Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419597
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Czy wysoką ocenę na filmwebie można tłumaczyć snobizmem użytkowników? Czemu nie potrafimy przyznać, że film o tak trudnej tematyce jak holocaust może się nie udać? Czy mamy bić brawo za samo podjęcie tematu i nie krytykować w imię moralnego, świętego spokoju?
Moim zdaniem film jest historycznie niespójny. Kto słyszał o obozie koncentracyjnym ( w filmie nazywano to obozem pracy), gdzie ogrodzenie w żaden sposób nie jest pilnowane przez strażników. Skoro przeznaczenie obozu było tak pieczałowicie ukrywane chociażby przed rodziną komendanta, a film propagandowy o nim wyglądał jak reklama wakacyjnego last minute...czemu więc do obozu mógl wejść sobie praktycznie każdy? A skoro można było do niego wejść, tym bardziej można było z niego wyjść.
Jak rozumiem historia została naciągnięta na potrzeby filmu i może to budzi moje największe rozczarowanie, bo spodziewałem sie filmu bardzo dobrego, a dostałem film zwyczajnie dobry. Mimo wszystko warto obejrzeć Chłopca w pasiastej piżamie.

Moja ocena 7/10

ocenił(a) film na 7
scarface_2

To prawda, na filmy tego typu raczej nie patrzy się "dokładnie", np. pod kątem montażu, zdjęć czy idealnej fabuły, najważniejszy jest temat i jako, że jesteśmy Polakami, dotyka nas ten temat i jak to ktoś ujął na portalu "demotywatory", jest to film po którego zakończeniu większość widzów milczy.

Osobiście filmu jeszcze nie obejrzałem, ale się przymierzam do tego.

ocenił(a) film na 10
scarface_2

"Kto słyszał o obozie koncentracyjnym ( w filmie nazywano to obozem pracy), gdzie ogrodzenie w żaden sposób nie jest pilnowane przez strażników." Może to nie jest film o Holocauście? Może realizm historyczny (choć w tym temacie, to bardziej militarny) nie jest tu najważniejszy? Czemu każdy film, w którym pojawia się tematyka Holocaustu, każdy od razu traktuje, jako film *o Holocauście*? To też jest dość tendencyjne.