PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=431771}

Bobasy

Bébé(s)
2010
7,5 2,8 tys. ocen
7,5 10 1 2840
Bobasy
powrót do forum filmu Bobasy

Przepiękny

ocenił(a) film na 9

Film jest po prostu przepiękny. Cztery różne kultury, cztery różne sposoby wychowania, cztery różne światy.
Najciekawsza wydała mi się Afryka. Jak niewiele tym dzieciom potrzeba do szczęścia...
np. (UWAGA SPOILERY):

zamiast mnóstwa zabawek do wyboru, do koloru (jak w Tokio czy San Francisco), wystarczają im zwykłe kamienie i ile już z tego mają radochy :D
Albo uderzyło mnie, jak Ponijao wziął z piachu jakąś kość i wsadził sobie do buzi lub zaczął lizać psa, gdy tymczasem w krajach rozwiniętych trzeba wszystko dokładnie wyczyścić, a jak dziecko weźmie do buzi coś z podłogi, to już panika, że zarazki.

ocenił(a) film na 6
beatinha

Czytając komentarze odnoszę wrażenie, że należę do bardzo wąskiego grona osób sceptycznie podchodzących do dzieła Balesa. Niestety portret czterech niemowląt do mnie nie przemówił. Naturalnie początek intryguje i przyciąga wzrok, jednak z każdą minutą czas zaczyna wlec się jak babcia staruszeczka holująca siaty pełne zakupów na ostatnie piętro wieżowca. Oglądając Bobasy odniosłam wrażenie, że w/w obraz jest kolejnym tomem kolekcji dokumentów National Geographic. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że to dystrybucja kinowa. Ciekawie podpatrzeć na życie i kulturę tak bardzo różniącą się od naszej (Afryka, Mongolia) i ta część filmu może rzeczywiście zachwycać. Z drugiej jednak strony zestawiono Japonię i San Francisko o wiele bardziej nam znane. Nie od dzisiaj wiadomo, że dzieci (szczególnie w pierwszych miesiącach życia) wzbudzają powszechną euforię przekładającą się w naszym języku na "ochy" i "achy". Trudno byłoby zrobić dokument o małych słodkich berbeciach, który spotkałby się z dezaprobatą odbiorcy.
6/10