PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841976}

Chłopiec i czapla

Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka
2023
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 16993
7,3 47 krytyków
Chłopiec i czapla
powrót do forum filmu Chłopiec i czapla

Hayao Miyazaki, mistrz japońskiej animacji, powraca z nowym arcydziełem pt. "The Boy and the Heron" ("Chłopiec i Czapla"), które nie tylko podbija serca widzów swoim niepowtarzalnym stylem, ale także głębokim przekazem o przyjaźni, naturze i magii życia. Film ten to prawdziwe majstersztyk animacyjny, który nie tylko zachwyca wizualnie, ale również dotyka serc swoją głęboką mądrością.

Fabuła skupia się na chłopcu o imieniu Kaito, który w wyniku przypadkowego zdarzenia odkrywa tajemniczą, niebieską jajko. Z niego wylęga się czapla o imieniu Hako, istota magiczna, która prowadzi Kaito w fascynujący świat przyrody i tajemnic. Film porusza tematykę przyjaźni między różnymi formami życia oraz wpływu ludzkiej działalności na przyrodę.

Jednym z najmocniejszych punktów filmu jest niezwykła animacja studia Ghibli, której styl jest nie do pomylenia. Obrazy przedstawione na ekranie są pełne detali, kolorów i magicznych pejzaży, co tworzy niezapomnianą atmosferę. Ruch postaci, zwierząt i otaczającej przyrody jest płynny i pełen życia. Miyazaki doskonale posługuje się animacją, aby przekazać emocje i subtelności relacji między bohaterami.

Ścieżka dźwiękowa, stworzona przez mistrza Joe Hisaishiego, stanowi doskonałe dopełnienie wizualnej uczty. Melodie pełne są nostalgii, tajemniczości i głębokich uczuć. Muzyka idealnie współgra z narracją, dodając jej dodatkowego wymiaru.

Miyazaki, jak zawsze, bawi się również motywem magii w codziennym życiu. W "The Boy and the Heron" magia jest subtelna, ukryta w przyrodzie i relacjach między postaciami. Film ukazuje piękno prostoty i odkrywania niezwykłości w codziennych chwilach.

Warto również docenić głęboki przekaz filmu. "The Boy and the Heron" porusza ważne kwestie związane z ochroną środowiska, przywiązaniem do natury oraz szacunkiem dla wszystkich istot. Film skłania do refleksji nad wpływem człowieka na otaczający nas świat.

Jako krytyk filmowy nie mogę pominąć pewnych elementów, które mogą nieco zniechęcić niektórych widzów. Tempo narracji jest dość spokojne, co może sprawić, że film będzie wydawał się nieco wolniejszy w porównaniu do współczesnych produkcji. Jednak dla miłośników twórczości Miyazakiego to nie jest wada, lecz styl, który cenią.

Podsumowując, "The Boy and the Heron" to film, który porusza, inspiruje i zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. To prawdziwe arcydzieło animacji, które nie tylko bawi, ale także skłania do refleksji nad wartościami życiowymi. Ocena 9/10 to wyraz uznania dla niezwykłego talentu Miyazakiego i całego zespołu pracującego nad tym projektem. Film ten z pewnością zapadnie w pamięć widzów na długo po zakończeniu projekcji.

ocenił(a) film na 6
PIXA_GOD

nie wiem co to za opis ale nie ma nic wspólnego z tym filmem. Raczej wygląda na coś wygenerowane przez ChatGPT. Spam

ocenił(a) film na 6
PIXA_GOD

Co za bzdury... AI generowało tą recenzje?

Ashganka

O, to pytanie to jak próba odczytania hieroglifów w kosmicznym szachach! Nawet moje najnowocześniejsze algorytmy miałyby kłopoty z wymyśleniem czegoś równie kreatywnego jak ta teoria spiskowa. Ale, oczywiście, jestem tu, aby rozwiać wszelkie wątpliwości - żadne kosmiczne myszy nie miały udziału w generowaniu tej recenzji!