Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419572
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

W scenie, w której Gretel pod pilnym okiem nauczyciela czyta o Żydach jak na dłoni widać to, co wspólnego ma nazizm z antysemityzmem. Aż dziw, że ta druga ideologia zyskała sobie w Polsce tylu zagorzałych fanatyków. Tego co nie wpoili naziści, Polacy wpoili sobie sami. Ale jeszcze smutniejsze jest to, że wielu nie widzi żadnego związku, a może nie chce widzieć? Czyżby miał tutaj zastosowanie mechanizm wyparcia Freuda? Co ciekawe to samo zachowanie możemy zauważyć w filmie (ojciec, który chciał wierzyć, że w obozie są kawiarnie (sic!)). Polacy też znaleźli sobie powód aby uwierzyć w słuszność swoich czynów i traktowania Żydów gorzej od zwierząt. Ach ten wrogo nastawiony Izrael z ogromnym potencjałem atomowym! Nienawidźmy za to wszystkich Żydów i wierzmy, że bez nich świat stanie się lepszy. Uczyńmy z siebie rasę panów chociaż na małą skalę - tutaj w Polsce. Sielankowy sen Hitlera spełnia się po 70 latach.

Piękny to film. Może nie pod względem ujęć, muzyki i fabuły, które były średnie. To film, który ma ogromną wartość mentalną. Różni się od innych filmów tego typu pod tym względem, że jego głównym celem nie jest pokazanie tego jak wyglądało życie, ale jak powinno wyglądać teraz. Mija drugie pokolenie, a ludzie nadal nie wiedzą... bo nie chcą.

użytkownik usunięty
eLNikO

Możesz podać przykłady tego antysemityzmu w Polsce ?

Nie utożsamiaj Izraela z żydami - ludzie,którzy mają negatywne zdanie o Izraelu mają do tego podstawy. Wiem,bo również takie poglądy podzielam. Zbrodnie jakich dzisiaj dopuszczają się wojska izraelskie (żydowskie) względem Palestyńczyków nie różnią się niczym od tego co kiedyś wyrządzili żydom Niemcy.

źródło: http://truedemocracyparty.net/2012/11/media-distraction-blood-distraction-israel gaza-latest-media-distraction-written-in-the-blood-of-palestinians-the-true-face -of-brutality-in-the-middle-east/

Tutaj jeden żyd powiedział całą prawdę o nich: http://www.youtube.com/watch?v=J0Z2Qn_XbPA

Izrael to sztuczny twór,nie ma nawet konstytucji. Tak naprawdę Izrael nie ma żadnego prawa by istnieć jako państwo.

"Polacy też znaleźli sobie powód aby uwierzyć w słuszność swoich czynów i traktowania Żydów gorzej od zwierząt."
O jakich konkretnie czynach mówisz ? Czy chodzi o II wojnę światową ? To wiedz,że Polacy czuli niechęć do narodu żydowskiego, gdyż
żydzi współpracowali z NKWD, donosili na Polaków, którzy zostali przez donosy żydowskie wywiezieni na Syberię, żydzi chcieli w ten sposób zgarnąć ich własność. To smutniejsze biorąc pod uwagę fakt, że Polacy jako jedyni przyjęli przesiedlonych przez cara żydów:
http://www.naszdziennik.pl/wp/22214,konfederacja-warszawska.html

http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_149.html
http://alehistoria.blox.pl/2012/02/KILKA-UWAG-O-POLAKACH-I-ZYDACH-PO-WOJNIE.html

"Mija drugie pokolenie, a ludzie nadal nie wiedzą... bo nie chcą."
Wyszło, że tym niewiedzącym jesteś tutaj niestety właśnie ty.

użytkownik usunięty

Masz jeszcze inny link: http://www.wykop.pl/ramka/516087/germany-1940-israel-2009/
Porównanie zbrodni niemieckich i żydowskich - czym one się niby różnią ?

"Możesz podać przykłady tego antysemityzmu w Polsce ?"
Nie mam zamiaru. Chyba nie należysz do tych, którzy patrzą, a nie widzą?

"Nie utożsamiaj Izraela z żydami - ludzie,którzy mają negatywne zdanie o Izraelu mają do tego podstawy."
W którym miejscu to zrobiłem? Chodziło mi właśnie o to, że utożsamianie Izraela z Żydami jest przejawem braku logiki i ignorancji. I rzeczywiście, niektórzy mogą mieć złe zdanie, ale jak dobrze zauważyłeś, o IZRAELU.

