Cel

The Objective
2008
5,4 2,9 tys. ocen
5,4 10 1 2915
Cel
powrót do forum filmu Cel

O tym filmie dowiedziałem się dzięki rubryce "Plakaty tygodnia". Z opinii jakie tu przeczytałem wynikało, że jest to interesująca pozycja. Niewiele to informacji, ale tytuł zapadł mi w pamięć.

Wiele osób miało skojarzenia z "Blair Witch Project", miałem je też ja. Przez dłuższy czas obserwujemy żołnierzy, którzy mają zadanie zbadać pewien cel. Jak się jednak okaże, zadanie będzie bardziej niebezpieczne, niż się wszystkim wydawało.

Film ma całkiem niezły klimat. Poczynania żołnierzy wydają się realistyczne, dzięki czemu nawet kończące się zapasy wody brzmią złowieszczo. Narracja bohatera zapobiega przestojom, przybliżając w nieco pompatyczny sposób sytuację oddziału. Pomimo tego, że na pierwsze objawy działania sił paranormalnych trzeba długo czekać, fabuła zapewnia parę scen przełamujących monotonię wędrówki bohaterów.

Z technicznego punktu widzenia film nie zachwyca, ale też nie razi. Efektów jest mało, ale prezentują się zadowalająco. Aktorzy zaś wypadają raczej przeciętnie - żaden też nie miał do zagrania zbyt charakterystycznej postaci, przez co żadna z osób nie powinna na dłużej zagnieździć się w naszej pamięci.

Sam zaś cel wyprawy mnie rozczarował. Ślady paranormalnej aktywności napotykane przez żołnierzy niespecjalnie zdają się logicznie łączyć, a tajemnicza, niejasna końcówka wygląda niestety dość banalnie i wciąż wielu rzeczy nie wyjaśnia. Gorzej, że jest to jeden z głównych wabików filmu, więc jego ocena może przeważyć o naszej opinii o filmie. Nawet w "Blair Witch ..." wiedzieliśmy z czym mamy do czynienia...

"Cel" moim zdaniem nie należy do udanych obrazów. Pomysł na film nie był najłatwiejszy do zrealizowania i efekt moim zdaniem nie jest rewelacyjny. Tajemniczy klimat obrazu wciąga, ale finał trąci banałem. Nie polecam.
1-2/5

wspominane filmy:
ok. 2-3/5 "Blair Witch Project" http://blair.witch.project.filmweb.pl/