Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Film o czymś...

ocenił(a) film na 9

Zapewne wielu uważa, że film ten to zwykła bajka, a fikcyjne sytuacje pokazane w filmie
zwykłą fantazją i czymś absurdalnym. Moim zdaniem jest to film, które pozwoli nam,
widzom zastanowić się nad własnym życiem, nad problemami, które nas dosięgają. Czy
naprawdę mamy, aż tak źle? Czy naprawdę los się nad nami uwziął. Wczujmy się w
sytuację przede wszystkim matki, które w pewnym momencie nie wytrzymuje wagi tego
wszystkiego, co ją otaczało. Pewnie była świadoma tego, że mąż nadzoruje obóz pracy,
lecz nie miała pojęcia, że ten dym i zapach wydobywający się z kominów pochodzi z
MARTWYCH SPALONYCH CIAŁ. To ją przerosło i mniej więcej od tego momentu coraz
bardziej zaczynała widzieć w mężu potwora, bez serca i litości. Zastanówmy się co
musiała czuć. Chłopiec w całej tej sytuacji był zagubiony. Nie dopuszczał myśli, że jego
tata może być złym człowiekiem. Błąkał myślami pomiędzy tym co wydawało mu się
słuszne, a co nie. Wierzył w dobro człowieka, a tu nagle styka się z nienawiścią wobec
Żyda, który jest takim samym człowiekiem jak my. Był zbyt mały, aby wszystko zrozumieć,
być może trochę naiwny, ale to nadal można zwalić na wiek. Przedstawiona w filmie
historia, mogła dotknąć niemieckiego żołnierza i jego rodzinę. Przecież nie wszyscy
Niemcy byli źli. Niektórzy mieli dobre serca, lecz byli bezbronni wobec zarazy nienawiści,
którą rozprzestrzenił Hitler.
P.S. Postać porucznika Kotlera i to, że można być tak potwornie złym człowiekiem,
patrzącym z ogromną nienawiścią na człowieka, wywołuje u mnie pogardę. Nie wiem
dlaczego dla takich ludzi znalazło się miejsce na świecie.
Film zapadający w pamięci na długo!!!

ocenił(a) film na 9
cijejek

Zgadzam sie w 100% ; ] .

ocenił(a) film na 8
kaziu36

Popieram powyższe wypowiedzi.

ocenił(a) film na 10
cijejek

Film bardzo dobry. Pokazuje niewinnych ludzi znienawidzonych przez pewną grupę. W pewnym momencie filmu zacząłem się zastanawiać, co myśli Żyd o żołnierzu, który rzuca w niego obelgami, czuje się wyższy od niego. Żydzi ciężko pracowali, hitlerowcy się temu przyglądali. Zostawali zabijani bez uprzedzenia, po prostu idą do pomieszczenia, a gdy jest komenda"rozbierać się" pewien niejeden już wiedział co nastąpi. Przemarsz do komory i już ich nie ma. TRAGICZNE
A co gdybyśmy to my byli na ich miejscu? Czasem słyszę jakieś dowcipy od żydach, i teraz jest mi zwyczajnie wstyd. Zginęło tyle istnień w tak tragicznych okolicznościach.

cijejek

Ciężko jest się wzruszyć, widząc tak grubymi nićmi szytą historię. Do obozu może się dostać dziecko za pomocą łopatki? Taka tematyka obliguje do trzymania się faktów historycznych, naginanie ich do opowiedzenia jakiejś moralizatorskiej bajki uważam za żart z inteligencji widza. Naprawdę, można pokazać psychikę niemieckich rodzin z tamtego okresu w sposób realistyczny. Ponadto, nawet jeśli pomijamy już fikcję scenariusza, to wciąż pozostaje fakt, który mnie boli, mianowicie skoncentrowanie reżysera na tragedii rodziny Niemców, ukazanie ich łez, emocji itp., w przeciwieństwie do tysięcy ofiar krematoryjnych, których potraktowano jak bezimienny tłum+tytułowy bohater

ocenił(a) film na 9
cijejek

trafnie ujęte.