to chyba jakiś żart?to co najwyżej średni film,epatujący tanimi chwytami,zupełnie nierealny,nie wiem kto to ocenia-ten firm nie jest ambitny,nie jest to wysokobudżetowa produkcja, więc skąd te wysokie oceny?że niby dziecko umarło?
Zgodzę się z tobą. Film bardzo nierealny. Ten kto go tworzył chyba nie wie co to wojna i obozy koncentracyjne. Pomysł może i dobry ale na 37 miejsce zdecydowanie nie.
Zgoda, nierealny, ale nie sądzę, że twórcom filmu chodziło o zachowanie realności.
Całkowicie sie z Tobą zgadzam. Jednak ranking FW to żart. Przychodza dziewczynki 14letnie nie mające pojecia o kinematografii i wystawiają temu gniotowi 10/10 nie mając pojecia o co w tym filmie chodzi i jak on obraża ludzka inteligencje. Popłakały sie, wiec musi byc wspaniały. To jest obraza, ze np. Gladiator lub Zapach Kobiety lub Mroczny Rycerz jest nizej w rankingu niz ten DENNY FILM. Zdecydowanie odradzam, a ludzie, którzy wystawiaja ocene 6+ muszą obejrzeć prawdziwe kino, bo ten film jest żalosny.
kolega powyżej wymienił parę przykładów, jednak te filmy przynajmniej są w najlepszej setce, problem w tym że jakiś wyciskacz łez(w dodatku słaby,mnie się nawet jedna w oku nie zakręciła)stoi kilkaset pozycji wyżej niż Między Słowami np. i uwaga 320 pozycji wyżej niż Pociąg Życia! R.Mihaileanu; dalej:Wybór Zofii A.J.Pakula miejsce...445 !Już staram się wymieniać tylko filmy związane z holocaustem (prócz Między Słowami-wiadomo:))...żenada,rozumiem że każdy ma swój gust, ale litości...w ogóle w tej 100 jest z 30-40 pozycji, które bym bez mrugnięcia wyje....
Uważam, że film jest bardzo dobrze zrealizowany. Wszystko jest pokazane oczyma dziecka. Temat jest ujęty z innej perspektywy. Ciekawie zrealizowany. Film to nie zawsze trzymanie się kurczowo tego co jest realne. Ten film nie ukazuje obozów koncentracyjnych skupia się na małym chłopcu, na tym jak on to wszystko widzi. Spróbujmy się postawić na miejscu tego dziecka czy ono było świadome tego co się tak naprawdę wokół niego dzieje. To również może wpłynąć na odbiór tego filmu, jako nierealnego. Dziecko wojnę postrzega inaczej od nas, wielu rzeczy nie dostrzega. Moim zdaniem film zasługuje na uznanie.
Każdy oczywiście ma prawo do swojej oceny - nie podważam tego. Dla mnie film był po prostu katastrofą. Mam już dość ckliwych filmideł, które opisują w "realny" sposób to jak wyglądała codzienność w tamtych czasach. Przydałby się film, który opisywałby w sposób "baśniowy" i oderwany od rzeczywistości sytuację w jakiej znaleźli się ludzie, zmuszeni do życia w obozach - coś na pograniczu fikcji. Niestety - ten film na siłę stara się być rzeczywistym, przez co jest "śmieszny" i irytujący. Nie wspominam już nawet o błędach, które go po dyskwalifikują jako film "wojenny".
Ja bardziej traktuję ten film jako dramat psychologiczny. Zgadzam się, że w filmie jest mnóstwo błędów i byłby bardziej wiarygodny, gdyby rozmawiali po niemiecku, ale każdy kto się interesuje tematem będzie o tym wiedział. Film ma dać do myślenia, pokazać, jak Niemcy postrzegali wojnę i obozy, szczególnie dzieci jak Bruno i jego siostra, która uwierzyła w propagandę. Film może nie wszystkich wzrusza, ale zakończenie na pewno wbija w fotel. I to kolejny plus-jest nieprzewidywalny, czego brakuje w niektórych filmach o tej tematyce.
Zgadzam sie z ta opinia.... film moze nie gornych lotow ale nie byl zly.... i takie moje 5 groszy - brakowalo mi w tym filmie Niemca gadajacego po niemiecku.... lubie filmy wojenne i o tej tematyce ale naprawde bylo by lepiej gdyby Niemiec gadal po swojemu Rosjanin po swojemu itp itd. to dodaje filmowi jakies autentycznosci a tu wszyscy po angielsku - troche szkoda.... daje 7\10
film był... dobry... ale rzeczywiście nie zasługuję na to aby być w 50 najlepszych filmów na FW
Teraz jest w "top 32" ;)
Zgadzam się z "przedpiszącymi", że ten obraz jest zbyt mało wiarygodny, Przesłanie jawnie podane na tacy, ale brak w nim realności, poważniejszego związku z historią. Wiadomo że śmierć dziecka roztkliwia, ale czy krótka historia życia chłopca uda się zapamiętać na dłuższy czas, czy wróci się do filmu za x lat?
Co nie zmienia faktu że obecnie ten film stoi wysoko i pewnie będzie jeszcze utrzymywać wysoko.
Nie wiem co cię tak śmieszy, moim zdaniem film w pełni zasłużył sobie na 32 miejsce. Trzeba się w czuć w ten film oglądając go, pomyśleć o sytuacji tego biednego chłopca zesłanego na stracenie w obozie, o tej całej niemieckiej niesprawiedliwości, o cierpieniu. A nie tylko tępo obejrzeć ten film z nudów dla zabicia czasu kompletnie bez zrozumienia...
Ta ocena to jakiś żart. Film jest w porządku, ale bez zachwytu! Optymalnie wg mnie jego ocena powinna wynosić około 5. Film jest bardzo przeciętny.
Ranking nie jest ustalany wg twojego gustu ale ogółu i myślę ,że powinno znaleźć się w nim miejsce na ten film dlatego ,że jest jedyny w swoim rodzaju. Nie wiem jak można pisać ,że film to katastrofa albo ,że jest nierealny sorry mroczny rycerz jest przecież realny...Sama pamiętam jak będąc dzieckiem oglądałam wiele razy obraz wiszący w lokalnym kościele przedstawiający więźnia obozu i zastanawiałam się czemu jest w piżamie i wisi w kościele w tak brudnym i nieeleganckim stroju ;/ tak więc i odczucia i sytuacja jak najbardziej realna
Świetnie powiedziane. Pomysł był świetny, spojrzenie z zupełnie innej strony. Dlaczego nierealny? Ok, być może ta sytuacja się nie wydarzyła, ale mogłaby. Ja osobiście mam dość filmów o wojnie obrazującej powszechne cierpienie, rozpacz, dramat. To były osobiste tragedie każdego człowieka. To było coś niewyobrażalnego, dla każdego, komu przyszło żyć w tych czasach. I ten film to pokazuje, ale zupełnie nie tak jak my to sobie wyobrażamy. Porusza i uświadamia wiele istotnych kwestii, jeden z najlepszych, jaki widziałam. Podziwiam reżysera, to mistrzostwo tak oklepany temat przedstawić w tak zaskakujący sposób.