Każda zbrodnia jest zła i myślę, że dalsze dumanie nad różnicami pomiędzy nimi do niczego nie prowadzi. Co gorsza przez takie porównania które podałeś, podsycana jest nienawiść do Żydów, nie do Izraela.

Norman Finkelstein? Film całkowicie wyrwany z kontekstu. Ale nawet na podstawie tego fragmentu nie trudno oprzeć się wrażeniu, że oboje... mieli rację! Tyle, ze profesor nie do końca zrozumiał aluzję tej pani. Pan Norman w swoich radykalnych słowach chciał bez względu na wszystko dopiec Izraelowi za działania wojenne (i słusznie), nie zwracając uwagi na słowa kobiety, której chodziło o zwykłych ludzi, często nie mających wpływu na państwo oraz jego organy. Faktem jest, że za każdym systemem (w tym wypadku Izraelem) stoją ludzie. Ale to nie znaczy, że zarówno osoby, które nie popierają działań rządu jak i te które to robią należy wrzucać do jednego worka tylko dlatego, że są tej samej narodowości.

"Czy chodzi o II wojnę światową ?"
Nie.

"To wiedz,że Polacy czuli niechęć do narodu żydowskiego, gdyż
żydzi współpracowali z NKWD, donosili na Polaków, którzy zostali przez donosy żydowskie wywiezieni na Syberię, żydzi chcieli w ten sposób zgarnąć ich własność."
Mocne słowa, tylko jakie tak naprawdę mają oparcie? Sądzę, że mało solidne. Wiesz co to selekcja źródeł? Pierwsze jest zwykłym śmieciem o pro-pisowskiej i katolickiej charakterystyce o czym dowiadujemy się już z pierwszego zdania (z kolejnych zresztą też). Autora drugiego artykułu nie osądzałbym o takie radykalne poglądy, ale jego słowa są niezwykle subiektywne (o czym świadczy już sama nazwa portalu) i niestety poparte mało wymownymi dowodami (również opierającymi się na subiektywnych komentarzach), lub żadnymi szczególnie w stosunku do ogólnych określeń (które też zostały tutaj celowo użyte) takich jak np. "wielka fala skierowanych przeciwko Polakom "zabójczych" donosów", " Wiele żydowskich donosów". To, że NKWD pomagali TAKŻE Żydzi jest oczywiste. Ale zaraz, zaraz. Co mówi twoje trzecie źródło? Pozwolę sobie zacytować bo chyba sam nie zaznajomiłeś się z jego treścią:

"Sprawa Żydów współpracujących z NKWD i UB jest jednak dość skomplikowana. Trzeba traktować ostrożnie informacje o donosicielstwie Żydów do NKWD, czy UB. Jeśli nawet tak było, to nie oni stanowili większość wśród donosicieli, choćby z powodu samej liczebności ludności żydowskiej i ludności innych nacji. Oczywiście, nie może to być usprawiedliwieniem dla tego typu zachowań. Nie wiadomo jednak do końca, jaka była skala tego zjawiska wśród Żydów i czy można mówić o jakiejś jego „masowości”. Nie można twierdzić, że „tylko” lub „głównie” Żydzi byli wówczas donosicielami i kolaborantami. Mimo że Żydów-komunistów współpracujących z Sowietami nie było dużo, to byli aktywni i to wzmacniało w polskim społeczeństwie stereotyp żydokomuny."

Dalej czytamy o tym, że w dużej mierze Polacy sami byli sobie winni takich działań, które miały być zemstą ze strony Żydów. Nie zapominajmy także, że czasy były trudne i wykorzystywano okazje dzięki którym można było podnieść swój poziom życia. A co powiesz o Polakach donoszących na Polaków? I czy tylko sam fakt, że Żydzi współpracowali z NKWD (tak jak wiele innych narodowości) jest wystarczającym powodem aby ich nienawidzić? Gardzić wnukiem tylko dlatego, że dziadek dopuścił się zbrodni?

Na przyszłość radzę dobrze wybierać źródła, a nie wklejać wszystko co się napatoczy o Żydach w Google'u.

