Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419572
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Nie chodzi o zakończenie, jak niektórzy twierdzą głupie..bo za głupie można uznać nawiązanie kontaktu chłopców z obozu i zewnątrz.
W każdym obozie była powołana komórka do odizolowania obozu od otoczenia zewnętrznego(zwłaszcza koncentracyjny, gdzie umieszczano krematorium) była straż wartownicza i wieżyczki wartownicze, podwójny drut kolczasty.
Do drutu nie można było się zbliżać bo groziła kulka w łeb. Po obozie nie można było sie swobodnie poruszać, bo oprócz wartowników było kapo.
W tym filmie obraz obozu był przedstawiony w taki sposób,że pól obozu mogłoby ucieć.
Robiąc film o tematyce obozowej powinno się zachować odrobinę realizmu w przeciwnym razie odnosi sie niesmak.

Równie dobrze można byłoby nakręcić film sensacyjny z wątkiem kradzieży z banku. Głównym wątkiem nie jest wyrafinowany plan napadu na bank, tylko pomysł bankierów aby usytuować skrytki bankowe przy wejściu i jeszcze je otworzyć,aby łatwiej było ukraść zawartość. Wszystkim sie udaje a jednemu chłopcu nie. Prawda,że ciekawa i przewrotna fabuła? tyle,że głupia i nierealna:)

użytkownik usunięty
jenny1000

No tak... kolejna osoba, która uważa,że zna całą historię. Obejrzenie kilku filmów o tej tematyce czy też historia w szkole nie zapewnią Ci wszystkich informacji i dostatecznej wiedzy. Jeśli nawet interesujesz się historią to chyba coś ci umknęło. Na pewno nie robię z siebie eksperta. :D W wielu książkach, na stronach internetowych o tej tematyce znajdziesz informacje o obozach pracy (pamiętajmy, że to był obóz pracy), które nie były tak bardzo strzeżone i więźniowie nie żyli dokładnie tak jak w obozach koncentracyjnych. Nie rozumiem porównań ludzi do obozu w Oświęcimiu-te miejsca na pewno się różniły. Może takich obozów było niewiele, ale istniały. I właśnie w filmie to wykorzystano. :)

ocenił(a) film na 4

Ja jestem z tego pokolenia, które czytało ksiązki z literatury obowiązkowej, uzupełniającej i jeszcze nadprogramowo sami czytalismy bo chcieliśmy , także o martyrologii narodu polskiego (niestety w tamtych czasach rzadziej się mówiło o Żydach), polecam Ci ksiązki KIM JESTEŚ BASIU. E. Polaka. Najwyraźniej nie masz pojęcia o tematyce obozowej i nie odróżniasz obozu pracy od obozu zagłady w których znajdowało się krematorium. Dziewczyno skompromitowałaś się!, a w tak delikatnych tematach trzeba być ostrożnym, więc zanim zacznisz kogoś poprawiać....do książek

użytkownik usunięty
jenny1000

Ehh,tylko czekałam na taką krytykę. :D Widać, że zostałam bardzo dobrze zrozumiana, wręcz idealnie, tak jak chciałam. Z tego co zauważyłam, są różne wersje-jedni twierdzą,że obóz zagłady, a inni że pracy, jeszcze inni że pracy i zagłady (pamiętam,że było tam krematorium). Posypuję głowę popiołem i wybiorę się na pielgrzymkę, żeby odpokutować swoje słowa. Nie miałam na celu nikogo poprawiać, trafiłam na wpis, na który chciałam odpowiedzieć. Twoje słowa mnie poruszyły, mój świat stał się lepszy i taaak...przejdę na inne dyskusje, żeby się kompromitować. Bardzo się cieszę, że ktoś mnie poprawił. :) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
jenny1000

Zaimponowałaś mi swoją wiedzą, jesteś wybitnie inteligentna, infantylne filmy też muszą istnieć żeby trafiać do głupszej warstwy ludzi niż ty.