PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=769874}
6,9 4,5 tys. ocen
6,9 10 1 4454
6,8 5 krytyków
Bomb City
powrót do forum filmu Bomb City

Film z tezą rzeźbioną toporkiem. Prosty i przewidywalny. W dodatku z wplecionym raz po raz społeczno-politycznym bełkotem.
Kto wie, może jak się ma 16 lat, wówczas coś takiego 'poraża'. Ale ja dziękuję i żałuję straconego czasu.

ocenił(a) film na 6
jah1_filmweb

miałem dokładnie to samo wrażenie - twórca się nie absolutnie nie przygląda zdarzeniu, nie próbuje go zrozumieć, od razu ocenia i widzowi już niewiele zostaje do interpretacji własnej. Od razu stawiana jest teza i wokól niej reżyser wszystko prezentuje. Na koniec 5x powtarzane jest, że zginął, bo inaczej wyglądał i inaczej się ubierał, ale drugim powodem bylo to, że przyjechał z baseballem i łańcuchami napieprzać ludzi.

ocenił(a) film na 7
jah1_filmweb

Przewidywalny musiał być, w końcu to film oparty na faktach. Owszem, przemyślenia głównego bohatera to społeczno-polityczny bełkot, ale punki nigdy umysłami lotnymi nie byli, więc te jego polityczno-poprawne bzdury można było zignorować. Jeśli wcześniejsze zdarzenia przez zabójstwem miały miejsce to punki sami na to wszystko sobie zapracowali. Oczywiście z głównym morałem owej produkcji się zgadzam - nie można zabijać ludzi ze względu na to, że inaczej się ubiera i wyznaje inne wartości, ale z drugiej strony nie można być do wszystkiego nastawionym antyspołecznie. Wyrok też szokuje, ale takie sądownictwo, a nawet gorsze, mamy u siebie. Pomimo wad film mi się podobał, bo pokazywał jeszcze prawdziwych punków, którzy w latach 90. byli obecni także w Polsce (teraz punk praktycznie już nie istnieje) i miał kilka fragmentów, które przypadły mi do gustu, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to produkcja wybitna.

użytkownik usunięty
drenz

"jeśli wcześniejsze zdarzenia przez zabójstwem miały miejsce to punki sami na to wszystko sobie zapracowali" o widzę kolejny porządny i prawy obywatel, nie wyróżniający sie z mas i traktujacy tych żyjących inaczej jako zło oraz oksarżający ich o wszystko. Nie dziwne, ze takie skandaliczne wyroki i brak sprawiedliwości mają miejsce, skoro większośc tzw. społeczeństwa myśli podobnie jak ty.

ocenił(a) film na 7

Radzę przeczytać CAŁY post ze zrozumieniem a nie wypisywać głupoty, które zresztą trącą hipokryzją. Może wytrzeźwiej?
A co do cytatu, to gdyby nie było z ich strony prowokacji, to do tej całej sytuacji by najprawdopodobniej nie doszło. A tak zapoczątkowała cały łańcuch wydarzeń. Reżyser też nie ułatwia zadania, bo przedstawia historię z jednego punktu widzenia.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

,,,,

ocenił(a) film na 4
jah1_filmweb

Trafiłeś w punkt.