Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Tak naiwnego, nieliczącego się kompletnie z obozowymi realiami filmu już dawno nie widziałem.
Zastanawiam się też, jaki jest sens produkowania takich nonsensownych gniotów, czemu to służy, bo na pewno nie pogłębianiu rzetelnej wiedzy historycznej. Totalne kuriozum!

ocenił(a) film na 2
gerhard68

zgadzam się.

ocenił(a) film na 1
gerhard68

bardzo sie ciesze ze coraz wiecej ludzi to widzi...pare lat temu jak mówilam o bzdurności tego filmu to ludzie robili się wręcz agresywni :/

ocenił(a) film na 10
wild_wolf

zajebisty film, nie znacie się, jak sie cale zycie oglada filu typu american pie to nie dziwn, ze takich filów nie ropzumiecie

ocenił(a) film na 1
kozik009

nie ogladam filmów typu american pie - sprawdz sobie ;]

ocenił(a) film na 3
kozik009

Nie rozumiecie? A co tu jest do rozumienia yntelygencie.

ocenił(a) film na 7
kozik009

gerhard68 - Moim zdaniem źle podchodzisz do tego filmu. Nie miał on bynajmniej przedstawiać obozowych realiów, nie taki był zamysł autora. Nie każdy film wojenny musi być absolutnym odwzorowaniem tamtejszych realiów. Nie każdy musi nieść z sobą wielką naukę. Nie zapominajmy, że jest to film komercyjny, a więc przede wszystkim ma służyć rozrywce.

kozik009 - Rozbawiłeś mnie tym postem. Rozumiem, gdybyś taki komentarz wrzucił gdzieś pod dziełem Bergmana czy Kubricka. Ten film akurat prędzej jest dla ludzi oglądających American Pie, niż dla grupy całkowicie przeciwnej - tych najbardziej wymagających kinomanów. Oni mogą być lekko zawiedzeni. Film ten jest bardzo przystępny, zrobiony tak, by każdy go zrozumiał, by możliwie każdy go polubił, w pewnych momentach umie pociągnąć człowieka za odpowiednią strunę. Wiele kwestii jest potraktowanych z dużym uproszczeniem. Także wybacz, ale określenie "takich filów nie ropzumiecie" jest dosyć zabawne.