziałaś zdecydowanie mało filmów z tzw. branży, które miały szczęśliwe zakończenie ;)
np. Mango kiss , I can`t thing straigh , Saving Face , Niespodziewana miłość , Elena Undon ;)

ocenił(a) film na 5
the_cranberries

też to zauważyłam i sama się zastanawiam, dlaczego tak jest.

the_cranberries

Można, są też takie filmy. Czy jest ich mniej niż w kinie dotyczącym hetero związków? Nie wiem, nie prowadziłam żadnych statystyk. Całkiem możliwe, że dzieje się tak dlatego, iż większość osób homoseksualnych ma za sobą jakieś zawody miłosne (ale czy hetero mają ich mniej?) oraz być może dlatego, że generalnie w naszym świecie miłość homoseksualna bywa często bardziej skomplikowana poprzez brak akceptacji czy to otoczenia czy samej osoby, na którą spada to uczucie. Nie oszukujmy się, o wiele mniej wygodnie i bezpiecznie jest być gejem, lesbijką czy bi. Może stąd ten pesymizm? Niektórzy uważają ponadto, że smutne historie są bardziej wiarygodne :)