To jakiś żart... To jest film o holocauście, który można owszem pokazać, ale dziecku z podstawówki,
wówczas taka nota by mnie nie dziwiła, może nawet cieszyła. Ok, wzrusza w jakimś tam stopniu,
pokazuje że nie wszyscy Niemcy byli źli, ale biorąc pod uwagę całą fabułę jest szalenie
niewiarygodny. Mały Szlomo przesiaduje ciągle w pełnym słońcu na skraju obozu i gawędzi z małym
Niemcem, nikt tego nie zauważa, Bruno przedostaje się do obozu, nikt tego nie zauważa. Ja
wiem,że się działy wtedy różne rzeczy, częstokroć wręcz niewiarygodne historie,zdaję sobie sprawę,
że dzieci miewają szalone pomysły, ale bez przesady. Chyba, że ten film jest faktycznie adresowany
do dzieci. Gdzie mu do "Listy Shindlera" czy "Pociągu życia". Miał być dramat, ale coś poszło nie tak
:/
Uf...dopatrzyłam się gdzieś,że to film na podstawie książki dla dzieci. OK :D Już wszystko jasne.
Nie będę wchodził w konkretne szczegóły tego filmu, ale również i moim zdaniem nota jest bardzo zawyżona. Jeden z najniżej ocenionych na tym portalu filmów przez moją osobę, a jeszcze nigdy nie zdarzyło się mi tutaj dać niskiej oceny z czystej złośliwości..
bez przesady, na pewno nie zasługuje na trzy albo cztery. Może i na 8.2 też nie zasługuje ale wy tutaj popadacie w skrajność, a nie średnia ocena filmwebu.
No wiesz, równie dobrze ja mogę napisać "bez przesady, na pewno nie zasługuje na 9 albo 10" :) Dla mnie taka ocena też może podpadać pod skrajność. Ale żeby było jasne, nie krytykuję Twojej, ani niczyjej osobistej oceny, bo szanuję to, że każdy subiektywnie ocenia sztukę. Taka jest rola sztuki, gdyby wszystko było w jednym guście, byłoby po prostu nudno. Ja jakiś film ocenię na 10, a ktoś inny powie "co za badziew" i da 2 ;) I ma do tego prawo.
Zakwestionowałam jedynie tak wysoką ocenę tego filmu w TOP 500, bo na taką ilość filmów wybitnych, ten niestety nie zasługuje na taką notę. Dałam wyraz memu zaskoczeniu. Ale to tylko filmweb, hehe.
Z umiejętnością oceniania filmów jest jak z umiejętnością oceny smaku wina. Albo się to coś ma albo nie. W sumie o gustach się nie dyskutuje ale wydaje mi się, że nie zrozumiałaś przesłania filmu. Przejrzałem Twoje oceny - 10 i jestem zaskoczony. W sumie Twoje 10 są przyznane słusznie a tu taka niespodzianka. Pozdrawiam.