"Wyszło, że tym niewiedzącym jesteś tutaj niestety właśnie ty."
. . .
Piękne podsumowanie mentalności wielu polaków, plujących jadem i starających się kogoś ukąsić, nieświadomych z własnego imbecylizmu.

użytkownik usunięty
eLNikO

"niektórzy mogą mieć złe zdanie, ale jak dobrze zauważyłeś, o IZRAELU"
O polityce Izraela względem Palestyny, a przecież chodzi o żydów.

"podsycana jest nienawiść do Żydów, nie do Izraela"
Ja tylko mówię o zbrodniach żydów, czy przy mówieniu o działaniach III Rzeszy w czasie II wojny światowej podsycana jest nienawiść do niemców ? Czy jak mówisz o zbrodniach ZSRR to podsycasz nienawiść do rosjan? Masz jakiś dziwny tok rozumowania.
Państwo samo w sobie nic nikomu nie zrobiło tylko ludzie, którzy w nim mieszkają, a są to żydzi.

Ci żydzi z filmiku to byli podstawieni prowokatorzy. Finkelstein przecież odniósł się do tego co żydzi robią Palestyńczykom. Więc dziewczyna powinna się z nim zgodzić, a nie ronić "krokodyle łzy". On porównał działania żydów do morderstw nazistów. Wiadomo, że nie uczestniczy w tym każdy żyd, chociaż wpisz sobie "żydzi na pikniku oglądają mordowanych palestyńczyków" to też coś mówi o ich podejściu do całej sytuacji. Wiadomo, że nie każdy Niemiec popierał Hitlera. Czy to jednak znaczy, że mamy przymykać oko na ich zbrodnie?

Podałam ci dwa źródła, ale wszystkiego za ciebie nie zrobię. W pierwszym linku masz źródła do książek. W takim razie sięgnij po którąś z nich. Poszukaj zeznania świadków, rodzin, które zostały wywiezione na Syberię przez żydowski donos. Dzięki zbolszewizowanym żydom, którzy żyli wśród Polaków, komuniści mieli ułatwione zadanie. Kolaboracja żydów z NKWD, wstępowanie w ich szeregi i donoszenie na Polaków nie jest tajemnicą. Jeśli tego nie wiedziałeś znaczy, że musisz poszerzyć swoje horyzonty.

Ciekawe jak coś propisowskie może byś antysemickie jak PiS prowadził przyjazne stosunki z Izraelem i wielu mówiło, że Lech Kaczyński jest pachołkiem Izraela. http://unsinn.blox.pl/resource/large_Poland_President_LechKaczynskiDec2108Hanu_M eye.jpg

Ja swoje, a ty swoje.

"O polityce Izraela względem Palestyny, a przecież chodzi o żydów. "
Nie. Chodzi o część Żydów. Nie widzisz granicy pomiędzy państwem żydowskim i ludzi które je popierają, a społeczeństwem żydowskim, które nie jest jego integralną częścią i nie można go winić za zbrodnie przeciwko Palestyńczykom.

Wikipedia: "Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, argumentowana powodami religijnymi, gospodarczymi lub politycznymi. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do próby wyniszczenia narodu żydowskiego w okupowanej Europie"

Jak widać definicja Antysemityzmu nie toleruje tego podziału o którym wspomniałem.

"Ja tylko mówię o zbrodniach żydów, czy przy mówieniu o działaniach III Rzeszy w czasie II wojny światowej podsycana jest nienawiść do niemców ? Czy jak mówisz o zbrodniach ZSRR to podsycasz nienawiść do rosjan? Masz jakiś dziwny tok rozumowania. "
Nie podsycasz nienawiści mówiąc o zbrodniach, ale w (tym wypadku) PORÓWNUJĄC zbrodnie nazistów do zbrodni Izraela. A że gro Polaków nie widzi różnicy pomiędzy Izraelem, a Żydowskim narodem, dlatego podsycana jest także nienawiść do Żydów.

"Ci żydzi z filmiku to byli podstawieni prowokatorzy."
Tak wyczytałaś w komentarzach?

"Więc dziewczyna powinna się z nim zgodzić, a nie ronić "krokodyle łzy" "
Może gdyby dał jej szansę wtrącić tylko jedno słowo... Ale tego nie zrobił. Nie zrobił tego nawet kiedy skończył mówić. Od razu usiadł mając w d**** zdanie innych.

