Istna czarna komedia :D Gdy to obejrzałem, to nie wiedziałem, czy śmiać się, czy płakać. Ale
dobrze tak głupim naziolom. Stali się ofiarą własnej paranoi.
Bo film nie trafił w mój gust? Ja tam wolę inne dramaty Np. Bitwa o Irak, Pianista, polski film Twarz Anioła (zobacz sobie koniecznie ten film, czym naprawdę był obóz i to dla dzieci w łódzkim getcie, a nie jakieś cukierkowe chłopaki w pasiastej piżamie).
Jak zobaczyłem końcówkę to dzieciakowi współczułem, ale nie rodzicom. Szkoda że Niemcy to debile rządzeni przez mądrych a my jako mądrzy jesteśmy rządzeni przez debili
Jego matka była w porządku. Przecież potępiała palenie Żydów, wściekła się na męża. Jej bardzo współczułem jak się dowiedziała, do czego doszło :/ A chłopczyk bystry, zrozumiał, że to co widzi to zło i chciał się bliżej zaprzyjaźnić ze Szmulem. Chłopczyk i jego ładna mama to najfajniejsze postacie z tej "aryjskiej strony" filmu. Jego siostry mi ani trochę nie szkoda, szybko jej wyprali mózg :/
Końcówkę tylko widziałem i z rodzicami strzeliłem "na ślepo". W fotoamatorze główny bohater mówił o przepięknej dziewczynie która przyjechała jako strażnik do Oświęcimia i tydzień po przyjeździe popełniła samobójstwo. Inna historia to o chłopaku który też pracował jako strażnik i sam poprosił o przeniesienie na front wschodni. W każdym narodzie są ludzie i parapety. Chciwość, nienawiść i głupota ludzka są ponadnarodowe
"Szkoda że Niemcy to debile rządzeni przez mądrych a my jako mądrzy jesteśmy rządzeni przez debili"
LOL
Pracuję w administracji rządowej i takiego debilizmu jaki wymyśla góra to byś nawet po pijaku nie wpadł
Nie wątpię. Rozśmieszyło mnie po prostu to, co i w jaki sposób napisałeś o narodach i ich rządzących.
Tu przywołam starą kontrowersję - prawda jest taka że jakkolwiek Polacy i Żydzi na siebie wrzucali to byli obywatelami RP i to obywatele RP wyznający jedną religię robili świństwa drugim obywatelom wyznającym inną religię. Gdyby Polska nie olała mniejszości a mniejszości poszłyby na kompromis to bym się teraz zastanawiał czy na wakacje jechać bez paszportu na Krym czy nad Morze Czerwone
Moim zdaniem trochę nie fair, jeśli piszesz, że to 'czarna komedia'. Według mnie końcówka porusza temat podwójnej moralności i daje do myślenia.