Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Istna czarna komedia :D Gdy to obejrzałem, to nie wiedziałem, czy śmiać się, czy płakać. Ale
dobrze tak głupim naziolom. Stali się ofiarą własnej paranoi.

trancefan1986

dorośnij !

ocenił(a) film na 3
artinplus

Bo film nie trafił w mój gust? Ja tam wolę inne dramaty Np. Bitwa o Irak, Pianista, polski film Twarz Anioła (zobacz sobie koniecznie ten film, czym naprawdę był obóz i to dla dzieci w łódzkim getcie, a nie jakieś cukierkowe chłopaki w pasiastej piżamie).

trancefan1986

Jak zobaczyłem końcówkę to dzieciakowi współczułem, ale nie rodzicom. Szkoda że Niemcy to debile rządzeni przez mądrych a my jako mądrzy jesteśmy rządzeni przez debili

ocenił(a) film na 3
borsuk96

Jego matka była w porządku. Przecież potępiała palenie Żydów, wściekła się na męża. Jej bardzo współczułem jak się dowiedziała, do czego doszło :/ A chłopczyk bystry, zrozumiał, że to co widzi to zło i chciał się bliżej zaprzyjaźnić ze Szmulem. Chłopczyk i jego ładna mama to najfajniejsze postacie z tej "aryjskiej strony" filmu. Jego siostry mi ani trochę nie szkoda, szybko jej wyprali mózg :/

trancefan1986

Końcówkę tylko widziałem i z rodzicami strzeliłem "na ślepo". W fotoamatorze główny bohater mówił o przepięknej dziewczynie która przyjechała jako strażnik do Oświęcimia i tydzień po przyjeździe popełniła samobójstwo. Inna historia to o chłopaku który też pracował jako strażnik i sam poprosił o przeniesienie na front wschodni. W każdym narodzie są ludzie i parapety. Chciwość, nienawiść i głupota ludzka są ponadnarodowe

ocenił(a) film na 5
borsuk96

"Szkoda że Niemcy to debile rządzeni przez mądrych a my jako mądrzy jesteśmy rządzeni przez debili"

LOL

Mr_MarQx

Pracuję w administracji rządowej i takiego debilizmu jaki wymyśla góra to byś nawet po pijaku nie wpadł

ocenił(a) film na 5
borsuk96

Nie wątpię. Rozśmieszyło mnie po prostu to, co i w jaki sposób napisałeś o narodach i ich rządzących.

Mr_MarQx

Tu przywołam starą kontrowersję - prawda jest taka że jakkolwiek Polacy i Żydzi na siebie wrzucali to byli obywatelami RP i to obywatele RP wyznający jedną religię robili świństwa drugim obywatelom wyznającym inną religię. Gdyby Polska nie olała mniejszości a mniejszości poszłyby na kompromis to bym się teraz zastanawiał czy na wakacje jechać bez paszportu na Krym czy nad Morze Czerwone

ocenił(a) film na 8
trancefan1986

Moim zdaniem trochę nie fair, jeśli piszesz, że to 'czarna komedia'. Według mnie końcówka porusza temat podwójnej moralności i daje do myślenia.

ocenił(a) film na 10
jestemsen

Ktoś tu świetnie napisał o czym głównie jest film: http://www.filmweb.pl/film/Ch%C5%82opiec+w+pasiastej+pi%C5%BCamie-2008-420136/di scussion/Mogliby%C5%9Bcie...,2082456