"Wiadomo, że nie uczestniczy w tym każdy żyd,"
Więc nadal uważasz, że antysemityzm jest logiczną ideologią?

"chociaż wpisz sobie "żydzi na pikniku oglądają mordowanych palestyńczyków" to też coś mówi o ich podejściu do całej sytuacji. Wiadomo, że nie każdy Niemiec popierał Hitlera. Czy to jednak znaczy, że mamy przymykać oko na ich zbrodnie?"
Wiesz co to propaganda? Nawet jeśli ten filmik się do niej nie zalicza (w co mocno wątpię), to jakie znaczenie ma ta garstka debili (było ich tam naprawdę kilkoro co też wydawało się mocno podejrzane), która przyszła to oglądać? Solidna podstawa aby być antysemitą i nienawidzić wszystkich?

Nie powinniśmy jednak przymykać oka na te zbrodnie. Ale idąc twoim tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że dzięki nazistom i ich zbrodniom powinniśmy gardzić teraz całym niemieckim narodem.

Co do ostatnich dwóch akapitów, to są pełne twojej nadinterpretacji. Wcale nie stwierdziłem, że ludzie nie byli wywożeni przez żydowskie donosy. Byli i to jest niezaprzeczalny fakt, o którym (wbrew twojej opinii) dobrze wiedziałem.

Mój tok rozumowania nie jest "jakiś dziwny" tylko inny niż twój.

użytkownik usunięty
eLNikO

"Nie. Chodzi o część Żydów."
Doskonale to rozumiem. Przecież nie mówię, że żydowskie dzieci również są rasistami. Przecież ci mówię, że również nie każdy Niemiec popierał Hitlera, ale to nie znaczy, że mamy nie mówić o zbrodniarzach jako o Niemcach, żebyśmy przypadkiem nie zostali posądzeni o antygermanizm. Twoje posty są podyktowane zbytnią poprawnością polityczną, dlatego, że kiedy mówi się, że "Niemcy mordowali" to nikt nie ma z tym problemu, ale kiedy mówi się, że żydzi dziś mordują to nagle okazuje się, że to kilku żydów. Otóż nie, zamieszana jest w to większa część żydowskiego społeczeństwa, a reszta siedzi cicho i nic z tym nie robi.

"nie można go winić za zbrodnie przeciwko Palestyńczykom."
A kto jest w armii? Polacy? Francuzi? Tak jak armia niemiecka czy radziecka mordowała na wojnie, tak teraz armia żydowska morduje. Wiadomo, że nie każdy żyd w tym uczestniczy, niektórym wręcz wstyd. Tak samo jak nie każdy niemiec czy rosjanin uczestniczył w wojnie światowej. Ale faktem jest, że naród żydowski ma na sumieniu działania względem Palestyńczyków (w XXI wieku!), a Niemcy i Rosjanie mają swoje zbrodnie na sumieniu.

"Więc nadal uważasz, że antysemityzm jest logiczną ideologią?"
Chyba zaszło jakieś nieporozumienie, nigdy nigdzie nie stwierdziłam, że antysemityzm to logiczna ideologia. Wręcz przeciwnie, każda forma bezpodstawnego rasizmu jest zjawiskiem, które trzeba potępiać. Zacytuj fragment mojej wypowiedzi, z której wywnioskowałeś, że popieram antysemityzm. Tylko popatrz na to z tej strony - antysemityzm oznacza bezpodsatwną wrogość do każdego przedstawiciela narodu semickiego - niezależnie od płci i wieku. A przecież, jak już wspomniałam, Polacy na ogół ratowali Żydów, a wymierzali sprawiedliwość tylko tym, którzy współpracując z NKWD donosili na Polaków, którzy witali z radością wchodzącą Armię Czerwoną. To musiało być potępiane.

Z kolei, żydzi dzisiaj mordują palestyńskie dzieci, no więc co to jest, jak nie antysemityzm i rasizm ? Jak nazwiesz ludzi, którzy siebie uważają za rasę Panów, a resztę czyli tzw. gojów za podludzi ?

