Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Fajny wątek z chłopcami, pokazane jak rozumuje dziecko. Ale wkurza mnie, że Anglicy myślą, że tak to wyglądało. Że sobie żydzi stali otępieni a potem tylko do komory? Oni byli poważnie torturowani, pracowali do upadłości w mrozie, z gruźlicą, grypa, masakra! Ten film tego nie pokazuje. Ale wątek dzieci i samo zakończenie - tak wzruszające, bo umiera jedyny syn, a co mają powiedzieć ci, którzy stracili tam całą rodzinę, jak ten Szmul stracił ojca i nikogo to nie obchodziło. To jest dobre, wzrusza mnie to zakończenie, bo dziecka i tej rozpaczającej matki szkoda, ale i ambiwalencja - bo przychodzi myśl, że temu hitlerowskiemu naziście dobrze się stało i "dobrze mu tak".

iris_1984

Szkoda tylko dzieciaka - to prawda. Faktycznie film trochę przekoloryzowany - spędzanie "wolnego czasu" przed drutem dwóch chłopców bez żadnej straży, nie pracujący żydzi (widzimy to wtedy, kiedy Bruno już jest w obozie), a tak naprawdę oni nie mieli nawet chwili wytchnienia, swobodne wejście, a co z tym idzie wyjście z obozu..
Ale chyba nie o to w tym filmie chodzi, aby pokazywać jego "lekkie" podejście do tematu. Wg mnie chodzi tu głównie o to, aby ukazać, zakłamanie, w którym żyli nawet rodziny SS'manów. Bruno z jednej strony domyślał się, że coś jest nie tak, ale cały czas był okłamywany przez ojca, siostrę, że żydzi na to zasługują, a poza tym wcale nie są źle traktowani w obozie. Był zaskoczony warunkami w obozie, ale w głębi serca wg mnie wiedział, że coś jest nie tak. Po prostu znalazł się w złym miejscu, w niewłaściwym czasie co skutkowało takie, a nie inne zakończenie.. Film mi się podobał. Pokazał przyjaźń z innej perspektywy. Z tej, w której chłopcy byli za młodzi, aby zrozumieć prawdę i okrucieństwo tamtejszego świata, co pozwoliło im się lepiej poznać, a nie zbudować między sobą muru. I nie można tu patrzeć na absurdy, tylko na kontakty między ludzie, bo to o to tu tak na prawdę chodzi. Bardzo dobry: 8/10