Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Amerykański Film

ocenił(a) film na 5

Słabo pokazane realia obozów koncentracyjnych. Film dobry, ale nie aż tak dobry. Moim zdaniem zbyt wysoko oceniany.
Gdyby film tworzyli Polacy, moim zdaniem wyszedłby lepiej.

ocenił(a) film na 8
SubzQ

Trzeba się zastanowić czy ten film miał odzwierciedlić realia obozów koncentracyjnych, czy też może był opowieścią o chłopcu któremu zderzają się w myślach 2 całkowicie różne wizje świata. To nie miał być film ukazujący ciężka pracę w obozach, tortury czy nieludzkie zachowania nazistów. Tutaj widać jak umysł dziecka który jest nieskażony świadomością o morderczych dokonaniach człowieka nie potrafi pojąć skąd to wszystko się wzięło i co kierowało tymi ludźmi do czynienia takiego zła. Generalnie mamy tu do czynienia z tematem holocaustu ugryzionym z nieco innej strony i w tym tkwi oryginalność tego filmu. Na moje 8/10 ;)

ocenił(a) film na 5
grinder_filmweb

W sumie tak, zgadzam się ale na prawdę zbyt słabo to pokazali. Chodzi mi głównie o sam wygląd tego obozu, również wygląd tego małego żyda(był zbyt GRUBY). Film mi się podobał, gra aktorska itd. ale ten obóz xd

ocenił(a) film na 8
SubzQ

Także mam wrażenie, że to nie otoczenie, sceneria miał być w centrum uwagi widza ;) Sam dom w Berlinie, jak dla mnie bardziej wiktoriański, angielski, niż typowy niemiecki. To samo z ubiorem, czy częścią wyposażenia - nie przystawała do epoki, przynajmniej w moim mniemaniu.

Wracając do sedna :)
Był to pierwszy film, który ukazywał siłę propagandy. Siostra Bruna jej uległa. On sam, był zbyt ciekawski, by się jej poddać. Film pokazuje też, że nie wszyscy mieszkańcy Rzeszy byli za nazistami (chyba warto to rozgraniczyć).
Podobny obraz mamy Lektorze. Tam pokazano, że sami strażnicy byli w pewien sposób więźniami - nie mogli złamać rozkazu. Nie mogli dopuścić, by ktoś uciekł.

Chcę też zwrócić uwagę na Bruna. Gdy spotkał Szmula powiedział mu, że skoro ma tam kolegów, to "ma się fajnie", ponieważ on jest "uwięziony" w domu. Jak jego matka. Jak jego babka. Mniejszość, która nie podzielała poglądów Hitlera, była skazana na ukrywanie się.

A polski film powstał. W ciemnościach. Lepszy? Dla mnie równie niepoprawnie oddający sprawę Żydów w Polsce, jak ten film oddający wygląd obozów ;)

ocenił(a) film na 9
grinder_filmweb

grinder zgadzam się. to nie miało odzwierciedlać realiów obozu. powstały miliony filmó, ale właśnie dopiero relacja tych dzieci uświadamia nam, właśnie co? że nie rozumiemy i nigdy nie zrozumiemy jak ludzio mogli ludziom urządzić piekło...