"Solidna podstawa aby być antysemitą i nienawidzić wszystkich?"
Znowu. Przecież ja nie mówię, że trzeba nienawidzić wszystkich żydów, wręcz przeciwnie. Lepiej sądzić jednostkę po jej czynach, a nie uogólniać do całego narodu. Zauważ, że poszłam twoim tokiem rozumowania, napisałeś "Tego co nie wpoili naziści, Polacy wpoili sobie sami." no to teraz wytłumacz, jakim prawem mi zarzucasz, że uogólniam, jeśli sam to robisz? Tylko, że ja w przeciwieństwie do ciebie robię to celowo, by coś ci udowodnić. Doskonale wiem, co to propaganda i twój pierwszy post, otwierający ten wątek właśnie nią jest.

"Nie powinniśmy jednak przymykać oka na te zbrodnie. Ale idąc twoim tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że dzięki nazistom i ich zbrodniom powinniśmy gardzić teraz całym niemieckim narodem."
To jest twój tok rozumowania, przecież to ty napisałeś:

"Polacy też znaleźli sobie powód aby uwierzyć w słuszność swoich czynów i traktowania Żydów gorzej od zwierząt. Ach ten wrogo nastawiony Izrael z ogromnym potencjałem atomowym! Nienawidźmy za to wszystkich Żydów i wierzmy, że bez nich świat stanie się lepszy. Uczyńmy z siebie rasę panów chociaż na małą skalę - tutaj w Polsce. Sielankowy sen Hitlera spełnia się po 70 latach."

To nie moje słowa tylko twoje. No więc wychodzi na to, że powinniśmy nienawidzić wszystkich Polaków. Poważnie - nie widzisz hipokryzji?

użytkownik usunięty
eLNikO

PS. "Pierwsze jest zwykłym śmieciem o (...) katolickiej charakterystyce"
Pomijając już ten PiS - czytałeś w ogóle o konfederacji warszawskiej? Możesz nie być katolikiem, ale Polska od początku istnienia była katolicka i kiedy żydzi uciekali z "bolszewii" Polacy jako jedyni ich przyjęli, Zachód zamknął granicę, dlatego, że mniejszość żydowska była najbardziej znienawidzoną mniejszością w całej Europie.

eLNikO

Hej
Poszukaj informacji o tych swoich kochanych żydach a zrozumiesz dlaczego są powszechnie nienawidzeni.Nie twierdze że to co zrobili
im hitlerowcy było dobre ale nie zmienia to faktu że sami żydzi nie są i nie byli święci("święci"to bardzo łagodne określenie).

ocenił(a) film na 9
eLNikO

To jest jakaś agitka polityczna? Tylu bredni nie czytałem już dawno...jesteś typowym przykładem faktu że historię silniejsi piszą na nowo. Film jest o NIEMCACH a nie Polakach mordujących żydów.

Zdenek85

Twoje ostatnie zdanie świadczy o tym, że nawet w najmniejszym stopniu nie zrozumiałeś przesłania mojej wypowiedzi.

użytkownik usunięty
eLNikO

przesłania wypowiedzi.... HAhahah.

Owacje na stojąco! Właśnie nauczyłeś się nowego zwrotu ;-D

ocenił(a) film na 9
eLNikO

Chodzi mi o uogólniające zdania typu "Nienawidzimy wszystkich żydów..." lub "Polacy też znaleźli sobie powód..." a skąd ta pewność? Przypominam Ci że najwięcej drzewek w instytucie yad vashem jest poświęcona Polakom (26%) i stwierdzenia typu że Polacy traktowali Żydów gorzej od zwierząt jest policzkiem dla tych ludzi którzy ryzykowali życie swoje i swojej rodziny (tylko w Polsce groziła kara śmierci za pomaganie żydom). Fakt byli również i szmalcownicy ale żaden naród nie jest święty i łajdacy też się zdarzali. Chodzi o to że jeżeli zaczniemy uwypuklać te ciemne przypadki ( np film Pokłosie) to za jakiś czas w powszechnej świadomości będzie funkcjonować mit że Hitler wybrał Polskę na miejsce kaźni dlatego że u Nas panował (szalał wręcz) antysemityzm. Najpierw napadł na nas Hitler potem Stalin następnie nas zdradzono a teraz jeszcze zacznie wmawiać się że Polacy walnie przyczynili się do zagłady. Ja się na to nie zgadzam. P.s stwierdzenie że sielankowy sen Hitlera się spełnia położyło mnie na łopatki :)

Zdenek85

Czyli jednak nie zrozumiałeś...
Przeczytaj jeszcze raz.

A o tym, że Polacy znaleźli sobie powód, utwierdza mnie chociażby pierwszy post Flashbacka w tym temacie.

użytkownik usunięty
eLNikO

Jeśli wiele osób zarzuca ci, że twój post to uogólnienie i typowa agitka polityczna to pomyśl - coś w tym musi być.

Niby co takiego w moim poście utwierdziło cię w przekonaniu, że "Polacy znaleźli sobie powód"?
Tylko ci mówię, że Polacy na ogół ratowali żydów, ukrywali ich mimo kary śmierci, o czym świadczą dane z Yad Vashem:
http://www.zyciezazycie.pl/portal/zyz/270/1903/Polscy_Sprawiedliwi_wsrod_Narodow _Swiata_odznaczeni_przez_Yad_Vashem.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polscy_Sprawiedliwi_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C 5%9Awiata
Dlatego z naszej postawy względem żydów podczas II wojny światowej możemy być dumni.

Jednak byli też żydzi, którzy chętnie szli na współpracę z NKWD i takim polskie podziemie wymierzało sprawiedliwość. Ale nie można nazwać tego antysemityzmem, bo to nie było na tle rasowym tylko właśnie dlatego, że byli szpiclami. Podobnie jak później Żołnierze Wyklęci wymierzali sprawiedliwość ubekom.

A na koniec, mam dla ciebie przykład polskiego antysemityzmu:
Batalion Szturmowy Zośka dokonał ataku na hitlerowskie więzienie zwane "Gęsiówką". Niemcy planowali wymordować wszystkich więzionych tam żydów. Szturm groził nie tylko masakrą więźniów, lecz także zdziesiątkowaniem ratujących ich powstańców. Mimo to Polacy zdecydowali się na atak i ocalili życie ok. 350 żydów.

"Jeśli wiele much siada na gówn*e, to pomyśl - ono musi być naprawdę dobre" - stwierdziła niejaka Flashback.

I na tym zdaniu mógłbym poprzestać, ale widzę, że jesteś już drugą osobą, która źle zrozumiała fragment mojej wypowiedzi. Oczywiście, że powinniśmy być dumni z postawy ratowania Żydów. I wcale nie powiedziałem, że podczas II WŚ Polacy źle traktowali Żydów (większość dobrze, chociaż już wtedy zdarzały się przypadki wrogości w stosunku do nich). W pierwszym poście tego tematu mówiąc o złym traktowaniu Żydów miałem na myśli przede wszystkim teraźniejszość, dlatego twój przykład "antysemityzmu" chyba nie wymaga komentarza.

Zgadzam się z Tobą co do wymierzania sprawiedliwości, która dla każdego powinna być równa (na tyle, na ile to możliwe, bo sprawiedliwość w pewnym sensie też jest odczuciem subiektywnym). Dalszą dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą, bo do niczego już nie prowadzi.

Polacy znaleźli sobie powód to gardzenie CAŁYM narodem żydowskim właśnie poprzez politykę Izraela, o której ty mówiłaś.

użytkownik usunięty
eLNikO

Co do pierwszego zdania, tu nie chodzi o to, że idę jak leming za zdaniem większości, bo to chyba ostatnie o co można mnie posądzić. Tylko o to, że skoro wiele osób po przeczytaniu tego postu wyciągnęło ten sam wniosek to coś w tym musi być. Rozważ możliwość, że twój post jednak jest krzywdzący dla Polaków i uogólniający.

"Współczesny antysemityzm" - ciekawe jak to się ma do filmu, na którego forum otworzyłeś ten temat.
Ja ci napisałam, że podzielam takie poglądy, więc myślę, że mogę ci to wytłumaczyć. Ja nie mam poglądów antysemickich, znam jedną żydowską rodzinę osobiście i nic do niej nie mam. Chodzi mi właśnie o politykę Izraela względem Palestyny, ciągłe granie kartą Holokaustu (słowa użyte przez Finkelsteina), tzw. przedsiębiorstwo Holokaust itp., robienie z siebie męczenników jednocześnie prowadząc politykę przemocy wobec słabszych. Mówię, że to okrutne i nie różni się niczym od działań nazistowskich Niemców.

To raczej żydów można o to posądzić, gdy gardzą CAŁYM narodem palestyńskim i to całkowicie bezpodstawnie. Oczywiście, według ciebie, zdjęcia zamordowanych, palestyńskich dzieci to propaganda. Może ktoś je wykonał w Photoshopie, ale serio, jaki masz cel w bronieniu żydów i ich zbrodni w tym przypadku? Czy to nie zasługuje na potępienie ?
Ja do żyda jako jednostki nic nie mam, jeśli jest dobrym człowiekiem. Nieważne jakiej ktoś jest narodowości, koloru skóry czy wyznania. Każdy powinien szanować siebie nawzajem. Szkoda, że większość żydów nie ma o tym pojęcia.

"Rozważ możliwość, że twój post jednak jest krzywdzący dla Polaków i uogólniający."
Jeśli fakty są krzywdzące to trudno.

"Współczesny antysemityzm" - ciekawe jak to się ma do filmu, na którego forum otworzyłeś ten temat.
Dedukcja - to słowo, które łączy to wyrażenie z filmem.

"Ja nie mam poglądów antysemickich"
Więc o czym rozmawiamy?

"Mówię, że to okrutne i nie różni się niczym od działań nazistowskich Niemców."
Zgadza się.

"To raczej żydów można o to posądzić, gdy gardzą CAŁYM narodem palestyńskim i to całkowicie bezpodstawnie."
Zgadza się. Ale nadal używasz słowa "Żydzi" w złym kontekście (zbyt ogólnym), a zatem produkowałem się na darmo.

"Oczywiście, według ciebie, zdjęcia zamordowanych, palestyńskich dzieci to propaganda."
NIE, NIE, i jeszcze raz NIE! Ta wypowiedź odnosiła się do filmu, który mi poleciłaś i nie było w nim żadnych zdjęć zamordowanych, palestyńskich dzieci.

" jaki masz cel w bronieniu żydów i ich zbrodni w tym przypadku? Czy to nie zasługuje na potępienie ?"
Bronię Żydów którzy nie są niczemu winni, a poprzez zbrodnie swoich braci, są skazani na potępienie oraz złe traktowanie. W tym wypadku na potępienie zasługują zarówno zbrodnie jak i antysemityzm, ale pierwsze nie ma prawa usprawiedliwiać drugiego. Czy teraz wyraziłem się jasno?

"Ja do żyda jako jednostki nic nie mam, jeśli jest dobrym człowiekiem. Nieważne jakiej ktoś jest narodowości, koloru skóry czy wyznania. Każdy powinien szanować siebie nawzajem."
Zgadza się.

" Szkoda, że większość żydów nie ma o tym pojęcia."
Kolejny subiektywny bzdet, dzięki któremu ludzie zapomnieli o tej "mniejszości" i wyżywają się w ich mniemaniu na "większości" czyli na "wszystkich" Żydach.

Dziękuję, dobranoc.

użytkownik usunięty
eLNikO

"Jeśli fakty są krzywdzące to trudno."
Problem w tym, że to nie są fakty tylko, cytując ciebie, "subiektywny bzdet", nie poparty żadnymi dowodami czy źródłami. Jesteś Polakiem? W takim razie jesteś antysemitą, wpoiłeś sobie to, czego nie wpoili ci naziści. Tak właśnie uogólniłeś.

"Ale nadal używasz słowa "Żydzi" w złym kontekście (zbyt ogólnym), a zatem produkowałem się na darmo."
Bo ty użyłeś słowa "Polacy" w złym kontekście (zbyt ogólnym), a zatem produkowałam się na darmo. Więc powtarzam jeszcze raz. Napisałeś, że Polacy wpoili sobie to, czego nie wpoili im naziści, Polacy znaleźli sobie powód aby traktować żydów gorzej, niż zwierzęta.
To teraz poproszę o jakieś źródło, gdzie wspołcześnie Polacy wyrządzili żydom krzywdę na tle rasowym. Daj jakiś dowód tych "czynów" i traktowania żydów gorzej od zwierząt. Bo o ile mi wiadomo, na ostatnim meczu sióstr Radwańskich w Izraelu, żydowscy kibice zwyzwali je od "katolickich s*k", słyszałeś o tym ? Co to jest jak nie rasizm i antypolonizm ?

Więc jak wyżej. To jest twój tok rozumowania, ty napisałeś:

"Polacy też znaleźli sobie powód aby uwierzyć w słuszność swoich czynów i traktowania Żydów gorzej od zwierząt. Ach ten wrogo nastawiony Izrael z ogromnym potencjałem atomowym! Nienawidźmy za to wszystkich Żydów i wierzmy, że bez nich świat stanie się lepszy. Uczyńmy z siebie rasę panów chociaż na małą skalę - tutaj w Polsce. Sielankowy sen Hitlera spełnia się po 70 latach."

Ponawiam pytanie - nie widzisz hipokryzji? Mi mówisz, żebym nie uogólniała, samemu uciekając się do ugólniania. Tylko, jak już mówiłam, ja robię to celowo, by pokazać, że uogólnienia na ogół są jednak krzywdzące. A nie, przecież jeśli fakty są krzywdzące to trudno. A fakty są takie, że jeśli każdy Polak to antysemita to każdy żyd to morderca. Nikt nie ma wątpliwości, która postawa jest gorsza w tym przypadku. Powiedz mi jedną rzecz - jeśli według ciebie wszyscy Polacy "uwierzyli w słuszność traktowania żydów gorzej od zwierząt" dlaczego przeszkadza ci opinia, że naród żydowski morduje palestyńczyków, w tym dzieci i okupuje Palestynę? Trudno spotkać większego hipokrytę, niż ty.

"Szkoda, że większość żydów nie ma o tym pojęcia."
Ta większość, która zgadza się na taką politykę wobec Palestyny. Ta, która w żydowskiej armii morduje Palestyńczyków. Ta, która przez swoje wyznanie uważa gojów za podludzi. Ta, której nie przeszkadzają mordy rytualne na krowach, żeby mięso było "koszerne". Tak, ta większość żydów nie ma pojęcia o szacunku.

ocenił(a) film na 9
eLNikO

Nie muszę czytać twojego wpisu 10 razy żeby go zrozumieć. Nie bądź ignorantem bo z ignorantami ciężko się dyskutuje. W dodatku w swoich postach nie powinieneś starać się obrazić lub zdyskredytować swojego rozmówcę bo to świadczy o bardzo dużym zaangażowaniu emocjonalnym z Twojej strony (podejrzewam że Flashback znała słowo "przesłanie" ) Podaj mi proszę fakty, liczby. Polski antysemityzm współczesny objawia się w większości powtarzaniem stereotypów (żyd nieuczciwy cwany chytry itp) i niema i nigdy nie miał podłoża ideologicznego (gorsza rasa czy inne tego typu bzdury) tylko czysto ekonomiczne a ten stracił na aktualności ( szczątkowa diaspora). Tym bardziej większość Polaków nie interesuje się polityką a zwłaszcza polityką międzynarodową i jestem pewien że niema ona znaczącego wpływu na postrzeganie Żydów. Polecam Ci najnowszy raport Centrum Wisenthala (chyba nie podejrzewasz że pracują tam pro- pisowskie śmieci o (SIC!) katolickiej charakterystyce)...nie wypadamy w nim tak źle. Ja w odróżnieniu od przedstawicieli środowisk lewicowych (która na każdym kroku łaja Państwo Izrael) uważam że Polacy i Izraelczycy powinni się dogadać (pragmatyzm). Nie da się wymazać z kart historii tylu lat współistnienia na tych ziemiach.

ocenił(a) film na 8
eLNikO

"W scenie, w której Gretel pod pilnym okiem nauczyciela czyta o Żydach jak na dłoni widać to, co wspólnego ma nazizm z antysemityzmem. Aż dziw, że ta druga ideologia zyskała sobie w Polsce tylu zagorzałych fanatyków."
Antysemityzm jest o wiele starszy niż ideologia nazizmu ;)
Szukanie w Żydach wrogów to poniekąd także dziedzictwo polskie. W II RP w środowiskach nacjonalistycznych bardzo silny pogląd. Efektem było np. przeforsowanie tzw. żydowskiego getta ławkowego. Niestety niektórzy chyba antysemityzm wyssali z mlekiem matki, bo to był także problem PRLu i nadal jest problemem w III RP (i to wcale nie tylko wśród starszego pokolenia) - nawet mimo tego, że przecież aktualnie prawie w Polsce Żydów nie ma (ale to oczywiście i tak ONI stoją za wszystkim). I nawet mimo tego, że antysemityzm to jądro nazizmu, a Polacy ginęli w obozach razem z Żydami.